ΕΛΛΑΔΑ

Σύψας: Πιστεύω το καλοκαίρι θα έχουμε το φάρμακο

 

Την ελπίδα πως το καλοκαίρι μπορεί να έχει βρεθεί το φάρμακο κατά του κορονοϊού εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας. Και μίλησε για το πως θα είναι το καλοκαίρι και οι διακοπές μας.

«Το καλοκαίρι πιστεύω θα έχουμε και το φάρμακο» δήλωσε το πρωί της Δευτέρας (04.05.2020) ο Νίκος Σύψας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις με το Remdecivir, που πριν από μερικές μέρες πήρε το πράσινο φως από την FDA στις ΗΠΑ, ο Νίκος Σύψας τόνισε πως «ασθενείς που είναι στο νοσοκομείο, θα πάρουν το φάρμακο ενδοφλέβια για 10 ημέρες και φαίνεται ότι αυτή η θεραπεία επιταχύνει την ανάρρωση του ασθενούς δηλαδή μένει στο νοσοκομείο πολύ λιγότερες μέρες αν δεν έπαιρνε το φάρμακο».

Αναφορικά με το εμβόλιο είπε πως «πιστεύω ότι θα το έχουμε σε ένα χρόνο».

Το καλοκαίρι με τον κορονοϊό

«Ακόμα και το καλοκαίρι ο κορονοϊός θα είναι μαζί μας και θα υπάρχουν κρούσματα σποραδικά» είπε ο Νίκος Σύψας σε σχέση με τις διακοπές το καλοκαίρι. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όπου έχουμε κρούσματα π.χ ξενοδοχεία ή δομές κλπ θα τα κλείνουμε. Τα μέτρα όμως θα είναι πιο στοχευμένα γιατί θα έχουμε περισσότερα τεστ και έτσι θα μπορούμε να κάνουμε νωρίτερα διάγνωση και ιχνηλάτηση και να απομονώνουμε ένα κομμάτι που ίσως να είναι επικίνδυνο και να αφήνουμε την υπόλοιπη δομή να λειτουργεί», σημείωσε.

Κατά τον Νίκο Σύψα, πάντως, είναι ασφαλές να πηγαίνουμε στη θάλασσα για μπάνιο καθώς είναι δύσκολο να κολλήσεις γιατί υπάρχει ο ήλιος, ο αέρας, οι αποστάσεις δεν θα είναι οι ίδιες.

«Υπάρχει ένα σχεδιασμένο δείγμα ατόμων που θα γίνει το τεστ έτσι ώστε να έχουμε ένα στατιστικό  δείγμα για να γνωρίζουμε την έκταση του ιού στην χώρα. Στόχος είναι η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση κρουσμάτων το καλοκαίρι επεσήμανε ο Νίκος Σύψας

Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας είπε: «Όταν παραβιάζεται ο κανόνας των 2 μέτρων τότε φοράμε μάσκα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «η Ελλάδα πλέον μπορεί να κάνει έως και 40.000 τεστ την βδομάδα, επομένως θα γίνεται το τεστ οπουδήποτε, ακόμα και στο νησί».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ