ΕΛΛΑΔΑ

Θερμική κάμερα με ελληνική υπογραφή – Η πατέντα που σπάει ταμεία στην εποχή του κορονοϊού

 

Την έφτιαξαν για τον Η1Ν1 και η θερμική κάμερα της Πατρινής εταιρείας ταξιδεύει ήδη σε 10 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα την έχουν τοποθετήσει μεγάλες ομάδες όπως ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ και η λίστα μεγαλώνει.

Μια ελληνική πατέντα θερμοκρασίας σώματος, που δημιουργήθηκε πριν από δέκα χρόνια στην Πάτρα με αφορμή τον Η1Ν1, εξελίχθηκε για χάρη του κορονοϊού και σπάει… ταμεία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο “έξυπνος” τρόπος λειτουργίας της θερμικής κάμερας,  σε συνδυασμό με τα άμεσα αποτελέσματα της, έχουν εκτινάξει την εποχή της πανδημίας την ζήτηση στην κυριολεξία, με τους οι Έλληνες εμπνευστές και δημιουργούς της “Metricon digital system” να έχουν αυτό το διάστημα κυριολεκτικά δουλειά με φούντες.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο Πέτρος Κριτσώνης μέλος του Δ.Σ της πατρινής εταιρίας, εκτός από την Ελλάδα μεγάλη είναι η ζήτηση και από το εξωτερικό, με την θερμική κάμερα να έχει εγκατασταθεί ήδη σε 10 χώρες, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει και οι συζητήσεις για τουλάχιστον άλλες τόσες.

«Η θερμοκάμερα είχε αναπτυχθεί και κατασκευαστεί εδώ και δέκα χρόνια με την εμφάνιση του Η1Ν1. Τότε σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε μια θερμοκάμερα ταχείας διελεύσεως, για να μπορούν να εξυπηρετούνται χώροι μαζικής συνάθροισης κοινού. Με τις αλλαγές, που έφερε ο covid-19, η απαίτηση αυτή ισχυροποιήθηκε με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια να καλύψουμε τη ζήτηση, εντός και εκτός Ελλάδας και παράλληλα εκσυγχρονίζοντας το ίδιο το προϊόν γιατί οι τεχνολογίες έχουν προχωρήσει».

Ο Πέτρος Κριτσώνης προσθέτει: «Ετοιμάζουμε μια καινούργια εκδοχή, που θα έχει δυνατότητα εγκατάστασης wi-fi, ώστε να μπορείς να βλέπεις τα αποτελέσματα από μακριά. Επίσης θα μπορεί να κρατάει τα στοιχεία ανά ώρα, την γεωγραφική περιοχή και την θερμοκρασία. Θα έχει την δυνατότητα να τραβά και φωτογραφίες, ώστε να μπορεί να βρεθεί γρήγορα το ύποπτο κρούσμα, μεταξύ του πλήθους. Οι νέες αυτές λειτουργίες προκύπτουν μέσα από την ζήτηση που έχουμε, από πάρα πολλές περιοχές του κόσμου. Ο covid-19 είναι ένας άγνωστος ιός, που θεωρούμε πως ακόμα κι αν βρεθεί το φάρμακα ή το εμβόλιο θα συνεχίσει να μας απασχολεί. Έτσι η χρήση τέτοιου τύπου εργαλείων για την καθημερινότητα θα είναι αναγκαία».

Οι δημιουργοί της θερμοκάμερας, εκτός από την Μητρόπολη Σύρου όπου έχει ήδη εγκατασταθεί, βρίσκονται σε συζητήσεις και με άλλες Μητροπόλεις της χώρας, ενώ ήδη αρκετά είναι και τα σχολεία στα οποία έχει τοποθετηθεί.

«Μας την έχουν ζητήσει από μεγάλες επιχειρήσεις, όπως είναι η ΔΕΗ, φορείς του δημοσίου, μεγάλοι αθλητικοί σύλλογοι, όπως ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ που έχουν τοποθετήσει ήδη στα αθλητικά τους κέντρα, ενώ τώρα συζητάμε και με τον Παναθηναϊκό. Η χρήση της είναι από τις ελάχιστες λύσεις παγκοσμίως, που είναι ταχείας διελεύσεως και δίνει μια ευελιξία, ώστε να μην δημιουργούνται ουρές και καθυστερήσεις. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η θερμοκάμερα αντικαθιστά τα ιατρικά μηχανήματα ή τον γιατρό, απλά δείχνει μια καλή πρώτη ένδειξη. Διευκολύνει την καθημερινότητα και προσαρμόζεται εύκολα στο νέο περιβάλλον, που θα λειτουργούν στο εξής, λόγω του ιού, όλες οι επιχειρήσεις παγκοσμίως».

Πολλές όμως και οι ξενοδοχειακές μονάδες που επιθυμούν να την αποκτήσουν

«Μέσα σε δυο μήνες εξάγουμε σε 10 χώρες στο κόσμο ενώ συζητάμε και με άλλες τόσες που ενδιαφέρονται. Μας την έχουν ζητήσει για ξενοδοχεία, καζίνο, λιμάνια επιβίβασης κρουαζιέρας, μεγάλες επιχειρήσεις, είναι μακριά η λίστα. Μιλάμε για μια ελληνική πατέντα και ως προς την σύλληψη της ιδέας και ως προς την ανάπτυξη της. Κάνουμε μια τιτάνια προσπάθεια για την εξέλιξη της αυτή την στιγμή, όπως και για να καλύψουμε τις ανάγκες γιατί ξαφνικά οι πωλήσεις της από σχεδόν μηδενικές εκτινάχθηκαν στα ύψη».

Τεχνικά χαρακτηριστικά της θερμοκάμερας

Ταχύς ρυθμός ελέγχου – Επιτρέπεται γρήγορη και συνεχής διέλευση ατόμων.

Δυνατότητα ανίχνευσης και στις δυο κατευθύνσεις διέλευσης.

Ασφάλεια μεθόδου για τους χρήστες.

Δεν απαιτείται καμία επαφή με τον εξεταζόμενο.

Δεν εμπλέκονται επιβλαβείς για τον οργανισμό ακτινοβολίες. Η συσκευή δεν εκπέμπει ακτινοβολία. Λαμβάνει παθητικά την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα.

Υπέρυθροι ανιχνευτές θερμοκρασίας, υψηλής ευκρίνειας και ακρίβειας κατανεμημένοι σε κάθετη διάταξη για τη δυνατότητα λήψεως μετρήσεων σε μεγάλο εύρος σωματότυπων. Πολλαπλό θερμόμετρο ταυτόχρονης μέτρησης 32 σημείων ώστε να εξασφαλίζει ακρίβεια μέτρησης και δυνατότητα χρήσης σε ανθρώπους διαφορετικών υψών.

Αυτόματη βαθμονόμηση και ενσωμάτωση αλγορίθμων αντιστίχισης θερμοκρασίας δέρματος (κεφάλι) με εσωτερική θερμοκρασία σώματος.

Άμεση λήψη μετρήσεων χωρίς απαίτηση αρχικών ρυθμίσεων.

Ευκολία στην ανάγνωση μετρήσεων.

Δεν απαιτείται καμιά ειδική γνώση η εκπαίδευση για τον χειρισμό και τη λειτουργία του συστήματος.

Μεγάλη ακρίβεια μέτρησης +/- 0,5 °C.

Ευκολία τοποθέτησης.

Αντοχή στη χρήση.

Χαμηλό κόστος.

Από newsit.gr

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ