ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Θανάσης Στάμος: Δεν θα γιορτάσουμε τον Υδραίο

Οι Ροδίτες στην πόλη, δεν θα έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν φέτος στις 14 Νοεμβρίου, την εορτή του νεομάρτυρα, Κωνσταντίνου του Υδραίου, συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία και τη παράδοση της πόλης της Ρόδου, μέσα στον χρόνο.  

Αυτό δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Εμπορίου, Εκκλησιαστικών θεμάτων, σχέσεων με την Εκκλησία, Θρησκευμάτων και Κοιμητηρίων, Θανάσης Στάμος ο οποίος υπογράμμισε ότι ο Δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης, έχει προτεραιότητα να βρεθεί «στέγη» για τον άγιο της πόλεως.  

«Γνωρίζουμε ότι ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος, παραμένει ο μοναδικός πολιούχος σε όλη την Ελλάδα που είναι ‘άστεγος’.  

Δυστυχώς, η ‘στέγαση’ του Πολιούχου της πόλης σε δικό του ναό, είναι ένα ζήτημα που έχει μείνει σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες ολόκληρες. Τα ιερά λείψανά του φυλάσσονται σε άλλο ναό στην Ρόδο, αν και έχουν δοθεί επανειλημμένα άπειρες υποσχέσεις και δεσμεύσεις τόσο από τους δημάρχους της Ρόδου όσο και από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου.  

Η ‘στέγαση’ του Πολιούχου παραμένει ένα χρόνιο αίτημα του ροδιακού λαού που δεν έχει ικανοποιηθεί.  

«Ο Δήμαρχος έχει δηλώσει ότι είναι προτεραιότητα να βρούμε ναό. Όλα εξαρτώνται από το Πανορθόδοξο Κέντρο όπου ο ναός για τον Πολιούχο της πόλεως Ρόδου, είναι έτοιμος. Μόλις προχωρήσουν οι διαδικασίες που καθυστέρησαν εδώ και πολλά χρόνια, λόγω προσφυγών στις οποίες προέβησαν κάποιοι περίοικοι, θα ανοίξει και ο ναός. Ειδικά για το Πανορθόδοξο (το γνωστό Πατριαρχικό Κέντρο) θα μπορέσει να είναι λειτουργικό για να φιλοξενεί εφεξής πολλές δράσεις» δήλωσε ο Θανάσης Στάμος.  

Φέτος, η Ρόδος δεν θα γιορτάσει την μνήμη του νεομάρτυρα, Κωνσταντίνου του Υδραίου λόγω του Lockdownκαι των μέτρων για την προστασία κατά του κορωνοϊού. Θα περιοριστεί μόνον σε θεία λειτουργία μέσα στην εκκλησία, χωρίς πολλούς πιστούς μόνον με την παρουσία ιερέων και χωρίς φυσικά να γίνει κάποια λιτανεία.  

ΤΟ ΒΗΜΑ έγραψε σε προηγούμενα άρθρα του για το θέμα του Υδραίου αλλά και για το Πανορθόδοξο Κέντρο και βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στους αναγνώστες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ