ΔΙΑΦΟΡΑ

Τέλος το lockdown: Ανοίγει η αγορά με περιορισμούς, έρχεται το 13032

Δύσκολο παραμένει ακόμα τι θα γίνει με το άνοιγμα των καταστημάτων, καθώς ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων δημιουργούν δεύτερες σκέψεις.

«Υπάρχει όντως κοινωνική πίεση. Ο ιός είναι εδώ, δίνει τη μάχη να μας κερδίσει. Είναι σημαντικό να επιμείνουμε στην αυτοπροστασία. Υπάρχει ένα θέμα ηθικής, πώς στηρίζουμε αυτούς που δίνουν τη μάχη να επιβιώσουν. Ο Απρίλιος είναι ο μήνας μετάβασης» είπε στο OPEN ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

 

Τέλος το lockdown

 

Για το πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα ο κ. Σταμπουλίδης είπε πώς όταν δοθεί το πράσινο φως δεν θα ανοίξουν με click away ή click inside. «Πάμε σε άνοιγμα με περιορισμούς καθώς τα δύο αυτά εργαλεία δεν βοηθούν στην παρούσα φάση. Το 13032 θα ισχύσει, αυτό θα είναι το ένα από τα εργαλεία. Έχουμε μεγάλη πίστη στην εισήγηση της Επιτροπής». Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι θα ανοίξουν κανονικά και τα πολυκαταστήματα, αν δοθεί το πράσινο φως.

«Οι κανόνες ήταν οριζόντιοι στην προηγούμενη φάση, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να γίνει τώρα διάκριση» ανέφερε. Για τα γυμναστήρια πάντως είπε ότι δεν είναι στην ατζέντα της συζήτησης για άνοιγμα στην παρούσα φάση.

Ανατροπή: Συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για τις αλλαγές στα μέτρα – Τι θα αλλάξει;

Κορωνοϊός: Η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μετά το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που σημειώθηκε χθες, θα κρίνει το μέγεθος της χαλάρωσης του lockdown.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προκρίνει αλλαγές στο μείγμα των μέτρων με “δικλείδες αποσυμπίεσης” για τους πολίτες, μετά από ένα πολύμηνο lockdown, που έχει κουράσει την κοινωνία και έχει αποφέρει τεράστιο κόστος στην οικονομία.

Το σκεπτικό πίσω από την κυβερνητική εισήγηση για “ανάσες ελευθερίας” μέσω ενός σταδιακού και με κανόνες ανοίγματος είναι η ανάγκη αποφόρτισης της κοινωνίας, η οποία δείχνει να είναι στα όρια της και η καλύτερη τήρηση των μέτρων.

επιτροπή λοιμωξιολόγων για μέτρα

Ποιος ο στόχος της Κυβέρνησης;

Επιδίωξη είναι η μεταφορά δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους, περιορίζοντας τις συγκεντρώσεις σε σπίτια και χώρους που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης. Το πνεύμα αυτής της στρατηγικής περιέγραψε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, καθώς, όπως είπε, “Δε θέλουμε να δώσουμε το σήμα ότι όλα επανέρχονται στην κανονικότητα τους, αλλά είναι σίγουρα προτιμότερο τώρα που βελτιώνεται ο καιρός να είμαστε διάχυτα σε μεγάλη κλίμακα στην ύπαιθρο αντί να βρισκόμαστε σε οικιακές συναθροίσεις”.

Τα δεδομένα αναλύθηκαν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, μέσω τηλεδιάσκεψης. Σε αυτήν συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, ο υπουργός Υγείας, η υπουργός Παιδείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Σε αυτήν συζητήθηκε η εισήγηση της κυβέρνησης και το πλαίσιο λήψης των αποφάσεων. Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικά στελέχη ο τελευταίος λόγος ανήκει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που θα κάνει και την τελική εισήγηση προς το Μέγαρο Μαξίμου.

αλλαγές στα μέτρα

Αναλυτικά τα σενάρια για μετακινήσεις, λιανεμπόριο και σχολεία

Το πρώτο μέτρο που μπορεί να αναθεωρηθεί είναι η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων από το ερχόμενο Σάββατο, χωρίς όμως, να επέλθουν αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας που θα παραμείνει από τις εννέα το βράδυ έως τις πέντε το πρωί.

Το στίγμα έδωσε σε δηλώσεις της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη που είπε χαρακτηριστικά ότι “Κι εγώ θεωρώ ότι αν απελευθερωθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα έχουμε μικρότερους συνωστισμούς σε πλατείες και καφέ”.

Ακόμα, στόχος, είναι το άνοιγμα και του λιανεμπορίου. Η εισήγηση που έχει καταθέσει το υπουργείο Ανάπτυξηςείναι να ξεκινήσει η λειτουργία των επιχειρήσεων με φυσική παρουσία ύστερα από αποστολή μηνύματος στο 13032και χρονικό όριο για τις αγορές, τις τρεις ώρες.

Επικρατέστερο σενάριο, όμως, είναι η αρχή να γίνει με την μέθοδο του click away και στη συνέχεια, ύστερα από μια εβδομάδα, οι πρώτοι πελάτες να περάσουν εντός των καταστημάτων. Με βάση και τα όσα συζητούν οι επιστήμονες, αρχικά η χαλάρωση θα αφορά τις μικρές επιχειρήσεις και όχι τα πολυκαταστήματα.

Για μια εβδομάδα αργότερα μετατίθεται το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Η επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει συνδεθεί με την διεξαγωγή self tests σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Με δεδομένο ότι στην καλύτερη περίπτωση θα είναι διαθέσιμα προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας κρίνεται ότι δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν πριν τις 12 Απριλίου.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ