ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τεράστιο πρόβλημα με τις πράσινες ελιές – Στο 90% η ακαρπία, έρχεται αύξηση τιμών

Μεγάλο είναι το πρόβλημα που υπάρχει φέτος με το λάδι και τις ελιές, με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς να ανακοινώνει πως η ακαρπία στις πράσινες ελιές φέτος ανέρχεται στο 90%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η ηρτημένη εσοδεία της χώρας για την ποικιλία ελιών “Χαλκιδική” εκτιμάται περίπου στους 50.000 τόνους, ενώ αυτή για την ποικιλία “Αμφίσσης” δεν ξεπερνά τους 10.000 τόνους, κάτι που προκαλεί ανησυχία για το που μπορεί να «εκτοξευτούν» οι τιμές και στο λάδι, εάν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα στις ελιές.

«Είναι εμφανές ότι η φετινή εσοδεία είναι προβληματική και δεν θα καλύψει τις εξαγωγικές ανάγκες της χώρας που τα τελευταία χρόνια ανέρχονται πλέον στους 185.000+ τόνους» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, λόγω της μειωμένης παραγωγής θα υπάρξει αύξηση στις τιμές παραγωγού.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση για να διατηρήσουν την ανταγωνιστική τους θέση στις αγορές του εξωτερικού οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές, είναι απαραίτητη η εφαρμογής διεπαγγελματικής συμφωνίας στους κόλπους της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ (π.χ. συμβολαιακή γεωργία, κ.α.), η οποία όμως να εδράζεται σε “σταθερές”:

– όσον αφορά στο αντικειμενικό κόστος παραγωγής πρωτογενούς τομέα σύμφωνα με την γεωργική λογιστική,

– στη σύσταση Μητρώου Συσκευαστηρίων Επιτραπέζιων Ελιών ώστε να μην επισέρχονται “τυχάρπαστοι” στην διαδικασία αγοράς του προϊόντος από τα χέρια του παραγωγού και

– ότι άλλο κριθεί αναγκαίο στη συνέχεια.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των εκπροσώπων των φορέων-μελών της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2023-2024. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις ελαιοπαραγωγικές ΠΕ Χαλκιδικής, Καβάλας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνίας, ‘Αρτας, Φωκίδας, Μαγνησίας, Πιερίας και Αρκαδίας και από όλους τους τομείς του κλάδου των επιτραπέζιων ελιών (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ