ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θαλάσσιες ανεμώνες: «Επιτέθηκαν» σε μικρά παιδιά στο Ναύπλιο – Ο κίνδυνος και οι κανόνες προστασίας

 

«Το έντονο έγκαυμα από τις θαλάσσιες ανεμώνες μπορεί να μείνει και για πάντα» αποκαλύπτουν ειδικοί

Θαλάσσιες ανεμώνες προκάλεσαν έντονα δερματικά προβλήματα σε μικρά παιδιά που κολυμπούσαν στην παραλία Καραθώνα στο Ναύπλιο.

Ένα παιδί πήγε με την οικογένειά του στην θάλασσα και όταν μπήκε στην θάλασσα, στα ρηχά, τον τσίμπησε μία θαλάσσια ανεμώνη. Το παιδί πονούσε πολύ ενώ χρειάστηκε να μείνει στο νοσοκομείο για κάποιες μέρες.

MEGA

Η θαλάσσια βιολόγος του ΕΛΚΕΘΕ, Εμμανουέλα Βουτσινά και η ειδική Δερματολόγος, Πέννυ Δαλαμπούρα μίλησαν στο MEGA για το φαινόμενο με τις θαλάσσιες ανεμώνες και τι προκαλούν.

Η θαλάσσια ανεμώνη μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη γιατί με τα παράξενα χρώματά της ξεγελάει μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι έχουν την τάση να την πλησιάζουν όταν την πετυχαίνουν στα ρηχά.

Οι ανεμώνες είναι κολλημένες στα βράχια και δεν μετακινούνται ενώ αν κάποιος τις πλησιάσει μπορεί να υποστεί και έγκαυμα από το οξύ που εκκρίνουν κατά την επαφή.

Η κ. Βουτσινά μιλώντας για τις θαλάσσιες ανεμώνες τόνισε ότι: «είναι μακρινοί συγγενείς των μεδουσών. Πρόκειται για ζώα που μοιάζουν με φυτά και τα οποία μοιάζουν με μέδουσες αν αναποδογυρισμένες κατά κάποιον τρόπο. Είναι προσκολλημένες στον βυθό. Η ζωή τους είναι πάνω στα βράχια μόνιμα. Μετακινούνται με πολύ αργές κινήσεις «και ρυθμούς».

«Όταν πάμε για κολύμβηση, ουσιαστικά μπαίνουμε εμείς σε ένα περιβάλλον που δεν μας ανήκει. Οπότε θα πρέπει να εξοικειωθούμε με την φύση. Αυτό που βλέπω από τις εικόνες, οι δυσάρεστες αυτές συναντήσεις με τα παιδιά έγιναν σε ρηχά νερά», συμπλήρωσε.

Θαλάσσιες ανεμώνες: Τι πρέπει να προσέχουμε

Για το τι πρέπει να προσέχουμε η κ. Βουτσινά τόνισε: «Σε οργανωμένες παράλιες καλό θα ήταν να υπάρχουν οι ναυαγοσώστες, τα υλικά για την παροχή πρώτων βοηθειών. Δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, είναι το σπίτι τους. θα μπορούσε να μπει μια σήμανση αλλά, για τέτοιο ερεθισμό, φαίνεται πως τα παιδιά κάθονταν για ώρα με το βάρος τους πάνω στο ζωάκι. Σίγουρα μπορούν να δοθούν οδηγίες, αλλά καλό θα είναι να είμαστε λίγο περίεργοι και προσεκτικοί και να μπαίνουμε με μάσκα. Ό, τι δεν γνωρίζουμε να προσέχουμε. Οι ανεμώνες που ζουν σε αυτή την περιοχή αν τις αγγίξουμε με την παλάμη δεν θα προκαλέσουν ερεθισμό».

 

newsbomb

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ