ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Εισαγγελική παρέμβαση για τα όσα αναφέρουν τα δημοσιεύματα για τον ΕΟΔΥ

Εισαγγελική παρέμβαση συνεχίσει να ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα χθεσινά Κυριακάτικα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία γίνεται λόγος για ένα «παράλληλο» σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα τα στοιχεία που έχει το Μαξίμου και η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων στο υπουργείο Υγείας, αλλά και αυτά που τελικά ανακοινώνονται, να έχουν κενά και να μην είναι τα ημερήσια πραγματικά.

Στα σχετικά ρεπορτάζ αναφέρεται μάλιστα ότι γι αυτό το λόγο είναι έντονα δυσαρεστημένοι ο Σωτήρης Τσιόδρας, και ο Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς δεν λαμβάνουν τα τελευταία στοιχεία των κρουσμάτων αλλά τα παίρνουν ετεροχρονισμένα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα μέτρα που καλούνται να αποφασίσουν και να εφαρμόσουν.

“Δεν μπορεί να ξεφύγει από τις ευθύνες ο Μητσοτάκης”
Στην Κουμουνδούρου αναφερόμενοι στις πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση και τις αποκαλύψεις, λένε ότι αυτές αφορούν πρωτίστως και κυρίως τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

«Δεν μπορεί να ξεφύγει με μία μετατόπιση των ευθυνών στον ΕΟΔΥ ή στο υπουργείο Υγείας, ακολουθώντας τη «δεύτερη επιστολή», όπως του είπε ο Αλέξης Τσίπρας πριν λίγες μέρες, σύμφωνα με την οποία «φταίνε οι υπουργοί».

Προσθέτουν πως «είναι δεδομένο πως η δραματική κατάσταση στην εξέλιξη του δεύτερου κύματος με εκατόμβη νεκρών στην ημερήσια πλέον διάταξη, η συντριπτική αποδοκιμασία των κυβερνητικών χειρισμών στο μέτωπο της πανδημίας το τελευταίο δίμηνο όπως αποτυπώνεται στο σύνολο των ποιοτικών στοιχείων στις δημοσκοπήσεις, η κατάρρευση του ΕΣΥ στη βόρεια Ελλάδα, θα κάνουν το Μαξίμου να αναζητήσει εξιλαστήρια θύματα για να μειώσει τη φθορά στο πρόσωπο του πραγματικού υπευθύνου: Του Κυριάκου Μητσοτάκη».

“Να δώσουν στη Βουλή τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής”
Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ακόμα ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει σήμερα κιόλας να μοιράσει στα κόμματα της Βουλής τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής, που αρνείται εδώ και έξι μήνες».

«Οι αποκαλύψεις τόσο του Βήματος όσο και της Δημοκρατίας θα έπρεπε υπό φυσιολογικές συνθήκες ήδη να έχουν προκαλέσει την παρέμβαση εισαγγελέα , λένε. Η όποια διάψευση Πέτσα δεν λέει τίποτα. Εξάλλου συγκεκριμένα το Βήμα μέσα στο ρεπορτάζ του έχει και δηλώσεις συνεργατών του κ. Μητσοτάκη. Αν καταγγέλλει fake news το Μέγαρο Μαξίμου το μόνο που έχει να κάνει είναι να στείλει τις δύο εφημερίδες στον εισαγγελέα για να μη μείνει καμία σκιά. Δεν τολμά όμως κάτι τέτοιο».

“Το ΕΣΥ καταρρέει και η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες”
ΟΙ συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναφερόμενοι στα δημοσιεύματα επισημαίνουν ότι «την ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει, κάθε μέρα έχουμε και νέο αρνητικό ρεκόρ νεκρών από την πανδημία που συνεχίζει εκτός ελέγχου και η χώρα παραμένει σε lockdown, οι καταγγελίες για «διπλά βιβλία κρουσμάτων», αδυναμία… πρόσθεσης των κρουσμάτων και μαγείρεμα των στατιστικών, καταγγελίες που έχουν ήδη γίνει εδώ και καιρό και από την ΟΕΝΓΕ, αναδεικνύουν εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης που πορεύεται μόνο με στόχευση την επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας και της μη ενίσχυσης και προετοιμασίας του ΕΣΥ.»

Θέτουν ακόμα μια σειρά από ερωτήματα όπως:

– Αφού διαψεύδονται οι σχετικές αποκαλύψεις, η κυβέρνηση γιατί επιμένει εδώ και έξι μήνες στην απόκρυψη των πρακτικών της Επιτροπής; Το θέμα της διαφάνειας εξάλλου το έχουν θέσει ακόμα και μέλη της ίδιας της Επιτροπής, όπως ο κ. Παναγιωτόπουλος. Είναι αυτονόητο πως πρέπει να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα.

– Έκανε η Επιτροπή συστάσεις στην κυβέρνηση με λάθος επιδημιολογικά δεδομένα για μία σειρά από ζητήματα διαχείρισης της πανδημίας, όπως πχ για το καθυστερημένο lockdown στη Θεσσαλονίκη;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ