ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θάνος Πλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Μέχρι τη Δευτέρα θα έχει λυθεί το πρόβλημα

Για σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων πρώτης ανάγκης έκανε λόγο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να εξηγεί πως το πρόβλημα θα λυθεί μέχρι τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84» αποκάλυψε πως «οι ελλείψεις, που παρατηρούνται αυτές τις ημέρες σε συγκεκριμένα φάρμακα, οφείλονται στη δραστηριότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Εξήγησε πως «επειδή ήταν κλειστές οι φαρμακαποθήκες, λόγω των αργιών της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση, υπήρξε πρόβλημα, αλλά έχουμε συνεννοηθεί και θα επιλυθεί άμεσα. Το πρόγραμμα θα ομαλοποιηθεί και μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρχει πλήρης τροφοδοσία, δεν θα υπάρξει πρόβλημα», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται, πως ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής προειδοποίησε με ανακοίνωσή του για ελλείψεις φαρμάκων πρώτης ανάγκης. Σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «οι ελλείψεις στη τροφοδοσία των φαρμακείων για φάρμακα πρώτης ανάγκης των ασθενών έχουν φτάσει σε απελπιστικό επίπεδο» και κάλεσε το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ «να παρέμβουν άμεσα διότι εν καιρώ πανδημίας η κατάσταση αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία των πολιτών».

Το Σισμανόγλειο θα γίνει νοσοκομείο Covid

Στην ίδια συνέντευξη πρόσθεσε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής, οι νοσηλείες “Όμικρον” μας πιέζουν σε απλές κλίνες νοσηλείας και όχι σε ΜΕΘ, κυρίως στο λεκανοπέδιο και προσέθεσε:

«Άρα, αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να καλύψουμε την ανάγκη στην Αθήνα και πέρα από τις δομές που έχουμε -γιατί έχουμε μεγάλες δημόσιες δομές στην Αθήνα – δίνουν οι ιδιωτικές Κλινικές το 10% έως 15% των κλινών τους, που μεταφράζεται σε 300-400 επιπλέον κλίνες στο λεκανοπέδιο. Από όλες τις μεγάλες kλινικές, οριζόντια, παίρνουμε κλίνες και με τις μικρότερες Κλινικές, που δεν έχουν τις υποδομές να υποστηρίξουν τέτοια περιστατικά, είμαστε σε συνεννόηση να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας με το προσωπικό τους, ώστε να καλύπτονται κενά εκεί που παρουσιάζονται.

Γιατί έχουμε ένα πρόβλημα, διαχειρίσιμο αυτή τη στιγμή, με νοσηλευτικό προσωπικό που νοσεί. Επιπλέον, το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο θα γίνει μόνο για Covid περιστατικά, πλην των ειδικών κλινικών που έχει. Και στα απλά περιστατικά θα μας βοηθήσει και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Οπότε με όλη αυτή τη διαχείριση, ουσιαστικά καταφέρνουμε να προσθέσουμε στο λεκανοπέδιο άλλες 700 με 800 κλίνες Covid, προκειμένου να καλύψουμε την αύξηση στις απλές κλίνες».

Επανέλαβε, πως με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν έχουμε ασθενή που να έχει διασωληνωθεί με “Όμικρον”, λέγοντας ότι αυτό είναι ενθαρρυντικό. Όμως, από την άλλη πλευρά, όπως είπε, από τις περίπου 650 εισαγωγές που έχουμε καθημερινά για κορονοϊό, ένα 30% – 40% αφορά και περιπτώσεις “Δέλτα”, άρα από αυτές τις εισαγωγές πιθανολογούμε ότι θα έχουμε πίεση στις ΜΕΘ.

newsit
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ