ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα 12 μέτρα Μητσοτάκη – Φοροελαφρύνσεις, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και αναδρομικά τον Οκτώβριο

Ποια η θετική έκπληξη στον χώρο της εργασίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Αν η πανδημία του κορονοϊού συνεχιστεί η κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει εκ νέου με ρευστότητα στην αγορά.

Στοχευμένες ήταν οι παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη, αν και τελικά ήταν μικρότερες του αναμενόμενου, εξαιτίας του φρένου που έβαλε το Eurogroup στις ελληνικές επιθυμίες.

Η θετική έκπληξη ήρθε από το χώρο της εργασίας, αφού αφενός το ύψος της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ξεπέρασε τις προσδοκίες, ανακοινώθηκε πρόγραμμα επιδοτούμενων, σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, θέσεων εργασίας και παράλληλα χαμηλώνει η πήχης των προϋποθέσεων για ένσημα προκειμένου να λάβει κάποιος επίδομα ανεργίας. Αντίθετα από το σκέλος των μόνιμων παρεμβάσεων στην φορολογία, οι παρεμβάσεις ήταν περιορισμένες και λιγότερες από τις αναμενόμενες.

Καταργείται για έναν χρόνο, το 2021 η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, για μισθωτούς, επαγγελματίες και αγρότες. Βέβαια στην κυβέρνηση αν και δεν το λένε, θεωρούν ότι το μέτρο μπορεί να επεκταθεί και για το 2022 και στην περίπτωση που τα δημοσιονομικά της χώρας πάνε καλά, τότε είναι πιθανό να λάβει και μόνιμο χαρακτήρα.

Οι μισθωτοί που έχουν συνολικό εισόδημα άνω των 12.000 σε ετήσια βάση, θα δουν ουσιαστικά άμεσα αυξήσεις το εισόδημά τους από την 1η Ιανουαρίου. Ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα δουν την μείωση της φορολογίας, το καλοκαίρι το 2022, μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2022.

Νέα παρέμβαση αν συνεχιστεί η πανδημία για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα

Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι οι ανακοινώσεις κινήθηκαν στο όριο των αντοχών της οικονομίας, αλλά δεν εξαντλήθηκαν. Και αυτό διότι στην απευκταία περίπτωση που η πανδημία συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση να μπορεί να παρέμβει εκ νέου και να ρίξει ρευστότητα στην αγορά και να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Θεωρούν επίσης ότι τα 6,8 δις που αντιστοιχούν στο συνολικό πακέτο, καλύπτουν σε ένα σημαντικό βαθμό της βραχυπρόθεσμες ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Όπως μάλιστα τονίζουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, το πακέτο το μέτρων δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά αν μη τι άλλο αποτελεί μία ισχυρή τονωτική ένεση και το κυριότερο δεν μένει κανένας εκτός προστασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και στην προστασία της πρώτης κατοικίας, ανακοινώνοντας ότι σε συνεργασία με τις τράπεζες δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας για ευάλωτο νοικοκυριό, ενώ από την 1η Ιανουαρίου θα υπάρχει ένα νέο σύστημα διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

Ας δούμε αναλυτικά το πακέτο των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Το μέτρο θα ισχύσει καταρχήν για ένα έτος, για το 2021. Στην πράξη, ένας εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ θα έχει ετήσια φορολογική ελάφρυνση 361 ευρώ. Το μέτρο αναμένεται να τονώσει περίπου 2 εκατομμύρια φορολογούμενους και να αγγίζει το ένα δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό κάποιες πηγές εισοδημάτων, όπως μερίσματα και ενοίκια να συνεχίσουν να υπόκεινται σε  έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

Click4more: 18 Rafale και 4 φρεγάτες – Όλα τα μέτρα αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων

Μειώνονται κατά τρεις μονάδες από 39,7% σε 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα το παράδειγμα που έφερε ο πρωθυπουργός εργαζόμενος με μισθό 1.016 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ, ενώ το όφελος της επιχείρησης θα φθάσει τα 301 ευρώ. Με την κίνηση αυτή ανοίγει ο δρόμος για νέες προσλήψεις από επιχειρήσεις των οποίων η ρευστότητα θα έχει ενισχυθεί.

Επιδότηση για 100.000 νέες θέσεις εργασίας

Επιδοτείται η δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Το κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές, εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο, ανεξαρτήτως του μισθού και της ειδικότητας του. Το όφελος για πρόσληψη ενός ανέργου με μισθό 700 ευρώ θα είναι 2.821 ευρώ ετησίως και για τις δύο πλευρές.  Ή, αντιστοίχως, περίπου 4.000 ευρώ για μισθό 1.200 ευρώ. Μοναδικός όρος ότι οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση δεν θα μειώνονται. Αν, μάλιστα, προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος, η θέση του θα επιδοτείται με ακόμη 200 ευρώ μηνιαίως.

Επεκτείνεται μέχρι το τέλος του έτους το πρόγραμμα Συν-Εργασία. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να αναπληρώνονται οι αμοιβές όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία, χωρίς να χάνονται ασφαλιστικά δικαιώματα επί του ονομαστικού τους μισθού. Επεκτείνεται, επίσης, η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Και σε αυτούς προστίθενται, τώρα, οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.

Ξεκινά ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,5 δισ. ευρώ κυρίως για τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα αλλά και τις μικρές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού, του αθλητισμού, καθώς και για τις μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Τον Νοέμβριο θα τεθεί σε εφαρμογή και 4ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Θεσπίζεται μέτρο υπεραποσβέσεων για 3 έτη (2021-2023) σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, 2021-2023. Είναι μια έμμεση ένεση ρευστότητας που μειώνει τον εταιρικό φόρο και δίνει κίνητρο επενδύσεων σε εξοπλισμό που βελτιώνει συνολικά την παραγωγικότητα, ψηφιοποιεί τις διαδικασίες και μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων.

Τον Οκτώβριο θα καταβληθούν τα αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ για τις κύριες συντάξεις που αφορούν το 11μηνο 2015-2016. Παράλληλα, μέχρι και τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκατομμύρια σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Στην ουσία, η πολιτεία συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις, ενώ το μέτρο θα ενισχύσει την ρευστότητα όχι μόνο των συνταξιούχων, αλλά και συνολικά της οικονομίας.

Τέλος ο ΕΝΦΙΑ για 26 νησιά

Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ σε 26 νησιά. Χιλιάδες κάτοικοι, από το Καστελόριζο  μέχρι τον Άη-Στράτη και από τους Οθωνούς μέχρι τη Γαύδο, απαλλάσσονται, σε μόνιμη βάση -και από το 2020- από την υποχρέωση αυτού του φόρου.

Επεκτείνεται για 6 μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ σε πληττόμενους κλάδους.  Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και δτις τουριστικές υπηρεσίες. Κλάδοι που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία, συνεχίζουν και να στηρίζονται σταθερά από την πολιτεία.

Αναβάλλεται μέχρι τον Απρίλιο η καταβολή οφειλών από τους πληγέντες. Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορονοϊός αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, η καταβολή κάθε φορολογικής και ασφαλιστικής οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας. Εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι προηγούμενες διευκολύνσεις, όπως αυτές των ενοικίων.

Παρατείνονται για δυο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν. Και μειώνεται σε 50 αντί των 100, ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης. Εντάσσονται, έτσι, στο μέτρο αυτό εποχικοί εργαζόμενοι που είδαν μείωση στα ημερομίσθιά τους από την πανδημία.

Δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία με πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του έτους. Σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020. Και από τον Ιανουάριο του 2021, τα νοικοκυριά αυτά θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στον νέο κώδικα διευθέτησης οφειλών και δεύτερης ευκαιρίας που μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί. NEWSIT.GR

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ