ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής με “στόχευση” τα 32 δισ. και την Τουρκική προκλητικότητα – Η ατζέντα και οι κινήσεις Μητσοτάκη

Βάζει θέμα τουρκικής προκλητικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην σημερινή σύνοδο κορυφής. Ξεκάθαρο μήνυμα πως η κυριαρχία της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτη. Κρίσιμες συζητήσεις και για την οικονομική ενίσχυση των κρατών – μελών.

Σε δύο άξονες αναμένεται να κινηθεί η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Μπορεί η ατζέντα ν’ αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 32 δις ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, αλλά βάρος από την ελληνική πλευρά δίνεται εξίσου στην παρέμβαση για την τουρκική προκλητικότητα.

Είναι η τρίτη φορά που ο πρωθυπουργός βάζει το ζήτημα σε κορυφαίο επίπεδο στην ΕΕ, καθώς επιδιώκει να καταστήσει σαφές ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την Τουρκία δεν είναι ένα πρόβλημα διμερές, αλλά αφορά την Τουρκία από τη μία πλευρά και την ΕΕ από την άλλη.

Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος για τον οποίο δεν καθιστά συνομιλητή του τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν σε διμερές επίπεδο, επιδιώκοντας, ωστόσο, να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και σε περιόδους όξυνσης, όπως αυτή των τελευταίων εβδομάδων.

Τις δύο προηγούμενες φορές, δηλαδή τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο, η ελληνική πλευρά πέτυχε αντικειμενικά το στόχο της, καθώς υπήρξε ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου.

Ξεκάθαρο μήνυμα

Το στίγμα για το τι θα πει ο κ. Μητσοτάκης στους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ ήταν αυτό της εισήγησης του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Τετάρτη: ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί παραβίασης της εθνικής της κυριαρχίας, αλλά και ότι μια υποψήφια προς ένταξη χώρα δεν δύναται ν’ απειλεί άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ζήτησε στη Σύνοδο του ΕΛΚ να μην υπάρξει καταδίκη της Άγκυρας μόνο σε λεκτικό επίπεδο και το ίδιο θα κάνει και σήμερα, υπονοώντας έτσι την αυστηροποίηση και κυρίως την εφαρμογή των κυρώσεων που έχει αποφασίσει η ΕΕ κατά της Τουρκίας.

Ιδιαίτερη αξία για την Αθήνα σε ό,τι αφορά το ρόλο της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο έχει και το πρόσφατο περιστατικό με το ύποπτο πλοίο στο Λιβυκό Πέλαγος και την αδυναμία, ουσιαστικά, της ΕΕ να επιβάλλει τους κανόνες και τις αποφάσεις της, οδηγώντας πρακτικά την επιχείρηση “Ειρήνη” για τη Λιβύη σε αποτυχία.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για χρονοτριβές

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, η θέση της Αθήνας είναι ξεκάθαρη: δεν υπάρχουν περιθώρια για χρονοτριβές κι αντιθέτως η συμφωνία πρέπει να είναι άμεση, ούτως ώστε η εκταμίευση των κεφαλαίων να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών.

Αντικειμενικός στόχος είναι να “κλειδώσει” η συμφωνία σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα είναι η πρώτη που θα διεξαχθεί διά ζώσης στις Βρυξέλλες μετά την πανδημία και έχει οριστεί ανεπισήμως για τις 9 και 10 Ιουλίου – ενώ, δηλαδή, η προεδρία της ΕΕ θα έχει περάσει σε γερμανικά χέρια.

Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του αναμένεται, εξάλλου, να επιμείνει στη θέση πως δεν πρέπει να κοπούν κονδύλια από το Ταμείο Συνοχής και από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί τελικώς με το Ταμείο Ανάκαμψης.

“Καύσιμο” τα 32 δισ. ευρώ

Ούτως ή άλλως, το πακέτο των 32 δις ευρώ έχει ξεχωριστή σημασία για την Ελλάδα για μια σειρά από λόγους: πρώτον, διότι το μερίδιο για την Ελλάδα, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, είναι από τα μεγαλύτερα κατ’ αναλογία με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Δεύτερον, διότι τα κεφάλαια αυτά αποτελούν το “καύσιμο” για το όχημα της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάκαμψη.

Στοίχημα για την κυβέρνηση αποτελεί, άλλωστε, η απορρόφηση και αξιοποίηση αυτών των χρημάτων με τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, το οποίο υπό αυτές τις προϋποθέσεις όχι απλώς θα “σβήσει” τις ζημιές που προκάλεσε ο κορονοϊός, αλλά επιπλέον θα οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα εποχή με τις προτεραιότητες που βάζει η κυβέρνηση (πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακός μετασχηματισμός, ενίσχυση των υποδομών, νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας κτλ.). Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο δράσης για τα 32 δις θα πρέπει ν’ ανακοινωθεί έως τον Οκτώβριο και στην εκπόνηση του σημαντικό ρόλο θα παίξει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων υπό τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη.

Όμως, την “ιδιοκτησία” του προγράμματος θα έχει η κυβέρνηση και η πολιτική ευθύνη θ’ ανήκει στους Γιώργο Γεραπετρίτη, Ακή Σκέρτσο και Γρηγόρη Δημητριάδη, οι οποίοι θα κληθούν να έχουν την υψηλή εποπτεία του πακέτου.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ