ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ακρίβεια όπως την πανδημία

«Πρόταση-κλειδί για να σωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι η ρύθμιση και η διαγραφή του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε στην πανδημία», αναφέρουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας πως οι επιχειρήσεις έχουν πολύ περιορισμένη πρόσβαση στη ρευστότητα.

«Ενώ το 2020 η ρευστότητα στις τράπεζες αυξήθηκε 40 δισ. ευρώ, στην αγορά έπεσαν μόλις τα 5 δισ. ευρώ και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μόλις τα 2,5 δισ. ευρώ», αναφέρουν χαρακτηριστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχει δυστυχώς ένα κοινό μοτίβο στην διαχείριση της ακρίβειας, αλλά και της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το μοτίβο αυτό είναι το “όπου να’ ναι τελειώνουμε”. Και ο κ. Σκυλακάκης μας έλεγε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ότι βασίζεται στην βασική παραδοχή ότι τελειώνουμε με την πανδημία και κυβερνητικά στελέχη λένε ότι είμαστε στον τελευταίο μήνα. Αυτό τον τελευταίο μήνα όμως μετράμε ήδη 1.098 απώλειες και οι διασωληνώσεις έχουν αυξηθεί», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ηλιόπουλος.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι από τους καλοκαιρινούς μήνες είχανε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι έρχεται τσουνάμι ακρίβειας και δεν έκανε τίποτα, απλώς το παρακολουθούσε. «Τώρα, η αύξηση στα ενεργειακά προϊόντα έχει ενσωματωθεί στο “καλάθι της νοικοκυράς”, βλέπουμε στις τιμές στα σούπερ μάρκετ υπέρογκη αύξηση, ο πληθωρισμός “τρέχει” με 5,1% τον Δεκέμβριο, που αποτελεί ρεκόρ για τα τελευταία χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Και πρόσθεσε: «Είχαμε καταθέσει και εξακολουθούμε να έχουμε πάνω στο τραπέζι, συγκεκριμένες προτάσεις για μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, για παρέμβαση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, να τα κρατήσει χαμηλά, να τα μειώσει έτσι ώστε να συμπαρασύρει και τους ιδιώτες ανταγωνιστές της. Δεν τα έχει κάνει».

«Αρνείται να αυξήσει το εισόδημα των εργαζομένων και ιδιαίτερα τον κατώτατο μισθό, που είναι μια ασπίδα στα ζητήματα της ακρίβειας. Κι αυτό που ανακοίνωσε, το 2% από τις αρχές του χρόνου ήταν μια κοροϊδία. Αναγκάστηκε ο πρωθυπουργός προχτές να επανέλθει, μη προσδιορίζοντας πόση θα είναι η νέα αύξηση. Αλλά το αίτημα για 800 ευρώ κατώτατο μισθό είναι το λιγότερο».

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα λένε ακόμα ότι «η κυβέρνηση κατάργησε το συνταξιουχικό επίδομα που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κι αν το 2019 δεν είχε αυξήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατώτατο μισθό από 586 στα 650, καταλαβαίνετε που θα ήταν σήμερα η κατάσταση. Είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που έχει αφήσει στα ίδια επίπεδα τον κατώτατο μισθό από το 2019. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί».

newsit


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ