ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος Κορυφής: Νύχτα «θρίλερ» στις Βρυξέλλες – Ποιες χώρες είναι υπέρ και ποιες κατά των κυρώσεων στην Τουρκία

 

Δύσκολη θα είναι η νύχτα στις Βρυξέλλες καθώς  θα ξεκινήσει το δείπνο των ηγετών της ΕΕ όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και της επιβολής κυρώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει.

Υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Δανία.Κατά των κυρώσεων τάσσονται Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Πολωνία και Ουγγαρία.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ η ελληνική πλευρά δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη για το κείμενο συμπερασμάτων αλλά και γενικότερα για τη στάση αρκετών κρατών ως προς την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Την τακτική της Αθήνας, σκιαγράφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρωπαικής Ένωσης ενώ θα θέσεις τους ευρωπαίους ηγέτες προ των ευθυνών τους, επικαλούμενος και το κείμενο της Συνόδου του περασμένου Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενόψει του δείπνου Ολλανδία και Αυστρία έχουν στείλει παρατηρήσεις επί του κειμένου συμπερασμάτων στις οποίες γίνεται λόγος για κυρώσεις.

Πληροφορίες της Politico κάνουν λόγο για νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής  το Φεβρουάριο ώστε να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας. Άλλωστε είναι σαφές πως χώρες όπως η Μάλτα, η Ισπανία και η Ιταλία προσπαθούν να μεταθέσουν χρονικά την όποια συζήτηση.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της Γαλλίας που έχει στηρίξει τις ελληνικές θέσεις και είναι υπέρ των κυρώσεων στην Τουρκία.

Ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η στάση που θα τηρήσει η Γαλλία, καθώς το προηγούμενο διάστημα είχε στηρίξει τις ελληνικές θέσεις και έχει ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Σελίδα 2 από 2

Η Σύνοδος Κορυφής… έβγαλε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως ανακοίνωσε στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ.

Η συμφωνία που επετεύχθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αφορά στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (σ.σ. τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ) και το ταμείο ανάκαμψης.

Ενδεικτικό, μάλιστα, είναι πως οι ηγέτες έφτασαν σε “κοινή γραμμή” σε… ούτε μισή ώρα από την έναρξη των συνομιλιών, καθώς η συμβιβαστική πρόταση ανάμεσα στη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και την Ουγγαρία και την Πολωνία έγινε δεκτή και από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Πλέον, όλα τα “φώτα” πέφτουν στις συζητήσεις για την Τουρκία, με την Ελλάδα να επιθυμεί να επιβληθούν κυρώσεις και τον Εμανουέλ Μακρόν να έχει ταχθεί σαφώς υπέρ της χώρας μας.

Δείτε την ανάρτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Deal on the #MFF and Recovery Package #NGEU

Now we can start with the implementation and build back our economies.

Our landmark recovery package will drive forward our green & digital transitions. #EUCO

— Charles Michel (@eucopresident) December 10, 2020

Τι σημαίνει η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η συμφωνία αυτή σημαίνει το ότι η ΕΕ θα βαδίζει πια σε έναν νέο μηχανισμό: Αυτόν του σεβασμού στο κράτος δικαίου. Στο μέλλον η ΕΕ θα μπορεί να διεκδικήσει επιστροφές χρημάτων από κράτη – μέλη που παραβιάζουν τον σεβασμό στο κράτος δικαίου. Κάτι το οποίο η Ουγγαρία και η Πολωνία προσπάθησαν για καιρό να μπλοκάρουν, αλλά τελικώς δεν το κατάφεραν. Ωστόσο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας μπορεί να μιλήσει για πύρρειο νίκη καθώς ο εν λόγω μηχανισμός δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πριν το 2022.

Η συμφωνία επετεύχθη χωρίς να υπάρξει καμία αλλαγή στο συμβιβασμό Βαρσοβίας και Βουδαπέστης με τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς ο έλεγχος του Δικαστηρίου της ΕΕ, ως το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο, έγινε δεκτή από τους «27».

Η συμφωνία αφορά συνολικό χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, το οποίο συνδυάζει το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (1,07 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027) και το ταμείο ανάκαμψης, το λεγόμενο Next Generation EU, ύψους 750 δισ. ευρώ.





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ