ΔΙΑΦΟΡΑ

Τι πρέπει να προσέχουμε στην χρήση κλιματιστικών;

 

Όπως έχουν εξηγήσει οι επίσημοι φορείς υγείας, οι κλιματιστικές μονάδες δεν λειτουργούν από μόνες τους ως εστίες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του COVID-19.

Υπό προϋποθέσεις, ωστόσο, μπορεί να διευκολύνουν την αερογενή μετάδοση από άτομα που είναι φορείς.

«Δεν έχει τεκμηριωθεί ότι οι κλιματιστικές μονάδες αυτές καθεαυτές δεν λειτουργούν ως εστίες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού του ιού, ωστόσο ενδέχεται υπό προϋποθέσεις να διευκολύνουν την αερογενή μετάδοση με μηχανικό τρόπο από άτομα που είναι ήδη φορείς.

Σε κάθε περίπτωση σε ένα σπίτι ή γραφείο που οι διαμένοντες ή εργαζόμενοι είναι όλοι υγιείς δεν υφίσταται κίνδυνος μόλυνσης», το απόσπασμα αυτό αναφέρεται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας προς τα Υπουργεία και τις Περιφέρειες της χώρας, με οδηγίες που αφορούν την μη- μηχανική διάδοση του κορωνοϊού, που λόγο των ρευμάτων αέρα δημιουργούνται κατά την λειτουργία κλιματιστικών μονάδων.

( https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enanti-koronoioy-sars-cov-2/7108-lhpsh-metrwn-diasfalishs-ths-dhmosias-ygeias-apo-iogeneis-kai-alles-loimwksei-s-kata-th-xrhsh-klimatistikwn-monadwn )

Σύμφωνα με την εν λόγο εγκύκλιο για την μείωση του χρόνου παραμονής του αέρα σε ένα δωμάτιο ,τονίζει ως προς την χρήση κλιματιστικών μονάδων σε κτίρια τα εξής :

Κλιματιστικές Μονάδες Οικιακού Τύπου :
Πλήρης αποφυγή της ανά-κυκλοφορίας του αέρα.
Οι μονάδες οικιακού τύπου (split units-A/C) όπως και τα fan coil (FCU) όπου είναι εφικτό, να τίθενται ομοίως εκτός λειτουργίας ή όταν αυτό δεν είναι εφικτό να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24/7 με παράλληλη λειτουργία φυσικού αερισμού.
Αποφυγή αλλαγής των καθορισμένων επιπέδων θέρμανσης, ψύξης και πιθανής υγρασίας.
Εξασφάλιση του επαρκούς αερισμού όλων των χώρων με εξωτερικό αέρα.
Κεντρικές Κλιματιστικές Μονάδες σε Επαγγελματικούς Χώρους  (Ξενοδοχεία/Βιομηχανία):
Αύξηση της παροχής του νωπού αέρα σε όλες τις κεντρικές κλιματιστικές μονάδες (ΚΚΜ)
Πλήρης αποφυγή της ανα-κυκλοφορίας του αέρα
Συνεχής λειτουργία των ΚΚΜ (24/7) ακόμη κι αν δεν λειτουργεί το τμήμα το οποίο τροφοδοτούν (για λόγους αποφυγής πολλαπλασιασμού μικροοργανισμών).
Στις ΚΚΜ με περιστροφικούς εναλλάκτες αέρα θα πρέπει να σταματήσει η περιστροφή τους και αν είναι δυνατόν να απορρίπτεται ο αέρας χωρίς να διέρχεται από τον εναλλάκτη.
Στις ΚΚΜ με ανά-κυκλοφορία αέρα θα πρέπει να κλείσουν τους ρυθμιστές ροής (damper) ανάμειξης και να απορρίπτεται ο αέρας επιστροφής κατ’ ευθείαν στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο.
Οι αεραγωγοί απόρριψης να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τα σημεία αναρρόφησης φρέσκου αέρα.
Ρύθμιση του εξαερισμού στην ταχύτητα που υποδεικνύεται από τον κατασκευαστή τουλάχιστον 2 ώρες πριν από το χρόνο χρήσης του κτιρίου και αλλαγή σε χαμηλότερη ταχύτητα 2 ώρες μετά το χρόνο χρήσης του κτηρίου.
Τις νύχτες, τα σαββατοκύριακα και τις αργίες δεν συνιστάται η απενεργοποίηση του εξαερισμού, αλλά η διατήρηση των συστημάτων εξαερισμού σε λειτουργία αλλά με χαμηλότερη ταχύτητα.
Αποφυγή αλλαγής των καθορισμένων επιπέδων θέρμανσης, ψύξης και πιθανής υγρασίας.
Αποφυγή προγραμματισμού για τον καθαρισμό των αγωγών αυτήν την περίοδο. Θα πρέπει να ενθαρρύνεται ο καθαρισμός των αεραγωγών εφόσον γίνεται με μηχανικά μέσα (robots).

Ωστόσο πέρα των όσων περιγράφονται στην εγκύκλιο παραπάνω θα πρέπει να γίνονται όλες οι προβλεπόμενες τακτικές εργασίες αντικατάστασης και συντήρησης των φίλτρων, πάντοτε με λήψη προστατευτικών μέτρων, όπως ατομική προστασία, αερισμό του χώρου και ασφαλή αποκομιδή τους. Τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας και μένουμε υγιείς!

Η ομάδα της Climatism αριθμεί 40 στελέχη διαφορετικών εξειδικεύσεων, όπως μηχανικούς ψυκτικούς, εφαρμοστές ψυκτικούς, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, θερμοϋδραυλικούς, τεχνίτες αεραγωγών, μηχανολόγους μηχανικούς, ηλεκτρολόγους μηχανικούς, πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες και εφαρμοστές. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι τα μέλη της ομάδας είναι δεμένα μεταξύ τους εδώ και πολλά χρόνια, καθώς έχουν συνεργαστεί σε πολλά διαφορετικά ιδιωτικά έργα, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν πολύ σημαντικά projects συντήρησης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ