ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σενάρια για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ – Οι σκέψεις για ΦΠΑ, συντάξεις και επιταγή ακρίβειας

 

Ενισχυμένο αναμένεται το φετινό πακέτο της ΔΕΘ, τόσο λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης, όσο και εξαιτίας της προσπάθειας της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα λόγω του αρνητικού κλίματος που έχουν δημιουργήσει το θέμα των παρακολουθήσεων.

Βασική επιδίωξη των παρεμβάσεων στη ΔΕΘ είναι η ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων με νέες παρεμβάσεις που αφενός θα μειώσουν την φορολογία και αφετέρου θα ενισχύσουν το εισόδημα. Οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, ωστόσο οι οικονομικοί υπουργοί δηλώνουν με μάλλον ασυνήθιστους τόνους ότι έρχονται σημαντικές παρεμβάσεις.

Πάντως πολλά θα κριθούν από ταμειακά διαθέσιμα. Στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ότι ο όποιος δημοσιονομικός χώρος θα διατεθεί υπέρ των πολιτών, ωστόσο μένει να δούμε πόσος είναι αυτός ο χώρος. Η πορεία του τουρισμού και η πορεία των εσόδων το επόμενο διάστημα θα είναι οι δύο καθοριστικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την λήψη των όποιων αποφάσεων.

Πέραν των γνωστών παρεμβάσεων, έχει πέσει στο τραπέζι μία σειρά άλλων μέτρων, όπως η αύξηση των συντάξεων σε επίπεδα που θα καλύπτει πληθωρισμό και αύξηση του ΑΕΠ, η μείωση του ΦΠΑ στις δύο μεγάλες κατηγορίες, αλλά και η επανάληψη για fuel pass και επιταγή ακρίβειας.

Όλα αυτά βέβαια είναι για την ώρα ασκήσεις επί χάρτου και μένει να δουν στο οικονομικό επιτελείο εάν η άσκηση βγαίνει, ώστε να ληφθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις, ειδικά εκείνες που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Τα σενάρια

Ας δούμε λοιπόν τι προτάσεις – σενάρια υπάρχουν στο τραπέζι.

  • Αύξηση συντάξεων: Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα τόνισε μιλώντας στο Mega ότι η αύξηση των συντάξεων το 2023 θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ισχυρότερες όπως και οι επιπτώσεις στα εισοδήματα. Οι αρχικοί σχεδιασμοί προέβλεπαν αυξήσεις της τάξης του 4,5% από το νέο έτος για τους συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά. Το ύψος της αύξησης προκύπτει από το άθροισμα των δύο ποσοστών: του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ και του δείκτη τιμών καταναλωτή διαιρούμενου διά του δύο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί το 2022 κατά 3,1% και ο πληθωρισμός κατά 5,6%, που είναι οι αντίστοιχες προβλέψεις στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα φτάσει κοντά στο 4,5%. Επειδή όμως προβλέπεται μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ και ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 11,6% για τον μήνα Ιούλιο μετά τις εκρηκτικές ανατιμήσεις σε τρόφιμα, στέγαση και ενεργειακά προϊόντα, η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των συντάξεων. Ήδη ο μέσος πληθωρισμός είναι αρκετά υψηλότερος από την πρόβλεψη για 5,6%, εξέλιξη που προοιωνίζεται την αναθεώρησή του.
  • Εισφορά αλληλεγγύης: Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνονται όλες οι παρεμβάσεις για το 2022 και το 2023, όπως κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους αλλά και μέτρα που θα ανακοινωθούν με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού.
  • Επιταγή ακρίβειας – επίδομα θέρμανσης – fuel pass: Για το 2022 εξετάζεται η χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας, ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης με διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων και εάν δεν υποχωρήσουν οι τιμές των καυσίμων ένα fuel pass 3.
  • Μείωση φορολογικών συντελεστών: Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20% από την επόμενη χρήση. Σημειώνεται ότι τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%.
  • Τέλος επιτηδεύματος: Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος με κόστος των 200 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία να θεωρείται διαχειρίσιμο.
  • Μείωση συντελεστών ΦΠΑ: Μείωση συντελεστών ΦΠΑ στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%. Το μέτρο έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και για τον λόγο αυτό έχει μπει στο ζύγι, καθώς υπάρχουν εισηγήσεις να βγει από το καλάθι της ΔΕΘ ή να ανακοινωθεί, αλλά να τρέξει από το 2024.

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ