ΕΛΛΑΔΑ

Σύψας: “Αν δεν λυθεί το πρόβλημα, τα πανηγύρια θα απαγορευθούν!” – Ποια είναι η εικόνα σε Αττική και Προμαχώνα

 

Τη νέα επιδημιολογική εικόνα της χώρας με την ανησυχητική αύξηση των εγχώριων, αλλά και των εισερχόμενων κρουσμάτων του κορωνοϊού, που εχθές άγγιξαν τα 50, αναλύει στο iatropedia.gr o καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σύψας. Τι μας ανησυχεί και τι όχι στα κρούσματα τις Αττικής, της βόρειας Ελλάδας και του Προμαχώνα. Γιατί θα απαγορευθούν τα πανηγύρια αν δεν βάλουμε μυαλό.

Ελεγχόμενη ανησυχία για την αύξηση των σποραδικών κρουσμάτων της Αττικής έχουν οι επιστήμονες, ενώ αντίθετα βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή για την διασπορά του κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα.

Όλη η προσοχή των ελεγκτικών και υγειονομικών αρχών έχει επικεντρωθεί, κυρίως στα “εισαγόμενα” κρούσματα από τουρίστες που εισέρχονται από τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

Για το λόγο αυτό, υπάρχει σήμερα έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθεί επέκταση των ελέγχων σε όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα, αλλά και σε εποχικούς εργάτες από τα Βαλκάνια.

 

Καθηγητής Σύψας: “Υπάρχει χαλάρωση – Θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για τα πανηγύρια”

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής Νικόλας Σύψας για την εικόνα χαλάρωσης που είδαμε πρόσφατα σε λαϊκές εκδηλώσεις και πανηγύρια. Η αυστηροποίηση των μέτρων και η επιβολή προστίμων που προανήγγειλε χθες Πέμπτη 09/06/20 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έχει σκοπό να περιορίσει αυτά τα φαινόμενα, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε υπερμετάδοση του κορωνοϊού:

“Χαλαρώσαμε τους κανόνες όσον αφορά στον αριθμό ατόμων ανά τραπέζι. Για να βοηθήσουμε τον κόσμο -ιδίως όταν έχουμε πανηγύρια και τέτοιες διοργανώσεις- να σηκώνονται ανά ομάδες τραπεζιών και όχι όλοι μαζί πάνω στην πίστα, που σημαίνει υπερμετάδοση. Βέβαια τα πανηγύρια είναι πάντα υπό αίρεση, με την έννοια ότι αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες, θα απαγορευθούν. Κι θα είναι κρίμα για όλους τους επαγγελματίες που ζούνε από τα πανηγύρια και οι τοπικές κοινωνίες. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που αυτή είναι η δουλειά τους για δύο τρεις μήνες το καλοκαίρι, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να συνεχιστούν αυτές οι απαράδεκτες εικόνες, που είδαμε το προηγούμενο σαββατοκύριακο”.

Ο καθηγητής παθολογίας υποστηρίζει ότι οι ήπιοι κανόνες που έχουμε στη χώρα μας θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα, για το λόγο αυτό η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την αυστηροποίηση των ελέγχων:

“Από δω και πέρα θα γίνονται πολύ πιο αυστηροί οι έλεγχοι και στα πανηγύρια και στις συγκεντρώσεις και στους γάμους. Αφού έχουμε τόσο ήπιους κανόνες απαιτούμε πλέον και τήρηση αυτών των κανόνων. Κι εδώ θα αναλάβει η Πολιτική Προστασία να φέρει σε πέρας πολύ περισσότερους ελέγχους από όσους γινόταν μέχρι τώρα. Δηλαδή θα υπάρχει λιγότερη ανοχή στα φαινόμενα κακής συμμόρφωσης στις γενικές οδηγίες”, αναφέρει ο κ. Σύψας.

Αττική: “Ανησυχούμε ελεγχόμενα – Να μην ξεχνάμε ότι γύρω μας υπάρχουν μολυσμένοι και ασυμπτωματικοί”

Σε ότι αφορά τη γενική εικόνα της επιδημίας, οι τελευταίες τιμές που έχουμε από τον δείκτη αναπαραγωγής της επιδημίας, το λεγόμενο R, είναι ότι αυτός είναι αρκετά χαμηλός, παραμένει δηλαδή, κάτω από το 0.5, τονίζει ο Νικόλαος Σύψας.

Προσθέτει, επίσης, ότι στην Αττική, όπου εντοπίστηκαν εχθές Πέμπτη 7 νέα κρούσματα, υπήρχει διασπορά από πάντα:

“Οι αριθμοί αυτοί είναι ανησυχητικοί, αλλά διαχειρίσιμοι. Προς το παρόν δεν είμαστε σε πανικό, ούτε χρειάζεται να πάρουμε κάποια έκτακτα μέτρα. Η Αττική είναι μια περιοχή που έχει σποραδικά κρούσματα, είναι αναμενόμενο. Απλώς ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει, ότι ο κόσμος γύρω του μέσα στην Αττική, μπορεί να είναι μολυσμένος και ασυμπτωματικός. Γι’ αυτό ακριβώς πάντα φωνάζουμε και λέμε “κρατήστε τις αποστάσεις ο ένας με τον άλλον” Αυτή είναι η κατάσταση και έτσι πορευόμαστε μέρα με τη μέρα”,τονίζει ο κ. Σύψας.

Τα στοιχεία αξιολογούνται ξανά και ξανά, από μέρα σε μέρα και ανά πάσα στιγμή, μπορεί να ληφθούν αποφάσεις, αναλόγως τις εξελίξεις, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Βόρεια Ελλάδα: Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας

“Το μεγάλο πρόβλημα είναι η βόρεια Ελλάδα που επικοινωνεί με τα Βαλκάνια, κι εκεί έχουμε θέμα”, παραδέχεται ο καθηγητής και συμπληρώνει, ότι δεν είναι η αύξηση του αριθμού των εισερχόμενων κρουσμάτων από το εξωτερικό που προβληματίζει και η οποία ήταν αναμενόμενη, αλλά η διαχείρισή τους, όπως υπογραμμίζει.

“Τα κρούσματα τα εισαγόμενα ήδη τα διαχειρίζονται ικανοποιητικά μέχρι στιγμής με το σύστημα αυτό το οποίο υπάρχει, εκτός από ορισμένες αστοχίες”, αναφέρει.

Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, όμως, είναι πηγή ανησυχίας και για έναν ακόμη λόγο: γιατί επιπροσθέτως έχουμε και μετακινήσεις Ελλήνων πολιτών ένθεν κακείθεν των συνόρων. Υπάρχει βάσιμη υποψία, αναφέρει ο καθηγητής, ότι τα σποραδικά (ορφνά) κρούσματα που εντοπίστηκαν στη Θράκη, στην Καστοριά, στη Δράμα και στις Σέρρες, ότι προέρχονται από τους ταξιδιώτες του σαββατοκύριακου, από Έλληνες δηλαδή, που πηγαινοέρχονται από τα σύνορα.

“Οι Έλληνες πολίτες περνούν τα βόρεια σύνορα και πηγαίνουν να ψωνίσουν σε άλλες Βαλκανικές χώρες, γιατί δεν ισχύει απαγόρευση γι’ αυτούς. Πηγαίνουν στη Βόρεια Μακεδονία, στην Τουρκία, πράγμα που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί δεν ελέγχονται και θα κάνουν διασπορά, όταν θα επιστρέψουν. Πηγαίνουν να ψωνίσουν στη Βουλγαρία στο Μοναστήρι και ξαναγυρίζουν. Η πρώτη σύσταση είναι να μην πηγαίνουν στις γειτονικές χώρες για ψώνια ή για διασκέδαση. Καθόλου! Μόνο αν υπάρχει κάποιος πολύ σοβαρός λόγος”, υπογραμμίζει ο κ. Σύψας.

Εκτός από τη Σερβία, που απαγορεύθηκε η είσοδος στους πολίτες της, άλλες βαλκανικές χώρες που μας κρατούν σε ανησυχία είναι η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία στην οποία υπάρχει, επίσης, σημαντικό πρόβλημα.

Από την τελευταία χώρα μάλιστα, υπάρχει υποψία ότι υπήρξε μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στην Καστοριά, από αλβανούς εργάτες που ήρθαν στην Ελλάδα για να δουλέψουν στην συγκομιδή μήλων:

“Ισχύει, αλλά αν δεν εισάγουμε τους εργάτες αυτούς από την Αλβανία, δεν θα μαζευτούν τα μήλα. Το έχουμε συζητήσει το θέμα των εργατών από τα βόρεια σύνορα. Προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο εκτεταμένο testing στους εργάτες αυτούς, για να μπορέσουν να μπουν μέσα και να πάρουν άδεια εργασίας, αλλά όμως, είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα αναμφίβολα. Δεν το συζητάμε καν”, αναφέρει ο κ. Σύψας.

Για να ξεπεραστούν τα παραπάνω προβλήματα, οι έλεγχοι στον Προμαχώνα, είναι πλέον εκτεταμένοι. Οι εισερχόμενοι τουρίστες ελέγχονται στο μεγαλύτερο ποσοστό και τα τεστ αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο.

Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκονται τέλος, οι αρχές και για το επικείμενο άνοιγμα των συνόρων μας στους Άγγλους τουρίστες, σύμφωνα με τον καθηγητή Νικόλαο Σύψα:

“Όταν θα ανοίξουμε και για την Αγγλία θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη επιτήρηση των ανθρώπων που έρχονται στην Ελλάδα, γιατί η Αγγλία περιέχει κινδύνους. Και βεβαίως αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, υπάρχει πάντα η περίπτωση να υπάρξει ταξιδιωτική οδηγία, όπως έγινε με την Σερβία”, καταλήγει.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ