ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Εφελοτυφλεί ο Μητσοτάκης για την ύφεση

 

«Εκτός τόπου και χρόνου» βρίσκεται ο πρωθυπουργός σχολίαζαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενα στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το 15,2% είναι αισθητά χαμηλότερο από την ύφεση του β΄ τριμήνου σε σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες.

«Ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει γιατί η Ελλάδα έχει ύφεση μόνο 15,2%» έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για την χειρότερη επίδοση τριμήνου ιστορικά στη χώρα και μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη, με όλους τους βασικές δείκτες να καταρρέουν».

Οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε να εθελοτυφλεί απέναντι στην τεράστια ύφεση συγκρίνοντας την ελληνική οικονομία με αυτή της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, οι οποίες ναι μεν έχουν υψηλά ποσοστά ύφεσης, θα συνέλθουν οικονομικά όμως πολύ γρηγορότερα από την Ελλάδα, καθώς είναι μεγάλες βιομηχανικές χώρες.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ  έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της οικονομίας μετά και την  ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2ου τριμήνου και της μεγάλης ύφεσης που ήδη πλήττει την ελληνική οικονομία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, λέγοντας «ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν πέρα πάσης αμφιβολίας την κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ και αποδείχθηκε ότι η χώρα είχε ανάγκη από ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, προκειμένου να αποτραπεί η οικονομική και κοινωνική κατάρρευση».

Τσακαλώτος: Τα είχαμε πει

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η οικονομία καταρρέει και η κυβέρνηση εθελοτυφλεί». Και πρόσθεσε:  «είχαμε προειδοποιήσει από νωρίς. Είχαμε θωρακίσει τη χώρα για να μην χρειαστεί να δούμε αυτά τα νούμερα. Κάναμε συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις για να αποφύγουμε αυτή τη καταστροφή. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εθελοτυφλούσε. Στην αρχή της πανδημίας προσπαθούσε να μας πείσει ότι το έτος θα κλείσει χωρίς ύφεση. Όμως το πρόβλημα είναι ότι εξακολουθεί να εθελοτυφλεί».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει ότι «το διάστημα μετά το lockdown συνέχισε να χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά αρνητικές προοπτικές. Το 3ο τρίμηνο δεν θα είναι ενθαρρυντικό. Και το χειρότερο είναι ότι δεν διαφαίνεται καμία προοπτική για το διαβόητο V στην ανάπτυξη το 2021».

Click4more Κύκλοι Υπουργείου Οικονομικών για Τσακαλώτο: “Κινείται σε άλλο σύμπαν…”

«Η κυβέρνηση έχει βάλει την οικονομία σε μια ελεύθερη πτώση και μονολογεί αυτάρεσκα «ως εδώ όλα καλά». Όμως όπως πολύ καλά γνωρίζουμε σημασία δεν έχει -μόνο- η πτώση αλλά -κυρίως- η πρόσκρουση.

Και για να αποφευχθεί αυτή η πρόσκρουση η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει σήμερα λογική. Η οικονομία, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη άμεσα. Οι λογικές περιστολής των δικαιωμάτων των εργαζομένων που η ΝΔ εμμονικά επιλέγει βαθαίνουν την ύφεση. Είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, με το νομοσχέδιο για το πτωχευτικό που έχει βάλει στη διαβούλευση, επιλέγει να προωθήσει τις ρευστοποιήσεις έναντι της προστασίας.

Αυτή τη στιγμή για να αλλάξουμε πορεία απαιτείται πολύ πιο γενναίο πρόγραμμα από αυτό που θα χρειαζόταν στην αρχή της πανδημίας. Έστω και τώρα ας μας ακούσει η κυβέρνηση. Αλλά σημασία δεν έχει μόνο το πόσο, αλλά και το πώς. Η κατάσταση δεν μπορεί να σωθεί με αποσπασματικές λύσεις. Χρειάζεται συνολική αλλαγή λογικής. Άμεσα. Με ζεστό χρήμα και όχι με δανεισμό. Με άμεσες ενισχύσεις. Που θα κατευθυνθούν στους εργαζόμενους, στους ευάλωτους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Που θα αποτρέψουν έναν νέο κύκλο χρέους.

Και όπως πλέον γράφουν και οι Financial Times (που κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει ότι αποτελούν όργανο του ΣΥΡΙΖΑ) έχουμε μάθει ότι η δημοσιονομική επέκταση δεν θα προκαλέσει προβλήματα με το χρέος. Το αντίθετο. Γιατί η στήριξη της οικονομίας με πραγματικά μέτρα θα μειώσει την ύφεση και άρα τον λόγο Χρέους/ΑΕΠ. Γιατί ο μόνος τρόπος να ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι να μειωθούν οι δημόσιες αποταμιεύσεις.

Η κυβέρνηση έχει ήδη αργήσει. Τώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Έχουμε ήδη μπει σε ύφεση, με ευθύνες της ΝΔ πριν από την πανδημία. Η ύφεση είναι ήδη εξαιρετικά βαθιά. Το ζήτημα είναι να μην γίνει και παρατεταμένη», επεσήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. NEWSIT.GR

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ