ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα κλειδιά για ν’ ανοίξουν τα μεγάλα ξενοδοχεία το καλοκαίρι

Aerial view of a closed hotel, following the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Corfu, Greece, April 27, 2020. Picture taken April 27, 2020. Picture taken with a drone. REUTERS/Spiros Skordilis

Οι προτάσεις της Κομισιόν για τον τουρισμό έγιναν. Το θέμα είναι τώρα αν θα μπορέσουν τελικά ν’ ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι και τα ξενοδοχεία. Μεγάλο ρόλο θα παίξει το πρωινό, στο οποίο πολλοί τουρίστες δίνουν μεγάλη σημασία. Ο… μπουφές όπως τον ξέραμε είναι παρελθόν.

Η Κομισιόν άνοιξε χθες τα χαρτιά της σε ότι αφορά τον τουρισμό. Στην Ελλάδα κυβέρνηση και παράγοντες του τουρισμού υποδέχθηκαν με καλό μάτι τις ανακοινώσεις σημειώνοντας ωστόσο ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Στο Μέγαρο Μαξίμου μάλιστα σημειώνεται ότι ένα μεγάλο μέρος από τις ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές.

Η σημαντικότερη «νίκη» κατά την κυβέρνηση είναι ότι υπάρχει οριζόντια αντιμετώπιση της μεταφοράς τουριστών, είτε αυτοί χρησιμοποιούν αεροπλάνο, είτε πλοίο, είτε τρένο, είτε ΙΧ αυτοκίνητο. Και αυτό διότι αποτελούσε πάγια επιδίωξη κάποιων ανταγωνιστών της Ελλάδος, στους οποίους οι τουρίστες μπορούν να φτάσουν και με αυτοκίνητο. Στην Ελλάδα βέβαια η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών σχεδόν 65%, φτάνει με αεροπλάνο.

Η επόμενη ημέρα για τον τουρισμό βέβαια μόνο εύκολη δεν είναι αφού πολλά μένουν να φανούν στην πράξη. Το πόσα ξενοδοχεία θα ανοίξουν τελικά είναι άμεση συνάρτηση από το πόσες θα είναι οι κρατήσεις. Όπως αναφέρουν τουριστικοί παράγοντες «εάν ένα μεγάλο ξενοδοχείο έχει πληρότητα για παράδειγμα 20% – 30%, είναι η πασιφανές ότι δεν πρόκειται να ανοίξει».

Παράλληλα όπως σημειώνουν οι παράγοντες του τουρισμού, κάποιες μεγάλες αλυσίδες θα επιλέξουν να ανοίξουν κάποια ξενοδοχεία και κάποια άλλα να τα αφήσουν κλειστά. Όμως σημειώνουν είναι πολύ νωρίς ακόμη να βγουν σαφή συμπεράσματα.

Κλειδιά

Δύο είναι τα κλειδιά όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του τουρισμού. Το ένα αφορά τα πρωτόκολλα λειτουργίας των τουριστικών μονάδων. Από αυτά πολλά θα κριθεί και η κάθε επιχείρηση θα αποφασίσει εάν μπορεί να σηκώσει ή όχι το επιπλέον κόστος. Μάλιστα αφήνονται και αιχμές για την πολιτική ηγεσία του τουρισμού, ότι ήδη έχουν καθυστερήσει σημαντικά στην δημοσιοποίηση αυτών των πρωτοκόλλων.

Ένα από τα ζητούμενα είναι τι θα συμβεί με το πρωινό, στο οποίο πολλοί τουρίστες δίνουν μεγάλη έμφαση. Αν επικρατήσει η άποψη ότι ο κάθε τουρίστας θα έχει προσωπικό service στο δωμάτιο, τότε γίνεται αντιληπτό ότι τελικά το κόστος θα αυξηθεί υπέρμετρα, ενώ αν βρεθεί άλλος τρόπος με την λειτουργία για την λειτουργία του μπουφέ, τότε ίσως και να είναι διαχειρίσιμη η αύξηση του κόστους.

Οι κρατήσεις παραμένουν ενεργές

Ένα άλλος σημαντικός παράγοντας είναι το πόσες κρατήσεις θα υπάρξουν. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ειδικά από την Γερμανία παραμένουν ενεργές στα συστήματα των μεγάλων tour operator, των αεροπορικών εταιριών αλλά και των ξενοδοχείων εκατοντάδες χιλιάδες κρατήσεις για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο. Και από Έλληνες ξενοδόχους και όχι απαραίτητα από τους μεγάλους, αλλά και από μικρούς και μεσαίους επιβεβαιώνεται αυτή η τάση.

Βέβαια όπως εξηγούν αυτό δεν σημαίνει ότι θα έρθουν όλοι, αφού το πλέον πιθανό είναι να περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με την πανδημία. Το σύστημα τους δίνει την δυνατότητα αυτή, αφού η συντριπτική πλειονότητα των κρατήσεων αυτών είναι για Ιούλιο και Αύγουστο. Σημειώνουν επίσης με έμφαση ότι από αυτούς που έχουν κάνει κρατήσεις για το συγκεκριμένο 2μηνο, μόνο ένα μικρό ποσοστό έχει προχωρήσει σε ακυρώσεις ζητώντας και την επιστροφή των χρημάτων τους.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ