ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΕΕ Δωδ/σου:«Ζητάμε ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους μηχανικούς, η επόμενη ημέρα θα πρέπει να μας βρει ΟΛΟΥΣ όρθιους»

 

Δέσμη στοχευμένων μέτρων στήριξης των μηχανικών ζήτησε το ΤΕΕ Δωδεκανήσου, με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τα εμπλεκόμενα Υπουργεία της Κυβέρνησης, που απεστάλη την Παρασκευή 27 μαρτίου 2020.

 

Η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος, περιέγραψε αναλυτικά την δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ακόμη μια φορά ο τεχνικός κόσμος αλλά και ολόκληρη η κοινωνία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εκφράζοντας την ανησυχία και την αγωνία των μελών της.

Αναλυτικότερα η επιστολή:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε ο κλάδος των μηχανικών ίσως έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον, κατά την διάρκεια της 10ετούς οικονομικής κρίσης, βυθίζοντας τους μηχανικούς σε πρωτοφανή ύφεση δημιουργώντας μεγάλο προβληματισμό και αβεβαιότητα. Είναι προφανές ότι με την τρέχουσα κατάσταση, ο τεχνικός κόσμος αλλά και όλη η κοινωνία, θα βιώσει ξανά μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και από ότι φαίνεται σε συνθήκες πολύ δυσκολότερες από τις προηγούμενες.

Το γεγονός ότι η οικονομία της Δωδεκανήσου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τουρισμό, καθιστά την άσκηση του επαγγέλματος μας εύθραυστη και σε συνθήκες ασφυξίας, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για όλους. Παρόλο ότι ενέργειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας κινούνται στη θετική κατεύθυνση, θα πρέπει να παρθούν επιπλέον γενναία μέτρα στήριξης για την επιβίωση των μηχανικών και όχι μόνο στο νησιωτικό μας χώρο, διότι η επόμενη ημέρα θα πρέπει να μας βρει ΟΛΟΥΣ όρθιους.

Το ΤΕΕ Δωδεκανήσου λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, προτείνει ως απολύτως απαραίτητη, δέσμη στοχευμένων μέτρων στήριξης των μηχανικών και της θωράκισης της ανάπτυξης του νησιωτικού συμπλέγματος.

Ειδικότερα:

(1) Όσον αφορά τις οικονομικές ενισχύσεις και τις φορολογικές/ασφαλιστικές υποχρεώσεις των μηχανικών:

· Υπαγωγή των μηχανικών και των συναφών δραστηριοτήτων (μελέτες, κατασκευές, κα) στη λίστα των ΚΑΔ και καταβολή ενίσχυσης των 800€ στους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς για την περίοδο 15/3 – 30/04/2020 και για όσο διαρκέσουν οι ισχύουσες απαγορεύσεις.

· Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων (ΦΠΑ, δόσεις ρυθμίσεων, κα) με δυνατότητα εξόφλησης μέχρι 31/12/2020.

· Αναστολή της παρακράτησης φόρου μελετών και λοιπών πράξεων Μηχανικών 4%, 10% και 20%, σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες αντίστοιχα, για το οικονομικό έτος 2020 με στόχο τόνωση της ρευστότητας βραχυπρόθεσμα.

· Αναστολή της προκαταβολής φόρου επί των εισοδημάτων των οικονομικών ετών 2019 και 2020, με στόχο τόνωση της ρευστότητας μακροπρόθεσμα.

· Οικονομικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις προκειμένου οι φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι που βρίσκονται σε ρυθμίσεις να παραμείνουν ενήμεροι.

· Αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ μέχρι 31/12/2020.

· Αναστολή πληρωμών δανειακών υποχρεώσεων προς Τράπεζες και Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις μέχρι 31/12/2020.

· Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.

· Επιδότηση ενοικίου και λειτουργικών εξόδων επαγγελματικών χώρων μέσω ΕΣΠΑ.

· Άμεση έκδοση συντάξεων σε Διπλωματούχους Μηχανικούς, που έχουν ήδη καταθέσει τα χαρτιά τους.

(2) Να δοθεί παράταση στις παρακάτω περιπτώσεις μέχρι 30/06/2021:

· Διόρθωση των τετραγωνικών στους Δήμους της χώρας (Λήγει στις 30 Ιουνίου 2020).

· Υπαγωγή στο νόμο 4495/17 περί αυθαιρέτων των κτισμάτων που δεν έχουν οικοδομική άδεια καθώς και των κτισμάτων. που έχουν σοβαρές και μεγάλες αυθαιρεσίες και ανήκουν στην κατηγορία 5 του ισχύοντος νόμου (Λήγει στις 30 Ιουνίου).

· Υπαγωγή αυθαιρέτων κατασκευών στον Ν.4495/17 κάνοντας χρήση των εκπτώσεων (Λήγει στις 30 Ιουνίου). Από 1η Ιουλίου θα ισχύσουν επιπλέον αυξημένα πρόστιμα και υποχρέωση της υποβολής φακέλου της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου.

· Άτυπη παράταση που έδωσε η κυβέρνηση για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις κτηματολογίου χωρίς πρόστιμα (Λήγει τον Απρίλιο).

· Παράταση ισχύος πιστοποιητικών πυροπροστασίας, καθώς και η υποχρέωση των επιχειρήσεων να εφοδιαστούν με βιβλίο ελέγχου συντήρησης και καλής λειτουργίας (Λήγει στις 30 Ιουνίου).

(3) Να δοθεί παράταση μέχρι 30/06/2021:

· Στην καταληκτική ημερομηνία της 8ης Μαϊου 2020, για την ανάρτηση δικαιολογητικών του Ν.4178/2013.

· Στην υπαγωγή αυθαιρέτων στο Ν. 4495/2017 και τις τελικές ημερομηνίες οριστικής υποβολής δικαιολογητικών.

· Στην υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο.

(4) Να δοθεί μέχρι 31/12/2022:

· Παράταση του χρόνου ισχύος των Οικοδομικών Αδειών, οι οποίες ισχύουν μέχρι 31/12/2020 σύμφωνα με την παρ. 5,αρθρο 30 του Ν.4513/2018.

· Παράταση του χρόνου ισχύος των Οικοδομικών Αδειών, οι οποίες ισχύουν μέχρι 31/12/2021 σύμφωνα με την παρ. 6, άρθρο 12 του Ν.4612/2019.

(5) Ενίσχυση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και πλήρης εφαρμογή μέσω τηλεδιάσκεψης σε συμβούλια και επιτροπές για την επιτάχυνση των διαδικασιών, που αφορούν στο επάγγελμα του μηχανικού.

(6) Εφάπαξ επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για λόγους νησιωτικότητας και δικαιοσύνης.

Σεβόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης που βρίσκεται η πατρίδα μας, ζητάμε ουσιαστικά μέτρα για την επιβίωση του κλάδου μας. Δεν αρκούν ημίμετρα που απλά θα καθυστερήσουν τον επαγγελματικό μας αφανισμό.

Ο Πρόεδρος ΤΕΕ Τμ. Δωδεκανήσου

Αντώνιος Εμμ. Γιαννικουρής

Η Πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Τμ. Δωδ/σου

Μαρίζα Λ. ΧατζηλαζάρουΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ