ΔΙΑΦΟΡΑ

Tέλος πιστοποιητικά, πρόστιμα και μάσκες – Η ημερομηνία που καταργούνται οριστικά τα μέτρα και τελειώνει η πανδημία

 

Ειδικοί και υγειονομικές αρχές τονίζουν ότι η πανδημία έχει μεν μπει σε μία διαφορετική φάση, εντούτοις σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει.

Ανακοινώσεις αναμένονται σχετικά με την αποκλιμάκωση των μέτρων για τον κορωνοϊό. Κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η χαλάρωση ορίστηκε για μετά το τέλος Απριλίου. Οι ανακοινώσεις θα αφορούν στο διάστημα από τον Μάιο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και η επαναφορά των περιορισμών θα επανεξεταστεί το φθινόπωρο.

Ειδικοί και υγειονομικές αρχές τονίζουν ότι η πανδημία έχει μεν μπει σε μία διαφορετική φάση, εντούτοις σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της επικρατούσας παραλλαγής, όμως, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν προκαλείται η ίδια πίεση με αυτήν που προκαλούσαν οι προηγούμενες παραλλαγές, κυρίως όσον αφορά στις βαριές νοσηλείες.

Η χαλάρωση των μέτρων

Την ανακοίνωση της αναστολής του προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, που θα ισχύσει από τις 15 Απριλίου και της επέκτασης του χρόνου ισχύος των πιστοποιητικών, στους 6 μήνες για τη νόσηση και στους 9 μήνες για τον εμβολιασμό, αναμένεται να ακολουθήσει η άρση της υποχρεωτικής επίδειξης των πιστοποιητικών για την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση ένα ευρύτερο πλαίσιο πρακτικών και πολιτικών που ακολουθούν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, δρομολογείται η σταδιακή μείωση, με στόχο την τελική άρση, των υποχρεωτικών διαγνωστικών ελέγχων σε εργασιακούς χώρους, ενώ προ των πυλών βρίσκεται και η καθολική κατάργηση των υποχρεωτικών τεστ που διενεργούνται σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, η οποία πιθανόν να ισχύσει αμέσως μετά το Πάσχα. Το τελευταίο μέτρο που θα αρθεί φαίνεται ότι θα είναι η χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, με ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο να παραμείνει στις δομές Υγείας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στο μεταξύ, μεσολαβεί το Πάσχα, το οποίο εφέτος θα θυμίζει την προ κορονοϊού εποχή. Όπως έχει ξεκαθαριστεί, οι μετακινήσεις θα είναι ελεύθερες, όπως και η πρόσβαση στις Εκκλησίες, η ακολουθία του Επιταφίου θα επιτραπεί, πάντα όμως υπό τα ισχύοντα μέτρα. «Προφανέστατα θα υπάρξει σύσταση χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός, αλλά μετά από δυο χρόνια θα είναι ένα Πάσχα που θα είναι πιο κοντά στην κανονικότητα», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Θάνος Πλεύρης.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ