ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα νέα σκληρά μέτρα που ανακοινώνει εσπευσμένα η κυβέρνηση μετά τα 716 σημερινά κρούσματα

Η Αθήνα μπήκε στο κόκκινο μετά την ραγδαία έκρηξη των κρουσμάτων και οι λοιμωξιολόγοι ετοιμάζονται να παρέμβουν.

«Συναγερμός» έχει σημάνει σε κυβέρνηση και επιστήμονες για τον έλεγχο της διασποράς του ιού στην Αττική. Η μεγαλύτερη περιφερειακή ενότητα της χώρας δίνει τους τελευταίους μήνες διαρκώς τριψήφια νούμερα ενώ την Τετάρτη κατέγραψε σχεδόν τα μισά νέα περιστατικά που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ενδεικτική είναι η φράση του Αχιλλέα Γκίκα στην πρωινή εκπομπή του Open. «Θα είναι δύσκολη μέρα η σημερινή» τόνισε ο καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό.

Ο κύριος Γκίκας υπογράμμισε οτι κατά πάσα πιθανότητα από σήμερα η Αττική μπαίνει στο «κόκκινο».

Επρόκειτο για σενάριο που δεν ήταν απίθανο αφού οι επιστήμονες είχαν εκφράσει εδώ και καιρό τις ανησυχίες τους. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι είναι αντίθετοι στο άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των σχολείων, παρά τις όποιες φωνές. Η έκτακτη σύσκεψη των ειδικών έλαβε χώρα την Πέμπτη ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Νίκο Χαρδαλιά την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου.

Το πιο πιθανό σενάριο αυτή την στιγμή είναι να μην ανοίξουν τα σχολεία στην Αττική ενώ μένει να δούμε τι θα γίνει με τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά τα οποία λειτουργούν εδώ και μερικές εβδομάδες. Δεν αποκλείεται να αποφασιστεί εκ νέου κλείσιμό τους στην μεγαλύτερη περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Το τοπίο παραμένει θολό όσον αφορά το λιανεμπόριο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις και μέτρα κι εκεί. Οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν είναι καλό σημάδι με τους επιστήμονες να τονίζουν ότι θα υπάρξει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Δεν αποκλείεται να επιστρέψει το click away και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα κεντρικά σημεία. Το μόνο σίγουρο, όπως υπογραμμίζει η επιστημονική κοινότητα, είναι ότι δεν πρέπει να δούμε και πάλι εικόνες σαν αυτές του Σαββατοκύριακου.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ