ΔΙΑΦΟΡΑ

Τα 3 νέα μέτρα της κυβέρνησης μετά την έκρηξη των κρουσμάτων

 

Ζούμε τις μέρες της μαρμότας

Θέμα χρόνου πρέπει να θεωρείται το να επιστρέψουμε σε καταστάσεις προηγούμενων μηνών σχετικά με τον κορωνοϊό. Εδώ που τα λέμε μεταξύ μας βέβαια, λίγο-πολύ όλοι μας είχαμε την αίσθηση ότι οι… ελαφρύνσεις στα μέτρα κατά της πανδημίας ήταν απλά μια τακτική κίνηση της κυβέρνησης ενόψει της θερινής περιόδου. Λες και δεν μας είχε διδάξει τίποτα το περυσινό ανάλογο φιάσκο όπου οι τουρίστες αφέθηκαν (ή καλύτερα αμολήθηκαν)  στις παραλίες, με τους ντόπιους «ιθαγενείς», δηλαδή όλους εμάς, να πληρώνουμε τον λογαριασμό μερικούς μήνες αργότερα όταν ξέσπασε το επόμενο κύμα.

Σε ανάλογη κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις περί έκρηξης του αριθμού των κρουσμάτων που μοιάζει σοκαριστικός, αν αναλογιστεί κανείς ότι αφορά πλέον έναν πληθυσμό -μερικώς τουλάχιστον- εμβολιασμένο.

Φυσικά υπήρχαν φωνές ειδικών που χωρίς να είναι μάγοι ή μάντεις είχαν προβλέψει το προφανές. Ότι δηλαδή με μαθηματική ακρίβεια θα επέστρεφαν στην καθημερινότητά μας οι εικόνες του πολύ πρόσφατου παρελθόντος και φυσικά τα αντίστοιχα μέτρα που για μήνες ίσχυαν.

Πλέον η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αντιδράσει (σε αυτό που η ίδια βέβαια προκάλεσε με τις παλινωδίες της) επαναφέροντας τα ήδη δοκιμασμένα «όπλα» στην μάχη κατά του κορωνοιού και επεξεργάζεται μια σειρά μέτρων τα οποία πάντως δεν μας είναι καθόλου άγνωστα.

Το πρώτο μέτρο που «έπεσε» στο τραπέζι δεν είναι άλλο από την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας δίχως εξαιρέσεις. Άλλωστε ήταν κοινή διαπίστωση ότι η απόφαση για μερική… απόσυρση σημειολογικά είχε τεράστια βαρύτητα καθώς πέρασε το μήνυμα ότι τα δύσκολα βρισκόταν ήδη πίσω μας. Επιπλέον δημιούργησε για ακόμη μία φορά αλαλούμ, με τους πολίτες να κυκλοφορούν με τις μάσκες στους αγκώνες και στη συνέχεια να τις βάζουν στο πρόσωπό τους μόνο και μόνο για μία συναλλαγή σε κάποιο κατάστημα, χωρίς φυσικά να τηρούνται καν οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

Κάτι που αποδείχθηκε άλλωστε και από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων αφού ο ίδιος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αποκάλυψε πως το 32% των θετικών περιστατικών κορωνοιού των τελευταίων ημερών αναφέρει συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο… Μια ομολογία αποτυχίας ουσιαστικά, αφού εδώ δεν τίθεται θέμα ατομικής ευθύνης αλλά συμμόρφωσης με τις ντιρεκτίβες της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αναδίπλωση είναι μάλλον δεδομένη και σύντομα θα έχουμε την… χαρά να κυκλοφορούμε ξανά παντού με μάσκα.

Επιπλέον είναι πάρα πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να επανέλθει στην καθημερινότητά μας ακόμη ένα «νέο μέτρο από τα παλιά». Τα φοβερά και τρομερά τοπικά lockdown, ακόμη και σε τουριστικούς προορισμούς, τουλάχιστον στις περιπτώσεις εκείνες που θα διαπιστωθεί ραγδαία επιδείνωση και αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Φυσικά η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να αποφύγει κάτι τέτοιο όπως ο διάολος το λιβάνι, έχοντας κατά νου ότι μια τέτοια είδηση θα έκανε τον γύρο του κόσμου, με εικόνες φαιδρές, όπως το να μαζεύουν τα όργανα του νόμου τουρίστες από τις παραλίες…

Βέβαια ήδη όσοι φέρουν το βάρος της τήρησης των μέτρων εκφράζουν έντονα την δυσαρέσκειά τους για αυτό αφού θεωρούν ότι καλούνται να βγάλουν το «φίδι από την τρύπα», εφαρμόζοντας διατάξεις που προκαλούν κοινωνική αναταραχή, όπως άλλωστε συνέβη και με τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν με τα μέτρα στον χώρο της εστίασης.

Η κυβέρνηση διαφημίζει το περίφημο «σαφάρι» σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ κλπ, με πομπώδεις χαρακτηρισμούς και λεονταρισμούς των προϊσταμένων, αλλά δεν είναι αυτοί που κάνουν τις εξαγγελίες εκείνοι που ελέγχουν το κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα, ενώ συζητήσιμο παραμένει το κατά πόσο τέτοιοι τύπου μέτρα με εμβολιασμένους και μη, όρθιους ή καθήμενους και άλλα τέτοια «χαριτωμένα» είναι δυνατόν να επιβληθούν ή να ελεγχθούν επαρκώς από κρατικούς λειτουργούς που εκείνη την ώρα θα έπρεπε να ασχολούνται με άλλα πράγματα και όχι πάντως να προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ