ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Κυρώσεις στην Λευκορωσία και «πράσινο διαβατήριο» οι στόχοι της Ελλάδας

Με δύο βασικούς στόχους προσήλθε η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής, τις ισχυρές κυρώσεις στη Λευκορωσία για την «κρατική αεροπειρατία» και την επίσπευση των διαδικασιών στα κράτη – μέλη για την εφαρμογή του “Πράσινου Διαβατηρίου”.

Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που έθεσαν θέμα κυρώσεων προς τη Λευκορωσία για την εκτροπή της πτήσης της Ryanair που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Λιθουανία προς το Μινσκ της Λευκορωσίας, με εντολή του Προέδρου της Αλεξάντρ Λουκασένκο, και τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

“Δεν αρκεί μόνο να παραμείνουμε σε φραστικές καταδίκες. Η Ε.Ε. θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας έτσι ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην ευρωπαϊκή ήπειρο” δήλωσε ο Πρωθυπουργός, κατά την άφιξη του στη Σύνοδο Κορυφής. “Είναι πράξη η οποία ισοδυναμεί ουσιαστικά με κρατική αεροπειρατεία” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το βασικό επιχείρημα του Πρωθυπουργού ήταν ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να επιδείξει ξανά αδύναμη στάση, όπως είχε κάνει προηγουμένως στο θέμα του Ισραήλ και της Γάζας, αλλά να παρουσιάσει ενιαίο μέτωπο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Αποκλεισμός του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας

Με την έναρξη της συνεδρίασης οι ηγέτες των “27” χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεξεργάστηκαν το προσχέδιο απόφασης της Συνόδου, το οποίο πρότεινε να αποφεύγουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας αλλά και να απαγορευτεί στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της Ε.Ε.. Επιπλέον πρότεινε να ζητήσουν από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ.

Ήδη από νωρίς χτες, η μία μετά την άλλη οι αεροπορικές εταιρίες ανακοίνωναν ότι θα παρακάμπτουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Εταιρείες κολοσσοί όπως η γερμανική Lufthansa, η Ολλανδική KLM και θυγατρική της Air France-KLM έβγαλαν “κόκκινη” κάρτα στον Λουκασένκο, όπως και οι Σκανδιναβικές Αερογραμμές, η Λετονική AirBaltic αλλά και αεροπορικές εταιρείες από την Κύπρο και την Ουγγαρία, ενώ και ο υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε ζήτησε από τις βρετανικές εταιρείες να παρακάμπτουν τους αεροδιαδρόμους της Λευκορωσίας. Αντίστοιχα και οι Η.Π.Α. εξέτασαν το ενδεχόμενο οι Αμερικανικές εταιρείες, για λόγους ασφαλείας, να σταματήσουν να υπερίπτανται της Λευκορωσίας.

«Προτεραιότητα η υποδοχή τουριστών με ασφάλεια»

Η υποδοχή επισκεπτών το καλοκαίρι με ασφάλεια αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, τόνισε από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός και έδωσε το στίγμα της σημασίας που αποδίδει στο Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 της ΕΕ, το οποίο αποτελεί δική του πολιτική πρόταση.

Η επιδίωξη κατά τη σημερινή, 2η ημέρα της Συνόδου, της ελληνικής κυβέρνησης, είναι να “τρέξουν” απρόσκοπτα οι διαδικασίες για το “Πράσινο Διαβατήριο” και να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό.

Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού στόχο έχει να διευκολύνει τις μετακινήσεις των ταξιδιωτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί… “διαβατήριο” και για την ανάταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς ο τουρισμός είναι η “βαριά” βιομηχανία της χώρας.

Παράλληλα διεμήνυσε ότι η Ελλάδα σπάει το ορόσημο των 5.000.000 εμβολιασμών, επιταχύνει την Επιχείρηση «Ελευθερία» και χτίζει τείχος ανοσίας, που θα επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 3.250.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 31%. Και περισσότεροι από 1.800.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που είναι στο 17,2%. newsit.gr

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ