ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ για το καλάθι του νοικοκυριού: «Καλάθι εξαπάτησης» και επικοινωνιακό σόου

 

«Το σόου τελείωσε»! Με αυτό τον σκωπτικό τρόπο σχολίαζαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα όσα συνέβησαν χθες (02.11.2022) με το καλάθι του νοικοκυριού και την παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη -συνοδεία καμερών -στα σούπερ μάρκετ.

«Ενώ το σούπερ μάρκετ έχει γίνει εφιάλτης για τους περισσότερους συμπολίτες μας, το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να στήνει ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης. Και πρόσθεσε: «Το ίδιο λένε με ανακοινώσεις τους οι φορείς της αγοράς ενώ και η επιτροπή Ανταγωνισμού σε σχετική γνωμοδότησή της επισήμανε τον κίνδυνο αύξησης των τιμών στα υπόλοιπα προϊόντα αλλά και ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των πιο μικρών επιχειρήσεων».

Την ίδια στιγμή τα στελέχη της Κουμουνδούρου δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα στοιχεία που παρουσίασε η μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με αυτήν καταγράφεται έως 40% απώλεια αγοραστικής δύναμης για μισθούς έως 750 ευρώ. Το κύμα της ακρίβειας στο κόστος ζωής και στην ενέργεια έχει σαρώσει τα νοικοκυριά και κυρίως εκείνα των πιο χαμηλόμισθων.

Η έκθεση αναδεικνύει επίσης ότι το κόστος της ενέργειας στην Ελλάδα που βαραίνει τους Έλληνες πολίτες είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη.

Επίσης, η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ αποτυπώνει την πραγματική επιβάρυνση των εισοδημάτων από τον πληθωρισμό και τις τάσεις που διαγράφονται στις κατανομές εισοδήματος και πλούτου.

Όπως ακόμα αναφέρει, ο κατώτατος μισθός έχει χάσει περίπου το 19% της αγοραστικής του δύναμης από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα. Μέσα στο 2022, οι απώλειες αγοραστικής δύναμης φτάνουν στο 40% για τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα έως 750 ευρώ, στο 9-14% για τα νοικοκυριά με εισόδημα 751-1.100 ευρώ, στα άλλα εισοδηματικά κλιμάκια είναι μικρότερες από 11% και μειώνονται όσο αυξάνεται το εισόδημα.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για το κόστος ζωής στην Ελλάδα, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου τόνισε ότι μαρτυρούν τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες.

«Το μείγμα αφαίμαξης των εργαζομένων και των νοικοκυριών, με ταυτόχρονη εκτίναξη των ολιγοπωλιακών υπερκερδών, δεν κρύβεται σε κανένα «καλάθι» εξαπάτησης» τόνισε με έμφαση η τομεάρχης Οικονομίας ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Τα στοιχεία της έρευνας του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για το κόστος ζωής στην Ελλάδα, που δημοσιεύτηκαν, μαρτυρούν τη σκληρή πραγματικότητα», συνέχισε η Έφη Αχτσιόγλου, ασκώντας σκληρή κριτική στα κυβερνητικά στελέχη που, όπως λέει, «επιδίδονται σε σόου αυτοπροβολής και αυτοθαυμασμού».

Υπογράμμισε ακόμα «την εξελισσόμενη συρρίκνωση των μισθών και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής που ακολουθεί απέναντι στην ακρίβεια εδώ και πάνω από έναν χρόνο η κυβέρνηση της ΝΔ».

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ