12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Θέμα χρόνου η επάνοδος της Δημοτικής Αστυνομίας

Η  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΘΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

Η πανδημία που κτύπησε τον κόσμο και ανέδειξε τις ατέλειες των συστημάτων αντιμετώπισης των πάσης φύσεως καταστροφών, σαφώς επηρέασε όλους τους σκεπτόμενους πολίτες. Και δεν αναφέρομαι σε αυτούς που «σκέφτηκαν» να αμφισβητήσουν τον κόβιτ και τους ειδικούς ιατρούς όλου του κόσμου, αλλά σε αυτούς που περιορίσθηκαν στις εξόδους τους, σε αυτούς που τους κτύπησε η θανατηφόρα ασθένεια, σε αυτούς που φιλοσόφησαν την ζωή κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Αναμφισβήτητα διαπιστώθηκε πως η Ρόδος έχει σημαντικές ατέλειες στις υποδομές της, και πολύ περισσότερο στην τήρηση των νόμων. Η σταδιακή επάνοδος στην καθημερινότητα και η προσπάθεια να «βγουν τα σπασμένα» των κλειστών επιχειρήσεων, ανέδειξε σε ύψιστο βαθμό την έλλειψη αστυνόμευσης για την τήρηση αποφάσεων, διατάξεων, νόμων. Μετά από πολλά χρόνια η έλλειψη Δημοτικής Αστυνομίας έγινε εμφανής από το σύνολο σχεδόν των πολιτών. Ένας μεγάλος αριθμός  επιχειρηματιών στην προσπάθεια τους να «ρεφάρουν» και με την ανοχή της πολιτείας,  παρανόμησαν ασυστόλως. Καταπατήθηκαν δημόσιοι χώροι σε σημείο να αμφιταλαντεύονται οι νομοταγείς για την δική τους απόφαση να ακολουθούν τη νόμιμη οδό. Θεωρούν τους εαυτούς τους «ριγμένους» και ψάχνοντας τα αίτια κατηγορούν την πολιτεία.

Είναι, λοιπόν, αναγκαίο κακό η επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, μήπως και συμμορφωθούν οι «κακοί» αλλά και για να ικανοποιηθούν οι «καλοί». Το κέρδος του νησιού θα είναι πολύ μεγαλύτερο αν γίνει προσπάθεια να μπουν σε τάξη οι παρανομίες κι αν όλοι ακολουθήσουν τις διατάξεις των νόμων.

Αυτή την στιγμή, που βρισκόμαστε στο τέλος της τουριστικής περιόδου, αν κάνουμε έναν απολογισμό και καταγράψουμε τις ατασθαλίες που έγιναν θα διαπιστώσουμε πως δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα και ζημιώθηκε ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων. Η ανεξέλεγκτη στάθμευση, η ανεξέλεγκτη καταπάτηση δημόσιου χώρου, η ανεξέλεγκτη καταπάτηση παραλιών κατά πλάτος και κατά μήκος, με ομπρέλες πάνω στο κύμα, η ανεξέλεγκτη παρουσία μικροπωλητών τσιγγάνων και Πακιστανών, η ανεξέλεγκτη παρουσία επαιτών, η ανεξέλεγκτη «συμπεριφορά» των γραφείων ενοικιάσεων αυτοκινήτων και μηχανοκίνητων με πολλαπλά παρκαρίσματα, με πλυσίματα μπροστά στα γραφεία τους  κι άλλα τέτοια δεν συνάδουν με τις απαιτήσεις μας για ποιοτικό τουρισμό.

Η Δημοτική Αστυνομία την οποία κατακρίναμε παλαιότερα και πολλοί χάρηκαν με την κατάργηση της, είναι ηλίου φαεινότερο πως πρέπει να επαναλειτουργήσει, μήπως και μπει μία τάξη στο βαθμό που θα της επιτραπεί να την επιβάλει. Υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες πως ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης με επιμονή απαιτεί από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών να επαναφέρει την ύπαρξη της, αφού είναι γνωστό πως καταργήθηκε ως μέτρο μείωσης των κρατικών εξόδων στις πιέσεις της Τρόικας για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Ήταν, δηλαδή, μέτρο μνημονιακό, όπως και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αποφάσεις που πήραν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Κι αυτό είναι ξεκάθαρο. Τα μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις ήταν δικές τους αποφάσεις. Η Τρόικα και οι δανειστές απλά ζητούσαν να μάθουν με ποιο τρόπο θα βρεθούν τα χρήματα για την πληρωμή των δόσεων που συμφώνησαν. Και άρχισαν να ανακατεύονται στα εσωτερικά μας όταν διαπίστωσαν πως δεν γινόντουσαν αλλαγές και πολύ δύσκολα θα πληρωνόντουσαν οι δόσεις.

Όπως και νάχει η Δημοτική Αστυνομία πρέπει να ξαναμπεί στη ζωή μας. Γιατί αυτή θα φέρει την κανονικότητα στο νησί και θα πεισθεί ο επισκέπτης πως η χώρα μας έχει νόμους και τηρούνται.  Γιατί, έτσι κι αλλιώς, ο Έλληνας θέλει να αισθάνεται το καμτσίκι πάνω από την ράχη του…
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ