ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα 8 πολιτικά μηνύματα από τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

Απαντήσεις σε όλους και σε όλα έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή του συνέντευξη προς τους Έλληνες δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 86η ΔΕΘ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποίησε τα ερωτήματα των συναδέλφων σε μια συνέντευξη που ξεπέρασε τις 3,5 ώρες, προκειμένου να στείλει σημαντικά πολιτικά μηνύματα προς το εκλογικό σώμα.

Ακολουθούν παρακάτω, κωδικοποιημένα σε οκτώ κατηγορίες:

1. Προοδευτική κυβέρνηση μόνο με πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ

Η πολιτική του δέσμευση ήταν ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας υπό την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες της απλής αναλογικής. Εάν αυτό δεν συμβεί, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «δεν διεκδικούμε να είμαστε μια κυβέρνηση των ηττημένων» εννοώντας ότι δεν θα προχωρήσει σε συζητήσεις για σχηματισμό μιας τέτοιας κυβέρνησης, ενώ παράλληλα απέκλεισε μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια εξέλιξη «τερατογένεση».

«Δεν μπορεί να συνεργαστεί ο ωτακουστής με αυτόν που άκουγε» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά Τσίπρα στο ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού.

2. Υποκλοπές: Να πάρει θέση δημόσια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν επισκέφθηκε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για να της θέσει το ζήτημα των υποκλοπών, καθώς η παραίτηση Μητσοτάκη που ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ζητεί «δεν είναι δική της αρμοδιότητα» όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε όμως χαρακτηριστικά ότι ζητεί «μια δημόσια τοποθέτηση» της Προέδρου για αυτό το ζήτημα Δημοκρατίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ξεκαθάρισε ότι η επισύνδεση Πιτσιόρλα ήταν σύννομη χωρίς ο ίδιος να δώσει τη σχετική εντολή. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «η ΕΥΠ επί των ημερών μας λειτουργούσε με βάση όσα το γράμμα του νόμου ορίζει. Ήταν προσανατολισμένη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος… Όπως ξέρετε δεν ανήκε στον πρωθυπουργό, αλλά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο όμως με ενημέρωνε…».

3. «Δεν περιμένω τίποτα από την Εξεταστική Επιτροπή. Είναι παρωδία»

Τη θεσμική διάσταση της διερεύνησης της υπόθεσης χαρακτήρισε «παρωδία» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε ότι ως κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση.

«Οι βουλευτές της πλειοψηφίας παίρνουν εντολή να μην καλούνται μάρτυρες, δεν αφήνουν να γίνονται ερωτήσεις, διακόπτουν τους βουλευτές που ρωτούν, δημιουργούν εντάσεις…». Ταυτόχρονα αναφερόμενος στις καταγγελίες Σπίρτζη, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «όλα τα διεθνή ΜΜΕ έχουν καταδείξει ως κύριο ζήτημα την κατάλυση της δημοκρατικής διαδικασίας στη χώρα.

Και εδώ λειτουργούμε σα να μη συμβαίνει τίποτα. Τελικός κριτής όλων ο ελληνικός λαός αλλά εμείς αυτήν την υπόθεση δεν πρόκειται να την αφήσουμε έτσι. Και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και στην αρμόδια επίτροπο, και όπου μπορούμε στα διεθνή φόρα, θα παλέψουμε για να μην αφήσουμε αυτή τη χώρα στο σκοτάδι…».

4. Απολύτως κοστολογημένο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε εάν όλα όσα ανακοίνωσε στη σαββατιάτικη ομιλία του στο Βελλίδειο είναι κοστολογημένα και πόσο θα κοστίσουν στους Έλληνες φορολογούμενους.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης απάντησε ότι το πρόγραμμα είναι απολύτως κοστολογημένο, έχει συνολικό κόστος 5,6 δισ. ευρώ, έχει ένα σκέλος εξόδων και ένα σκέλος εσόδων τα οποία είναι κοστολογημένα ένα προς ένα, είναι λίγο παραπάνω αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός πριν μία εβδομάδα αλλά διαφέρει εντελώς το όραμα, είναι, όπως είπε «η μέρα με τη νύχτα».

5. Πρωταγωνίστρια στο ράλι της αισχροκέρδειας η ΔΕΗ

Με επίθεση στον τρόπο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ απάντησε ο κ. Τσίπρας σε ερώτημα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Υποστήριξε ότι η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας και στην αύξηση στην τιμή της χοντρικής.

«Η ΔΕΗ μετά την ιδιωτικοποίησή της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ράλι της αισχροκέρδειας. Θα μπει ένα τέρμα σε αυτό το πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ. Θα περάσει στο δημόσιο έλεγχο με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

6. Μεγάλη δημοκρατική αλλαγή η απλή αναλογική

«Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το πολιτικό αδιέξοδο του ότι είναι απερχόμενος πρωθυπουργός και ψάχνει να βρει διέξοδο, δεν θα του δώσουμε καμία διέξοδο». Με αυτά τα λόγια ο κ. Τσίπρας απέρριψε την πρόκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αλλάξουν από κοινού τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, χαρακτηρίζοντας αυτό το εκλογικό σύστημα ως μεγάλη δημοκρατική αλλαγή. «Δεν θα αφήσουμε τον τόπο σε ακυβερνησία, αν τα πράγματα έλθουν έτσι που πάμε σε δεύτερες εκλογές.

Αλλά και σε αυτή την εκδοχή θα επιδιώξουμε την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και την εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου. Στο μυαλό μου δεν είναι οι δεύτερες εκλογές, είναι οι πρώτες, γιατί όποιος τις χάσει χάνει και το τραίνο των πολιτικών εξελίξεων. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος, θα έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Αν ο κ. Μητσοτάκης βγει πρώτος, θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. Οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες».

«Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το πολιτικό αδιέξοδο του ότι είναι απερχόμενος πρωθυπουργός και ψάχνει να βρει διέξοδο, δεν θα του δώσουμε καμία διέξοδο». Με αυτά τα λόγια ο κ. Τσίπρας απέρριψε την πρόκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αλλάξουν από κοινού τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής

7. Ειρηνική Επανάσταση θα κάνουν οι νέοι- Η κυβέρνηση εξαπάτησε τους συνταξιούχους

Στις δυο αυτές ηλικιακές κατηγορίες στάθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας σχετικές ερωτήσεις συναδέλφων. Για τη νέα γενιά είπε ότι είναι ώρα να πάρει στα χέρια της τις εξελίξεις: «Οι νέοι έχουν ένα πολύ μεγάλο όπλο. Την ψήφο τους. Καμία μεγάλη αλλαγή δεν έγινε χωρίς τους νέους στην πρώτη γραμμή. Μπορούν να αλλάξουν τα πάντα αρκεί να συνειδητοποιήσουν ότι η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει από μόνη της. Η επόμενη εκλογική μάχη δε θα είναι ένας πόλεμος αλλά μία ειρηνική επανάσταση».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, έκανε ειδική μνεία στους συνταξιούχους τους οποίους εξαπάτησε ο πρωθυπουργός. Για αυτό το θέμα ο κ. Τσίπρας τόνισε: «μετά την μεσαία τάξη η μεγαλύτερη εξαπάτηση του κ. Μητσοτάκη ήταν στους συνταξιούχους… Πίστεψαν ότι με την κυβέρνηση ΝΔ θα δουν καλύτερες μέρες και αύξηση των απολαβών.

Και τι είδαν; Ότι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη είχαν την κατάργηση της 13ης σύνταξης του 2019. Επίσης είχαμε τον τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων, είχαμε ψίχουλα ή καθόλου επιδόματα στο τέλος του χρόνου και είχαμε και την μεγάλη κοροϊδία των αναδρομικών, όπου τάξανε ότι τα αναδρομικά θα τα πάρουν όλοι και τελικά νομοθέτησαν ότι θα τα πάρουν οι υψηλότερες συντάξεις και επιπλέον, για τις προσφυγές τους είπε ψέματα σαν κοινός απατεώνας.

Εμείς… θα δώσουμε τα αναδρομικά σε τρεις δόσεις, θα επαναφέρουμε την 13η σύνταξη, θα καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Όσο για τις αυξήσεις που τους τάζει ο κ. Μητσοτάκης είναι οι αυξήσεις που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ» κατέληξε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης.

8. Μητσοτάκης ή Τσίπρας; Ας κρίνουν οι πολίτες μέσω ενός debate

Κληθείς να απαντήσεις στην πρωθυπουργική ρήση ότι στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα εκλέξουν κυβέρνηση, αλλά και κυβερνήτη, θέτοντας ουσιαστικά το δίλημμα Μητσοτάκη ή Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε το γάντι και πρότεινε ένα debate των δυο πολιτικών αρχηγών, κάτι -θύμισε- που είχε ζητήσει και το 2019 αλλά ο κ. Μητσοτάκης είχε αρνηθεί.

Παράλληλα, έθεσε τα δικά του διλήμματα: «Το δίλημμα της κάλπης ξεπερνά τα πρόσωπα, το δίλημμα είναι δημοκρατία ή παρακράτος, δημοκρατική συμμαχία ή αγία οικογένεια.

Όμως μιας και με προκαλεί ο κ. Μητσοτάκης, σηκώνω το γάντι και δέχομαι να μονομαχήσουμε ενώπιον του ελληνικού λαού, χωρίς στημένες ερωτήσεις, με μία ανοικτή δημοκρατική διαδικασία. Ο κ. Μητσοτάκης το απέφυγε το 2019, τον καλώ να το κάνει τώρα, ακόμη και αν έχει αποφασίσει να μην κάνουμε εκλογές άμεσα. Ο διάλογος σε μία δημοκρατία χρειάζεται».

imerisia.gr

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ