12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Θ. Νικηταράς Δήμαρχος Κω : Στον τουρισμό έχουμε περάσει σε άλλη εποχή πρέπει να είμαστε προσεκτικοί

 

Ο Δήμος στηρίζει με διάφορους τρόπους την προβολή της Κω

 

Στην φετινή τουριστική σεζόν που είναι από τις δυσκολότερες των  τελευταίων ετών στην προβολή της Κω και στον αγώνα που όλοι πρέπει να κάνουν αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο Βήμα της Δωδεκανήσου ο δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς.

 

«Είναι σε εξέλιξη μεγάλη προσπάθεια από όλους για να οργανωθεί η διαχείριση του τουριστικού ρεύματος. Πολιτεία, επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενοι προσπαθούν με μεγάλο κόπο να κρατήσουν ζωντανό τον ελληνικό τουρισμό. Ουσιαστικά έχουμε περάσει σε άλλη εποχή, που μπορεί να επηρεάσει και τα επόμενα χρόνια. Για αυτό ας εντείνουμε όλοι την προσπάθεια με όσο το δυνατόν μικρότερα και λιγότερα λάθη», δηλώνει ο δήμαρχος  Κω.

Σε  ερώτηση σχετικά με την προβολή της Κω ο κ. Νικηταράς αναφέρει :

 

«Ο Δήμος μας στηρίζει με διάφορους τρόπους την προβολή του νησιού μας, τόσο στο εξωτερικό όσο και εντός της χώρας. Είμαστε ίσως ο πρώτος ελληνικός προορισμός που εν μέσω πανδημίας βγήκε στο εσωτερικό και στη διεθνή κοινότητα με μήνυμα τιμής προς όλους όσοι αγωνίστηκαν για τον άνθρωπο, ενάντια στον κορονοϊό, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες (https://www.youtube.com/watch?v=6a7nXsGDUsI ). Πρόκειται για μήνυμα, με εκατοντάδες χιλιάδες views στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στα κοινωνικά δίκτυα, σε ιστοσελίδες, που προβλήθηκε και σε δελτία ειδήσεων μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών», αναφέρει ο κ. Νικηταράς.

Ο δήμαρχος Κω απαντά και στην κριτική που δέχεται από τις παρατάξεις της μειοψηφίας.

 

Η συνέντευξή του είναι η ακόλουθη:

 

Η τουριστική σεζόν ξεκίνησε για την Κω με πτήση της TUI και έπεται η συνέχεια, Ποια είναι η εκτίμηση σας για τη σεζόν;

Θ.Ν.: Κύριε Μάτση, αυτή τη στιγμή είναι παρακινδυνευμένη κάθε εκτίμηση για τη συνέχεια της τουριστικής περιόδου. Είναι σε εξέλιξη μεγάλη προσπάθεια από όλους για να οργανωθεί η διαχείριση του τουριστικού ρεύματος. Πολιτεία, επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενοι προσπαθούν με μεγάλο κόπο να κρατήσουν ζωντανό τον ελληνικό τουρισμό. Ουσιαστικά έχουμε περάσει σε άλλη εποχή, που μπορεί να επηρεάσει και τα επόμενα χρόνια. Για αυτό ας εντείνουμε όλοι την προσπάθεια με όσο το δυνατόν μικρότερα και λιγότερα λάθη.Δεν θα αργήσει να έρθει η ώρα του απολογισμού. Εφέτος, να μην ξεχνάμε, εργαζόμαστε και με το βλέμμα στο μέλλον.

 

Πόσα ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν φέτος στο νησί έχετε εικόνα; Είναι σε λειτουργία κανονικά και η αγορά του νησιού;

Θ.Ν.: ολοκληρωμένη εικόνα πιστεύω θα έχουμε μετά τις 15 Ιουλίου. Όσο αλλάζουν τα δεδομένα σε θετική κατεύθυνση μπορούμε να δούμε περισσότερα ξενοδοχεία να ανοίγουν. Θα ισχύσει και σε αυτές τις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες ο κανόνας προσφοράς και ζήτησης, αρκεί να πάνε όλα καλά. Η αγορά του νησιού είναι σε λειτουργία, εκτός από καταστήματα που εργάζονται κυρίως με τουρίστες και δεν έχουν ανοίξει ακόμη. Δεν φτάνει όμως να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά πρέπει και να δουλεύουν. Δυστυχώς η εικόνα που έχουμε δείχνει αρκετά μειωμένους τζίρους. Όλοι ελπίζουμε, σταδιακά να φύγει ο φόβος και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη.

 

Ποια τα αιτήματα του Δήμου της Κω από την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού;

Θ.Ν.: τα αιτήματα του Δήμου μας δεν αφορούν απλά το Υπουργείο Τουρισμού αλλά συνολικά την κυβερνητική πολιτική απέναντι στο νησί μας, τις τουριστικές επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους. Για την Κω τα άμεσα αιτήματά μας συνοψίζονται στην απαίτηση από την κυβέρνηση να δεσμευτεί για ανέγερση νέου νοσοκομείου, την άμεση στελέχωση και λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (Μ.Α.Φ.) στο νοσοκομείο μας, την ενίσχυση ρευστότητας στην αγορά, την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων και των εργαζομένων στα εποχικά επαγγέλματα. Πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου πλέον για πολλούς συμπατριώτες μας. για όλους όσοι περιμένουν να εργαστούν κάποιους μήνες για να επιβιώσουν ολόκληρο χρόνο.

Να ξέρετε ότι ο Δήμος μας ήταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που μέσα στο lockdownοργάνωσε συσσίτιο σε όλο το νησί, ενώ στηρίζει από χρόνια το συσσίτιο της Ιεράς Μητρόπολης Κω. Αυτό που είδαμε, ως μια πρώτη εμπειρία από τα συσσίτια, μας προβλημάτισε. Τόσο για τον αριθμό αυτών που είχαν ανάγκη και προσέτρεξαν σε βοήθεια, πριν καν φανούν τα πλήγματα του κορονοϊού στην οικονομία, όσο και για το υψηλό κόστος να συντηρηθεί μια τέτοια διευρυμένη προσπάθεια.

Εκτιμώ ότι όλα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να προσμετρηθούν στις πολιτικές της κυβέρνησης ενάντια στις ορατές συνέπειες της νέας κρίσης.

 

Πόσο απαραίτητο είναι το νέο νοσοκομείο για την Κω αλλά και η ΜΑΦ; Πόσο κοντά είστε στην έναρξη των διαδικασιών για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου;

 

Θ.Ν.: το νέο νοσοκομείο έπρεπε να είχε γίνει χθες, η Μ.Α.Φ. έπρεπε να λειτουργεί προχθές. Αυτή είναι η απάντηση με λίγα λόγια. Για το πόσο κοντά είμαστε πρέπει να μας απαντήσει η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της στο Νομό μας. Εμείς, ως δημοτική αρχή, από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε πήραμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Χωροθετήσαμε, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, τον χώρο ανέγερσης νέου νοσοκομείου, υπερβαίνοντας λογικές τοπικισμού μπροστά στο κοινό καλό. Παράλληλα έχουμε ανακοινώσει ότι χρηματοδοτούμε με ένα εκατομμύριο ευρώ τη μελέτη κατασκευής, εφόσον η κυβέρνηση δεσμευτεί άμεσα για ανέγερση νέου νοσοκομείου. Επιπλέον, αξίζει να συμπληρώσω, στηρίζουμε τη λειτουργία του νοσοκομείου μας με όλους τους εφικτούς τρόπους, π.χ. χρηματοδοτούμε το ενοίκιο για επικουρικούς γιατρούς, ως κίνητρο να έρθουν στην Κω.

 

 

Έμφαση δίνεται στην προσέλκυση των ελλήνων τουριστών. Πως θα τους προσελκύσει στο νησί ο δήμος Κω;

Θ.Ν.: ο Δήμος μας στηρίζει με διάφορους τρόπους την προβολή του νησιού μας, τόσο στο εξωτερικό όσο και εντός της χώρας. Είμαστε ίσως ο πρώτος ελληνικός προορισμός που εν μέσω πανδημίας βγήκε στο εσωτερικό και στη διεθνή κοινότητα με μήνυμα τιμής προς όλους όσοι αγωνίστηκαν για τον άνθρωπο, ενάντια στον κορονοϊό,σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες (https://www.youtube.com/watch?v=6a7nXsGDUsI). Πρόκειται για μήνυμα, με εκατοντάδες χιλιάδες views στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στα κοινωνικά δίκτυα, σε ιστοσελίδες, που προβλήθηκε και σε δελτία ειδήσεων μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών.

Ως Δήμος Κω διεκδικούμε επιπλέον κίνητρα για τους έλληνες επισκέπτες, όπως το να επεκταθεί το μεταφορικό ισοδύναμο και στους έλληνες τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφτούν τα νησιά, για δύο χρόνια.

Πρέπει εδώ να πούμε πως τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του προσφυγικού, δίνονται μοναδικά κίνητρα για κοινωνικό τουρισμό σε 5 νησιά, μεταξύ αυτών και στην Κω. Διπλάσιες ημέρες διακοπών και κάλυψη εξόδων μετακίνησης. Φυσικά αυτό δεν φτάνει, ειδικά όταν δεν επαρκούν οι διαθέσιμες θέσεις στα πλοία.

Η αλήθεια βέβαια είναι πως τα νησιά μας δεν έδωσαν την απαιτούμενη σημασία στον εσωτερικό τουρισμό, ειδικά την τελευταία δεκαετία της οικονομικής κρίσης. Τώρα πρέπει να το δούμε με διαφορετική οπτική. Για να γίνει αυτό πράξη πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες η επιχειρηματική κοινότητα και να διαμορφώσει ελκυστικά πακέτα διακοπών, όπως και στο εξωτερικό. Τα δεδομένα άλλαξαν, άρα πρέπει να αλλάξουμε όλοι.

 

Πως σκέπτεστε τη προβολή της Κω στο εξωτερικό καθώς κρίσιμη είναι  και η σεζόν του 2021;

Θ.Ν.: η προβολή όλων των ελληνικών προορισμών συναρτάται πλέον από τη γενικότερη κατάσταση της χώρας. Είναι πρόωρο να μιλάμε για προβολή αν δεν δούμε την εξέλιξη αυτής της περιόδου, που μόλις ξεκίνησε. Να ευχηθούμε να πάνε όλα καλά στη γενική εικόνα και για τη συνέχεια είμαστε έτοιμοι.

 

Ποια τα ζητούμενα του Δήμου Κω από την κυβέρνηση καθώς δεν υπάρχουν εκκρεμότητες μόνο στον τουρισμό;

 

Θ.Ν.: σας είπα και πριν ότι προτεραιότητα μας είναι η διεκδίκηση κατασκευής νέου νοσοκομείου, λειτουργία ΜΑΦ, στήριξη των εργαζομένων και των τουριστικών επιχειρήσεων. Από εκεί και μετά έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένο υπόμνημα θέσεων και διεκδικήσεων στον υπουργό τουρισμού, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κω για το άνοιγμα της σεζόν. Οι διεκδικήσειςμας είναι πολλές, απολύτως ιεραρχημένες, τεκμηριωμένες και με στόχο την στήριξη και αναμόρφωση της τοπικής οικονομίας.

 

Τι απαντάτε στην κριτική των παρατάξεων της μειοψηφίας για το Δήμο Κω;

Θ.Ν.: ανήκω σε αυτούς που από άποψη και θέση είμαι υπέρ της συνεργασίας, Ειδικά στη τοπική αυτοδιοίκηση εκτιμώ ότι δεν χωρούν ιδιοτελή προσωπικά και πολιτικά συμφέροντα. Διότι μόνο τέτοια μας απομακρύνουν από τη λογική συνεργασίας και χάνουν τον στόχο, όσοι τα ενστερνίζονται. Κατανοώ το διαφορετικό πολιτικό λόγο, τη διακριτή πρόταση, όταν κινείται στη σφαίρα της λογικής και της σύνθεσης. Διαφορετικά είναι επιζήμια για τους συμπολίτες μας και τον τόπο.

Δυστυχώς στην Κω, σε αρκετούς συναδέλφους της μειοψηφίας, κυριαρχούν προσωπικά χαρακτηριστικά στη σκέψη τους, κάτι που το αντιλαμβάνονται πρώτοι από όλους οι συμπατριώτες μας.

Όσον αφορά στην άδολη και εποικοδομητική κριτική είναι πάντα καλοδεχούμενη, γιατί μας βοηθά να περιορίσουμε τα λάθη μας και να γίνουμε πιο παραγωγικοί για τους συνδημότες μας.

Είναι πολύ δύσκολη η εποχή μας, όλοι το αντιλαμβανόμαστε, κανείς δεν περισσεύει, κανένα δεν πρέπει να μείνει μόνος και αβοήθητος.

Με ενότητα και αλληλεγγύη πιστεύω πως μπορούμε να τα καταφέρουμε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ