ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα κόμματα

Πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα κόμματα κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και την ένταση που υπήρξε μεταξύ του Κώστα Τασούλα και του Αλέξη Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση νόμου σημειώνει ότι είναι αναγκαία η νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να αυστηροποιηθεί ακόμη περισσότερο το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Κυρίως για να διασφαλιστεί ότι τα πολιτικά κόμματα και τα στελέχη τους θα φροντίσουν σοβαρά και συστηματικά για την απομείωση και τελικά την εξόφληση των συσσωρευμένων χρεών τους.

Όπως αναφέρει με το πρώτο άρθρο της προτεινόμενης ρύθμισης, μειώνεται το ποσοστό της συνολικής ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης το οποίο είναι βάσει του νόμου 3023/2002 (Α’ 146), όπως ισχύει, ανεκχώρητο έναντι απαιτήσεων από δανειακές συμβάσεις από πενήντα τοις εκατό (50%) που ήταν μέχρι σήμερα σε εικοσιπέντε τοις εκατό (25%).

Όσον αφορά στο δεύτερο άρθρο προβλέπεται η παρακράτηση ποσοστού σαράντα τοις εκατό (40%) της βουλευτικής αποζημίωσης των μελών των κοινοβουλευτικών ομάδων για την εξόφληση απαιτήσεων έναντι των οικείων πολιτικών κομμάτων, εφ’ όσον αυτά είναι υπερχρεωμένα.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ