ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Θέλαμε 500.000, δεν θα έρθει κανείς: Ο λόγος που δεν θα πατήσει Κινέζος στην Ελλάδα το καλοκαίρι

 

Ολική ανατροπή σχεδίων από το Υπουργείο Τουρισμού σε ότι αφορά την τουριστική αγορά με τη μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης.

Το 2018 και το 2019 επισκέφτηκαν την Ελλάδα πάνω από 30 εκατ. τουρίστες, δημιουργώντας διαδοχικά ρεκόρ.

Εξ αυτών περίπου 200.000 ήταν Κινέζοι. Δεν συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πολυπληθέστερες ομάδες των εν Ελλάδι τουριστών, ωστόσο αποτελούν (ή μάλλον… αποτελούσαν) την πλέον υποσχόμενη ανερχόμενη αγορά άντλησης επισκεπτών. Γιατί; Διότι αφενός μεν η Ελλάδα ξεκίνησε να επενδύει εσχάτως σε επικοινωνιακό επίπεδο(διαφημιστικές καμπάνιες, προβολή μέσω Cosco) στην κινέζικη τουριστική αγορά, αφετέρου γιατί οι Κινέζοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό όλες τις εποχές και ιδίως στις αρχές Οκτώβρη (γιορτάζουν την εθνική τους γιορτή «Golden Week») και τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο, που επίσης έχουν διακοπές, λόγω της πρωτοχρονιάς τους.

Ο στόχος που τέθηκε προ της πανδημίας του κορωνοϊού από το ελληνικό Υπουργείου Τουρισμού ήταν να βασιστεί η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου στους Κινέζους επισκέπτες. Με ζητούμενα να μειωθεί η εποχικότητα, να αυξηθεί η διασπορά τον ταξιδιωτών μέσα στη χρονιά, να ελαττωθεί η πίεση του υπερτουρισμού κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και να απασχολούν οι τουριστικές επιχειρήσεις προσωπικό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στο πλαίσιο αυτών των επιδιώξεων η Ελλάδα προσδοκούσε να εκτοξεύσει τις αφίξεις τουριστών από την Κίνα, στους 500.000 ετησίως, σε βάθος τριετίας.

Φυσικά, τα σχέδια έγιναν σκόνη και θρύψαλα την εποχή του covid-19. Το περασμένο καλοκαίρι ελάχιστοι ήταν οι Κινέζοι που ταξίδεψαν στην Ελλάδα και φέτος δεν πρόκειται να έρθει… κανείς. Όχι μόνο στη χώρας μας βέβαια, αλλά και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, καθώς η κινέζικη κυβέρνηση φυλάει τα ρούχα της για να έχει τα μισά. Ουσιαστικά οι αρχές της Κίνας έχουν κλείσει τα σύνορα για τουριστικούς λόγους, υπό το φόβο να γυρίσουν πίσω μολυσμένοι οι επισκέπτες από τα ταξίδια τους και να μεταδώσουν εκ νέου τον ιό στην ενδοχώρα. Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα που ανακοινώνονται τους τελευταίους μήνες στο Πεκίνο δεν ξεπερνούν τα 20 ανά μέρα, η Κίνα έχει πληρώσει σκληρό τίμημα με την πανδημία και αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι την αναζωπύρωσή της.

Οι κινεζικές αρχές εκδίδουν διαβατήρια μόνο σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν για επιχειρηματικούς ή κυβερνητικούς λόγους. Δεν υπάρχει για την ώρα κάποιος νόμος που απαγορεύει την έκδοση διαβατηρίου για τουρισμό, ανεπίσημα όμως έχει σταματήσει. Αυστηρή πολιτική συνεχίζουν να εφαρμόζουν οι κινεζικές αρχές και σε όσους θέλουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα τους. Όταν πριν από 14 μήνες ξέσπασε η πανδημία είχαν απαγορευτεί οι πτήσεις από το εξωτερικό. Το τελευταίο διάστημα άνοιξαν, αλλά ισχύουν αυστηροί περιορισμοί με αποτέλεσμα οι περισσότερες χώρες να μην έχουν πτήσεις για Κίνα. Την ίδια ώρα έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις transit και επιτρέπονται μόνο οι απευθείας πτήσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους και όπως μεταδίδει το ethnos.gr, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δούμε φέτος Κινέζους τουρίστες στην Ελλάδα, ενώ είναι αβέβαιο και το πότε θα επιστρέψουν στην αγαπημένη τους Σαντορίνη. Υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να μην γίνει ούτε το καλοκαίρι του ’22 και αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα είναι η πανδημία την εποχή εκείνη διεθνώς. Θεωρείται βέβαιο ότι η Κίνα θα ανοίξει τα σύνορα της μόνο όταν είναι βέβαιη πως η πανδημία έχει τεθεί οριστικά υπό έλεγχο στον υπόλοιπο κόσμο και ότι αποκλείεται να διακινδυνεύσει την αθρόα εισαγωγή νέων κρουσμάτων.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ