ΔΙΕΘΝΗ

ταλία “αδειάζει” Ερντογάν: Καμία διαπραγμάτευση για συνεκμετάλλευση πετρελαίου στη Μεσόγειο

 

Tο ιταλικό υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε πριν λίγο ανακοίνωση σχετικά με «φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο για τυχόν διαπραγμάτευση της Ιταλίας με την Τουρκία, για εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων».

«Οι φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία φέρεται να διαπραγματεύεται με την Τουρκία με στόχο την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων, στα ανοικτά της Λιβύης, στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας της ‘Αγκυρας με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων, στερούνται βάσης» τονίζει το ιταλικό υπουργείο εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται: «αυτό που η Ιταλία υποστηρίζει εδώ και καιρό είναι ότι η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Μεσόγειο θα έπρεπε να ιδωθεί ως μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξει κανείς, μέσω της συνεργασίας όλων των παράκτιων χωρών. Αυτό απαιτεί, μεταξύ των άλλων, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών να πραγματοποιηθεί διαμέσου διαπραγμάτευσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών. Είναι η θέση που εκφράσαμε τους τελευταίους μήνες, στις τουρκικές αρχές, σε όλες τις συναντήσεις μας».

Πάντως από την ανακοίνωση του Ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών -όπως την μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ- γίνεται σαφές πως η Ρώμη αποφεύγει να επαναλάβει ότι το μνημόνιο Ερντογάν – Σάρατζ για την Μεσόγειο είναι παράνομο και ως εκ τούτου άκυρο.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα των κοινών ερευνών Τουρκίας – Ιταλίας είχε αναφέρει ο ίδιος ο Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο, όπου παραβρέθηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Συγκεκριμένα ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του στην Τουρκία είχε πει ότι τον προσέγγισε η Ιταλία και του έδειξε ενδιαφέρον να συνεργαστεί σε γεωτρήσεις στις περιοχές που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο με την Λιβύη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ