ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θάνος Πλεύρης: «Θα ξανακάνουμε το ΕΣΥ ελκυστικό για τους γιατρούς» – Ιδιώτες θα «κλείσουν» τα κενά

 

Τα κενά που υπάρχουν στο ΕΣΥ θα καλυφθούν με ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα απασχολούνται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, που υποσχέθηκε ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας θα ξαναγίνει «ελκυστικό» για τους γιατρούς.

«Οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα θα απασχοληθούν στο ΕΣΥ με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και με τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν οι «άγονες» θέσεις που προκηρύσσονται, αλλά δεν καλύπτονται ποτέ», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας την Πέμπτη (27.10.2022) στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι το ΕΣΥ θα γίνει ελκυστικό για τους γιατρούς, γιατί θα δοθούν οικονομικά κίνητρα. Ωστόσο, η σχέση μεταξύ ιδιωτών και κράτους «θα διέπεται από όρους και κανόνες».

«Η πρώτη δυνατότητα που δίνουμε είναι να μπορούν να μπαίνουν γιατροί με μερική απασχόληση στο ΕΣΥ. Σας φέρνω ένα πραγματικό παράδειγμα, στην Κω έχουμε παθολόγους και παιδιάτρους ιδιώτες και οι προκηρύξεις που κάνουμε για να καλυφθούν οι θέσεις βγαίνουν άγονες. Οπότε ή μπορούμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο ότι βγαίνουν άγονες ή ενδεχομένως να αυξάναμε τους μισθούς σε επίπεδο Κύπρου που δεν υπάρχουν αυτές οι δημοσιονομικές δυνατότητες», ανέφερε συγκεκριμένα και πρόσθεσε:

«Η μερική απασχόληση θα έχει όρους. Θα είναι τρεις μέρες την εβδομάδα ή δυο μέρες την εβδομάδα. Οπότε αυτές τις δυο μέρες ή τις τρεις θα είναι στο νοσοκομείο και τις άλλες μέρες θα βρίσκεται στο ιδιωτικό του ιατρείο».

«Θα ξανακάνουμε το ΕΣΥ ελκυστικό για τους γιατρούς»

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις «ως μια ιδεολογική κουβέντα», είναι ότι προκειμένου να γίνει και πάλι ελκυστικό το ΕΣΥ στους γιατρούς και να προσελκύσει γιατρούς, «θα πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις ήπιου ιδιωτικού έργου μια φορά την εβδομάδα. Ώστε οι γιατροί που μπαίνουν στο εθνικό σύστημα υγείας να έχουν και αυξημένο μισθό όπως γίνεται αλλά να ξέρουν ότι έχουν και μια δυνατότητα ήπιου ιδιωτικού έργου», σημείωσε συγκεκριμένα ο Θάνος Πλεύρης.

Προσωπικός γιατρός: 4,5 εκατομ. πολίτες και 3.500 γιατροί

Σε ό,τι αφορά τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως οι εγγραφές γιατρών και πολιτών συνεχίζονται:

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στα 4,5 εκατομμύρια πληθυσμό που έχει εγγραφεί σε 3.500 πλέον γιατρούς. Δεν έχουμε πλήρη κάλυψη του πληθυσμού, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, η κάλυψη του πληθυσμού είναι γύρω στο 52%-53%, άρα χρειάζεται να μπουν κι άλλοι γιατροί στο σύστημα», όπως είπε.

Πηγή: iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ