AUTO MOTO

Τι να προσέξεις επιλέγοντας ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ολοένα και μεγαλώνει και οι ενδιαφερόμενοι που «ψάχνονται» για να αγοράσουν, πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει κάποια στοιχεία για να κάνουν την ιδανική επιλογή.

Λίγο- πολύ, στα συμβατικά αυτοκίνητα η επιλογή γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο και αυτά που πρέπει να προσέξει κανείς, είναι δεδομένα.

Αυτό δεν ισχύει όμως και για το «καινούργιο κοσκινάκι» της αγοράς, το οποίο και εμείς ακόμα αποκωδικοποιούμε κατά κάποιο τρόπο, θέλοντας να το προσεγγίσουμε όσο καλύτερα και αντικειμενικότερα γίνεται. Εδώ λοιπόν έχουμε συγκεντρώσει κάποια από αυτά που πρέπει να προσέξει κάθε ενδιαφερόμενος πριν προχωρήσει στην αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου– και προφανώς, θα έχουμε και συνέχεια.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του κάθε ηλεκτρικού αυτοκινήτου, είναι το πόσο ικανός είναι ο on board φορτιστής του. Ο ενσωματωμένος αυτός φορτιστής (OBC) επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο της φόρτισης και παίζει σημαντικό ρόλο στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Η ύπαρξη ενός ικανού φορτιστή, διασφαλίζει τη σταθερότητα στη φόρτιση και επίσης πολύ σημαντικό είναι το να έχει «μεγάλο» OBC το αυτοκίνητο προκειμένου να ανταποκρίνεται καλύτερα στη φόρτιση από wallbox εναλλασσόμενου ρεύματος.

Οι συνηθισμένες περιπτώσεις είναι από 3,7 kW έως 22 kW. Στην περίπτωση του «μεγάλου» OBC, πρέπει να ξέρει κανείς πως η «ροή» του ρεύματος προς τις μπαταρίες, είναι έως και 22 kW ανά ώρα- με ότι και αν αυτό σημαίνει για το συνολικό χρόνο φόρτισης, ανάλογα και με τη χωρητικότητα των μπαταριών. Φυσικά, ανάλογα με τον ενσωματωμένο φορτιστή, κυμαίνεται και η τιμή του αυτοκινήτου.

Αξίζει όμως να ξέρει κανείς και να το «ψάξει» αναλόγως, για τις δυνατότητες που έχει το αυτοκίνητο που τον ενδιαφέρει, σε ότι έχει να κάνει με τη χρήση ταχυφορτιστή. Εκεί, σημαντική είναι η εργοστασιακή αναφορά για την υποστήριξη φόρτισης με ταχυφορτιστή DC. Η ένδειξη αυτή, πρακτικά αφορά στην ικανότητα του αυτοκινήτου να πάρει ρεύμα από μια «μπαταρία», κάτι που στο μέλλον θα είναι πολύ σημαντικό καθορίζοντας το εύρος χρήσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η ταυτόχρονη ανάπτυξη του δικτύου που θα κάνει τους ταχυφορτιστές μέρος της καθημερινότητας όλων όσοι κινούνται ηλεκτρικά, έχει ξεχωριστό και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ παίζει και σημαντικό ρόλο στην τελική επιλογή του καταλληλότερου ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Στις περιπτώσεις των μοντέλων που υπάρχει επιλογή χωρητικότητας της μπαταρίας, αξίζει να δώσει ο υποψήφιος λίγη προσοχή, για να κάνει την πιο σωστή επιλογή.

Ανάλογα με τις καθημερινές ανάγκες μετακίνησης και την εν γένει χρήση, προκύπτει και η δυνατότητα να πληρώσει λιγότερα όταν έρθει η ώρα της παραγγελίας του καινούργιου αυτοκινήτου. Για κάποιον που χρειάζεται το μέγιστο της αυτονομίας, προφανώς και η επιλογή είναι μονόδρομος υπέρ της μεγαλύτερης διαθέσιμης. Αυτό όμως με τη σειρά του σημαίνει πως έχουν ληφθεί υπόψη και οι καλύτερες δυνατές προοπτικές φόρτισης.

Με άλλα λόγια, η έκδοση ενός ηλεκτρικού με τη μεγαλύτερη μπαταρία, είναι πολύ πιθανό να πρέπει να συνδυαστεί με την εγκατάσταση αντίστοιχα μεγαλύτερου οικιακού φορτιστή, με ότι σημαίνει αυτό για το συνολικό κόστος της επένδυσης. Ομοίως και στις περιπτώσεις που το εκάστοτε μοντέλο διατίθεται με τετρακίνηση, είναι κρίσιμο για τον ενδιαφερόμενο να αποφασίσει αν τη χρειάζεται ή αν δεν θα του φανεί ποτέ χρήσιμη.

Έτσι και το επιπλέον κόστος κατά την αγορά γλιτώνει αλλά και την κατανάλωση επηρεάζει, αυξάνοντας την αυτονομία και λαμβάνοντας συνολικά πολύ καλύτερη εικόνα από τη χρήση του αυτοκινήτου σε καθημερινή βάση. Για το λόγο αυτό, επιπλέον πρέπει να αναζητηθεί και η ύπαρξη ή μη «αντλίας θερμότητας». Πρόκειται για ένα σύστημα διαχείρισης της θερμότητας από τις μπαταρίες.

Στην πραγματικότητα, με την αντλία θερμότητας, γίνεται καλύτερη διαχείριση της ενέργειας από τις μπαταρίες, καθώς δεν απαιτείται «ρεύμα» για την υποστήριξη του συστήματος θέρμανσης και έτσι περιορίζεται η κατανάλωση, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η αυτονομία. Μια εξίσου σημαντική πληροφορία που αξίζει να αναζητήσει κάποιος πριν προχωρήσει στην τελική απόφαση, είναι αυτή που αφορά στο κόστος συντήρησης.

Όλοι έχουμε την αίσθηση πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι «service free» ή σχεδόν. Αυτό ισχύει γενικά αλλά επειδή υπάρχουν και «εκπλήξεις» που μπορεί να ανατρέψουνκάποιες προσδοκίες και να ρίξουν έξω τον προϋπολογισμό, καλό θα είναι το κόστος συντήρησης τουλάχιστον για τη διάρκεια της εγγύησης, να αναζητηθεί εκ των προτέρων.

Τέλος, η διάρκεια της εγγύησης για τη μπαταρία, είναι ένας παράγοντας που πρέπει να απασχολήσει τον υποψήφιο αγοραστή. Οι λεπτομέρειες που αφορούν στη διατήρηση των χαρακτηριστικών της συστοιχίας των μπαταριών που έχει ένα αυτοκίνητο, είναι σημαντικές και σε βάθος χρόνου η «δέσμευση» της εταιρείας με τη μορφή της εγγύησης, μπορεί να φανούν χρήσιμες.

newsautoΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ