12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Θερμό καλοκαίρι για τους εργαζόμενους στον τουρισμό

 

Την Τρίτη όλα τα στοιχεία στον διοικητή του ΟΑΕΔ από τον πρόεδρο του ΕΚΡ

 

Θερμό και γεμάτο με δυναμικές κινητοποιήσεις προβλέπεται το φετινό  καλοκαίρι  για τον τουρισμό. Οι εργαζόμενοι του κλάδου είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την στήριξη τους από το κράτος  γιατί τα μέτρα που έχουν εφαρμοσθεί μέχρι τώρα είναι ελλιπή και  καλύπτουν μόνο λίγους και όχι το σύνολο.

Την Τρίτη 7 Ιουλίου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος θα καταθέσει στον διοικητή του ΟΑΕΔ όλα τα ονόματα των ξενοδοχουπαλλήλων που δεν θα λάβουν το επίδομα από τον  οργανισμό.

Όπως έγινε γνωστό επιδότησης θα τύχουν μόνο 500 εργαζόμενοι. Οι υπόλοιποι 5.500 θα μείνουν εκτός επιδότησης. Αλλά και οι πεντακόσιοι δεν θα μπορούν να έχουν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω επιδότηση .

« Τιμωρούνται  οι εργαζόμενοι  που έβαλαν παραπάνω ένσημα πέρσι.  Από την πλατφόρμα εγκρίνεται  η επιδότηση μόνο  όσων έχουν συγκεντρώσει 80 ένσημα μόνο. Όσοι έχουν συγκεντρώσει παραπάνω ένσημα δεν μπορούν να βοηθηθούν. Ο διοικητής του ΟΑΕΔ δεν γνώριζε ότι στη Ρόδο οι εργαζόμενοι είχαν παραπάνω από 80 ένσημα. Η διοίκηση του ΕΚΡ θα παραδώσει το φάκελο με τα ονόματα των εργαζομένων που δεν θα τύχουν στήριξης στο διοικητή του ΟΑΕΔ», είπε ο κ. Εγγλέζος.

Αξίζει να σημειωθεί πως χιλιάδες εργαζόμενοι περιμένουν να ανοίξει και η πλατφόρμα του ΕΡΓΑΝΗ για να πάρουν το επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ζητούν από το κράτος:

  • Άμεση καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού Ιουνίου
  • Την διεκπεραίωσης της όλης διαδικασίας ΥΔ αποζημίωσης ειδικού σκοπού – αναστολής από τους λογιστές των ξενοδοχείων, ανεξάρτητη από το αν επαναλειτουργήσουν ή όχι.
  • Την επιδοτούμενη ανεργία όλων των εποχιακά εργαζομένων, έως την επαναλειτουργία των εποχιακών επιχειρήσεων την σεζόν 2021, άνευ όρων και προϋποθέσεων
  • Την επιδότηση των εποχιακά εργαζομένων που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στην επιδοτημένη ανεργία μετά το τέλος της σεζόν 2019
  • Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο για όλους τους εποχιακά εργαζόμενους που δεν επιδοτήθηκαν για αυτούς τους μήνες.
  • Αναστολή καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Αναστολή πληρωμών πάγιων εξόδων π.χ. ρεύμα, νερό, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, internet. Μείωση ενοικίου κατοικίας όλων των εποχιακά εργαζομένων και ανέργων. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

 

 

Τι λέει το κράτος

 

Η πληρωμή των εργαζομένων που είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιείται σταδιακά και σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Αναστολή συμβάσεων εργασίας Μαΐου

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων η αποζημίωση ειδικού σκοπού ως 534 ευρώ που αφορά την αναστολή συμβάσεων εργασίας Μαΐου. Ειδικότερα θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που:
-επαναλειτούργησαν τον Μάιο ή
– θεωρούνταν εξαρχής πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.
– παρέμειναν κλειστές όλο τον Μάιο με κρατική εντολή, όπως είναι για παράδειγμα τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας και οι επιχειρήσεις εστίασης. Για κάθε ημερολογιακή ημέρα παράτασης ο εργαζόμενος πληρώνεται με 18 ευρώ.

Κατά συνέπεια:

– για παράταση αναστολής 10 ημέρων – αποζημίωση 180 ευρώ
– για παράταση αναστολής 15 ημέρων – αποζημίωση 270 ευρώ
– για παράταση αναστολής 20 ημέρων – αποζημίωση 360 ευρώ
– για παράταση αναστολής 25 ημέρων – αποζημίωση 450 ευρώ.
Το χρονικό διάστημα της παράτασης εξαρτάται από την αρχική ημερομηνία της αναστολής και μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 27 ημέρες.
Για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που επαναλειτούργησαν προβλέπεται αποζημίωση ειδικού σκοπού για το πρώτο διάστημα του Μαΐου και έως την επαναλειτουργία της επιχείρησης. Ειδικότερα :
– με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 4/5 : 54 ευρώ (3 μέρες)
– με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 11/5 : 180 ευρώ (10 μέρες)
– με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 18/5 : 306 ευρώ (17 μέρες)
– με επαναλειτουργία τη Δευτέρα 25/5 : 432 ευρώ (24 μέρες).

Αναστολή συμβάσεων εργασίας Ιουνίου

Η δήλωση των αναστολών με το ειδικό έντυπο στην «Εργάνη» για τον Ιούνιο από τις επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και μεταφορών θα πραγματοποιηθεί από 7 Ιουλίου έως και 31 Ιουλίου, αντί από 1η Ιουλίου ως 7 Ιουλίου. Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων η πληρωμή των εργαζομένων που είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ως 534 ευρώ θα πραγματοποιείται σταδιακά και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων δίνεται στις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Επιχειρήσεις εστίασης

Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της εστίασης που πλήττονται σημαντικά, βάσει των ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών μπορούν :

-να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή
-να δηλώσουν νέες αναστολές συμβάσεων για εργαζόμενους που δεν τελούσαν σε αναστολή τον Μάιο
Οι εργοδότες μπορούν να θέτουν σε αναστολή εργασίας μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους (σε περίπτωση που επιθυμούν την εθελοντική αναστολή λειτουργίας). Σε κάθε περίπτωση όμως η αναστολή μπορεί να διαρκέσει κατ’ ανώτατο όριο έως 30 ημέρες και πάντως όχι πέραν της 30ης Ιουνίου. Οι εργαζόμενοι στην εστίαση που θα μπουν σε αναστολή δικαιούνται έως 534 ευρώ για τον Ιούνιο. Από 1η Ιουλίου παύουν οι αναστολές και επιστρέφει σε ενεργή απασχόληση το 100% των εργαζομένων. Δικαιούνται επίσης πλήρη ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού
Οι επιχειρήσεις για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής και σε κάθε περίπτωση μέχρι 30/6 υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελία συμβάσεων εργασίας. Όποια απόλυση κάνουν αυτή είναι άκυρη. Οι επιχειρήσεις επίσης δεσμεύονται να διατηρήσουν για 30 ημέρες μετά την λήξη των αναστολών – δηλαδή μέχρι 30 Ιουλίου – τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

Επιχειρήσεις τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού

Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού, αθλητισμού

Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους κλάδους τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού και πλήττονται σημαντικά, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, μπορούν:

 

 

 

-να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή
-να δηλώσουν νέες αναστολές συμβάσεων για εργαζόμενους που δεν τελούσαν σε αναστολή τον Μάιο.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας. Οι εργοδότες μπορούν να θέτουν σε αναστολή εργασίας μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους (σε περίπτωση που επιθυμούν την εθελοντική αναστολή λειτουργίας). Σε κάθε περίπτωση όμως η αναστολή μπορεί να διαρκέσει κατ’ ανώτατο όριο έως 30 ημέρες ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 31ης Ιουλίου. Να σημειωθεί πως η αρχική διάταξη έκανε λόγο για αναστολή έως 30 ημερών για ολόκληρο το 2μηνο, ωστόσο με νομοτεχνική βελτίωση δόθηκε η δυνατότητα να διαρκέσουν οι αναστολές για σύνολο 60 ημερών.

Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές μπορούν να παραμείνουν σε αναστολή έως και 60 ημέρες κατ ανώτατο όριο. Όσοι παραμείνουν διαρκώς σε αναστολή από 1η Ιουνίου έως και 31 Ιουλίου θα λάβουν 1.068 ευρώ συνολικά για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο (534 ευρώ ανά μήνα). Δικαιούνται επίσης πλήρη ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού. Από 1η Αυγούστου παύουν οι αναστολές και επιστρέφει σε ενεργή απασχόληση το 100% των εργαζομένων.

Οι επιχειρήσεις για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής και σε κάθε περίπτωση μέχρι 31/7 υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελία συμβάσεων εργασίας. Όποια απόλυση κάνουν αυτό το δίμηνο είναι άκυρη. Οι επιχειρήσεις επίσης δεσμεύονται να διατηρήσουν για 30 ημέρες μετά την λήξη των αναστολών – δηλαδή μέχρι 31 Αυγούστου – τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες που επαναλειτουργούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής ή που πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, δύνανται να προβαίνουν σε οριστική ανάκληση των αναστολών. Οι συμβάσεις των οποίων ανακαλείται η αναστολή δεν δύνανται να τεθούν εκ νέου σε αναστολή.

Οι ανωτέρω επιχειρήσεις – εργοδότες δύνανται να:

α. προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο δωδέκατο της από 1/5/2020 Π.Ν.Π. (A’ 90),

β. εφαρμόζουν το άρθρο 4 «Τηλεργασία και αναστολή συμβάσεων εργασίας – Καταβολή ποσού πλέον της αποζημίωσης ειδικού σκοπού» του υποκεφαλαίου Α.2 της υπ’ αρ. 12998/232/23-3-2020 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 1078),

 

 

γ. κάνουν χρήση του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» των διατάξεων του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 (A’ 104) για μέρος ή για το σύνολο των εργαζομένων τους που δεν τελούν σε αναστολή ή για εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας είχαν τεθεί σε αναστολή υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί οριστική ανάκληση αυτής.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

 

 



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ