ΥΓΕΙΑ

Τι μπορεί να σημαίνει η ανεξήγητα αυξημένη χοληστερίνη μετά τα 60

 
Οι ορμονικές παθήσεις μπορεί να εκδηλωθούν με διαφορετικό τρόπο σε νέους και σε ηλικιωμένους. Ποιες είναι οι άγνωστες εκδηλώσεις του υποθυρεοειδισμού. Γιατί πρέπει να ελέγχουν τον θυρεοειδή τους όσοι περνούν τα 60 τους χρόνια.

Η αυξημένη χοληστερόλη είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας, από νεαρή ακόμα ηλικία. Ειδικά σε όσους περνούν τα 60 χρόνια, όμως, δεν σχετίζεται πάντοτε με την κακή διατροφή, όπως πολλοί πιστεύουν. Αντιθέτως, σε πολλές περιπτώσεις η αιτία της είναι μία αδιάγνωστη ενδοκρινολογική διαταραχή: ο υποθυρεοειδισμός.

Ο υποθυρεοειδισμός είναι πολύ συχνός στους ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών και αυξάνεται κατ’ αναλογία με την ηλικία. Έως και ένας στους τέσσερις ασθενείς στους οίκους ευγηρίας έχουν αδιάγνωστο υποθυρεοειδισμό, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Θυρεοειδούς (ATA).

Γιατί, όμως, η πάθηση μένει συχνά αδιάγνωστη στους ηλικιωμένους; Όπως εξηγεί η ενδοκρινολόγος Γεωργία Κάσση, ειδική γραμματέας της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, διευθύντρια ΕΣΥ, επιστημονικά υπεύθυνη στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, κατ’ αρχάς ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί μη-ειδικά συμπτώματα στους ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα μπορεί να έχουν πολλές πιθανές αιτίες. Μπορεί π.χ. να προκαλέσει:

  • Αύξηση του σωματικού βάρους
  • Υπνηλία
  • Ξηροδερμία
  • Δυσκοιλιότητα

Ωστόσο, «η απουσία αυτών των συμπτωμάτων δεν αποκλείει τη διάγνωση», διευκρινίζει η κυρία Κάσση. «Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών με υποθυρεοειδισμό έχουν λιγοστά (αν όχι καθόλου) από τα συμπτώματά του. Άλλοι πάλι εκδηλώνουν τα ίδια συμπτώματα με τους νεότερους πάσχοντες».

Η χοληστερίνη και η καρδιακή ανεπάρκεια

Υπάρχουν όμως και πολλοί ασθενείς που δεν έχουν καθόλου τυπικά συμπτώματα, με συνέπεια να δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο η διάγνωση.

Η ανεξήγητα αυξημένη χοληστερόλη, λ.χ., αποτελεί μερικές φορές την μοναδική εμφανή ένδειξη που προκαλεί ο υποθυρεοειδισμός μετά τα 60. Επειδή αυτή μπορεί να εκδηλωθεί μεμονωμένα, καλό είναι οι πάσχοντες να ελέγχονται για θυρεοειδή, λέει η κυρία Κάσση.

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να διαταράξει την λειτουργία της καρδιάς, καθώς μπορεί να προκαλέσει:

  • Μειωμένο όγκο αίματος
  • Ασθενέστερες συσπάσεις του καρδιακού μυός
  • Βραδύτερο καρδιακό παλμό

Οι επιδράσεις αυτές οφείλονται στα χαμηλά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών και  μπορεί να συμβάλλουν στην καρδιακή ανεπάρκεια. Όταν ένας ασθενής έχει καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιά του δεν αντλεί το αίμα όσο αποτελεσματικά θα έπρεπε.

Η ανεπαρκής άντληση μπορεί να προκαλέσει αδιόρατα συμπτώματα, όπως αίσθημα μειωμένης ενεργητικότητας ή απλώς πιο αργή βάδιση. Στα πιο προχωρημένα στάδια, μπορεί να συσσωρευτεί υγρό στους πνεύμονες και στα πόδια προκαλώντας δύσπνοια και οίδημα των κάτω άκρων.

Συμπτώματα στο έντερο και το μυοσκελετικό

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκοιλιότητα μετά τα 60, επειδή επιβραδύνεται η διάβαση των εντέρων. Μπορεί ακόμα να προκαλέσει ασαφείς πόνους στις αρθρώσεις. Οι πόνοι αυτοί αποτελούν μερικές φορές το μοναδικό σύμπτωμά του σε ένα ηλικιωμένο άτομο.

Ωστόσο υπάρχουν και ασθενείς που εκδηλώνουν γενικευμένο μυϊκό άλγος, ιδιαίτερα σε μεγάλες μυϊκές ομάδες όπως αυτές των ποδιών.

Νοητικά και ψυχικά προβλήματα

Σε άλλες περιπτώσεις, ο υποθυρεοειδισμός μετά τα 60 προκαλεί ως μοναδικό σύμπτωμα την κλινική κατάθλιψη. Ή προκαλεί σε μερικούς ηλικιωμένους ψύχωση με παραληρηματική συμπεριφορά ή παραισθήσεις.

Οι ηλικιωμένοι με σοβαρό υποθυρεοειδισμό μπορεί μερικές φορές να διαγνωστούν λανθασμένα με άνοια. Γι’ αυτό τον λόγο οι γιατροί συνήθως συνιστούν έλεγχο του θυρεοειδούς, στους ασθενείς με πρωτοεμφανιζόμενη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

«Για να διαγνωστεί ο υποθυρεοειδισμός, ο γιατρός συχνά χρειάζεται να είναι πολύ ενημερωμένος», τονίζει η κυρία Κάσση. «Στις πρόσθετες ενδείξεις που εγείρουν την πιθανότητα του υποθυρεοειδισμού συμπεριλαμβάνεται το θετικό οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδοπάθειας, η παρελθούσα θεραπεία για υπερθυρεοειδισμό ή το ιστορικό εκτεταμένης χειρουργικής επέμβασης ή/και ακτινοθεραπείας στον λαιμό».

iatropedia





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ