ΔΙΑΦΟΡΑ

Θα απολύονται όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν μετά την υποχρεωτική άδειά τους!

Νέα απόφαση βόμβα της κυβέρνησης

Με φόντο τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατηγοριών εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα, η Δόμνα Μιχαηλίδου είπε ότι «Θα απολύονται όσοι υπάλληλοι δομών αρνούνται να εμβολιαστούν έπειτα από την υποχρεωτική άδεια», δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στην τηλεόραση του OPEN.

Όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου, «όσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν μετά από κάποιο διάστημα θα απολυθούν (…) Μετά από κάποιο διάστημα, ένα μήνα, μετά την αναστολή σύμβασης και δεν έχει κάνει το εμβόλιο να υπάρχει το περιθώριο να απολυθεί…». Η υφυπουργός Εργασίας αναφερόταν σε εργαζόμενους δομών πρόνοιας και φροντίδας ηλικιωμένων και δεν διευκρίνισε εάν αυτό θα ισχύει και για τους υγειονομικούς.

«Εδώ και ενάμιση χρόνο είμαστε κοντά στις δομές. Οι περισσότερες μονάδες διοικήσεις και εργαζόμενοι έχουν βάλει πλάτη. Στις δημόσιες δομές έχει εμβολιαστεί μόλις το 43%», είπε και συνέχισε: «Όταν ο εργοδότης δει ότι μέχρι τις 16 δεν έχει εμβολιαστεί ο εργαζόμενος στη δομή του δεν μπορεί να προσέρχεται».

Σε ισχύ σε μία εβδομάδα: Το νέο μέτρο της κυβέρνησης που θα εξοργίσει τους ανεμβολίαστους

Ειδικά «προνόμια» σε εμβολιασμένους πολίτες σκέφτεται να καθιερώσει η κυβέρνηση. Πριν από περίπου δέκα ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκηςπροανήγγειλε «δώρο» 150 ευρώ σε όσους νέους 18-25 ετών εμβολιαστούνκαι όπως αποδεικνύεται αυτή ήταν μόνο η αρχή.

Οι κυβερνώντες θέλουν να δώσουν κίνητρα στους πολίτες για να εμβολιαστούν προκειμένου να χτιστεί το περίφημο τείχος ανοσίας. Πάνω από 37% του πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, ποσοστό που είναι αρκετά μακριά από τις προβλέψεις.

Τώρα, ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής προανήγγειλε εκπτώσεις στις κάρτες απεριόριστων διαδρομών για τα ΜΜΜ της Αθήνας.

«Μπορούμε να δώσουμε κάποια έκπτωση σε αυτούς οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, έτσι ώστε να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο -και αν θέλετε και ένα δίχτυ ασφαλείας- στους ανθρώπους που είναι εμβολιασμένοι, αλλά και ένα επιπλέον κίνητρο για όσους σκέφτονται να εμβολιασθούν» τόνισε ο υπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αναμένονται ανακοινώσεις πολύ σύντομα.

Το νέο μέτρο της κυβέρνησης που θα εξοργίσει τους ανεμβολίαστους

Το θέμα των εκπτώσεων στις μετακινήσεις έχει μπει σε εφαρμογή στη Ρόδο.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ, Δημήτρης Τσίκκης, ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook «γενναίες» εκπτώσεις στους επιβάτες που έχουν εμβολιαστεί:

«Η ΔΕΣ ΡΟΔΑ θέλοντας να συμβάλλει στην εκστρατεία για τον εμβολιασμό ανακοινώνει ότι: Στις προθέσεις της διοίκησης είναι, από 19-7-2021 να δοθεί γενναία έκπτωση σε όσους επιβάτες προμηθευτούν μηνιαίες προσωποποιημένες κάρτες εισιτηρίων για την μετακίνηση τους με τα λεωφορεία και έχουν εμβολιαστεί», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Πρόκειται πάντως για μέτρο που αναμένεται να φέρει σημαντικές αντιδράσεις. Μην ξεχνάμε τη «θύελλα» που ξέσπασε με αρκετά νυχτερινά κέντρα να ανακοινώνουν ότι θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους πολίτες.

Διάγγελμα Μητσοτάκη για υποχρεωτικό εμβολιασμό! Αυτές οι κατηγορίες εργαζομένων θα «τσιμπηθούν» αναγκαστικά – Οι ποινές για τους αρνητές

Συνεχείς συσκέψεις πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες με στόχο να χτιστεί το τείχος ανοσίας και να μπει φρένο στη μετάλλαξη Δέλτα. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν σκέψεις για διάγγελμα προς τους πολίτες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ανατροπή στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου καλείται τώρα να αναπροσαρμόσει μερικώς περιορισμούς και μέτρα, αφού η σφοδρότητα του τέταρτου κύματος έχει εκτοξεύσει τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων σταθερά σε τετραψήφιο αριθμό, όπως και χθες φτάνοντας τα 1.465 πανελλαδικά.

Για ποιους θα καταστεί άμεσα υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Η ανησυχία για το πως θα αντιμετωπιστεί ένα 4ο κύμα πανδημίας, ειδικά από το φθινόπωρο που οι περισσότερες δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους οδηγεί στην απόφαση για επίσπευση των υποχρεωτικών εμβολιασμών, με τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ να είναι οι πρώτοι που θα επιστρατευθούν εντός του Ιουλίου.

Επόμενη ομάδα είναι οι υγειονομικοί, και πρόθεση της κυβέρνησης είναι η υποχρεωτικότητα να ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές Αυγούστου.

 

Πληροφορίες για υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων στα ΜΜΜ

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου μελετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στα ΜΜΜ και σε κρίσιμους τομείς για την λειτουργία του κράτους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται υποδομές παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου, όπως μονάδες της ΔΕΗ, εργαζόμενοι σε ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΣΦΑ και εταιρειών ύδρευσης.

Στο προσκήνιο έχει έλθει και η υποχρεωτικότητα για τα σώματα ασφαλείας και τους στρατευσίμους, ενώ προς το παρόν φαίνεται να απομακρύνεται για τους εκπαιδευτικούς, με τη σχετική συζήτηση να μετατίθεται λίγο πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επικρατούν.

Οι ποινές για τους αρνητές

Η δυσκολία εντοπίζεται στον καθορισμό των κυρώσεων για όσους επιμείνουν να μην εμβολιάζονται, καθώς «η μετακίνηση σε μη μάχιμες θέσεις δεν μπορεί να θεωρείται ποινή», όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Αυτό που εξετάζεται είναι η αναστολή εργασίας ή η διαθεσιμότητα με τις ανάλογες μισθολογικές επιπτώσεις. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τους υπόλοιπους τομείς στους οποίους θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και να παρουσιαστεί ένα συνολικό σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης. Η εκτενής επεξεργασία αυτού του σχεδίου είναι και ένας από τους λόγους που οι ανακοινώσεις μετατίθενται για τις επόμενες ημέρες.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ