ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Το Αιγαίο καινοτομεί σε τουρισμό, πολιτισμό, περιβάλλον και πληροφορική

 

Ολοκληρώθηκε ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας “AEGEAN Startups”, για την ανάδειξη των καλύτερων επιχειρηματικών σχεδίων σε θεματικές κατηγορίες που σχετίζονται με τους τομείς προτεραιότητας του Αιγαίου, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η αγροτική ανάπτυξη και η πληροφορική.

Στον διαγωνισμό κατατέθηκαν περισσότερες από 50 προτάσεις, οι οποίες μορφοποιήθηκαν σε επιχειρηματικά σχέδια με τη συνεργασία μεντόρων από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την αγορά.  Τα 10 καλύτερα επιχειρηματικά σχέδια, όπως αναδείχθηκαν από τα στάδια του διαγωνισμού παρουσιάστηκαν στην τελική φάση που έλαβε χώρα στις 19 Μαρτίου 2022. Οι προτάσεις που ξεχώρισαν είναι οι εξής:

• 1η Θέση στην Κατηγορία Α – Φοιτητές / Απόφοιτοι Πανεπιστημίου Αιγαίου, η πρόταση “ROTA – Προσωποποιημένες ναυτικές διαδρομές” που ανέπτυξαν οι φοιτητές του ΠΜΣ «Ψηφιακή Καινοτομία και Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», Χ. Μπατζελής, Ι. Μελάς, Μ.Π. Ζαχαράκη και Ν. Φώτης-Φεράτης

• 1η Θέση στην Κατηγορία Β – Ερευνητικές Ομάδες Πανεπιστημίου Αιγαίου, η πρόταση “SciDrone – Χαρτογράφηση απορριμμάτων σε παράκτιες ζώνες”, που ανέπτυξε ερευνητική ομάδα του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών Παν. Αιγαίου με μέλη τους Α. Μουστάκα, Κ.Τοπουζέλη και Α. Παπακωνσταντίνου.

Οι παραπάνω προτάσεις μοιράστηκαν το Βραβείο Επιχειρηματικότητας Ιωάννη Τσαμουργκέλη, με συνολικό έπαθλο 5.000 ευρώ, προσφορά της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου  Αιγαίου. Ειδική διάκριση για την καινοτομική τους προσέγγιση έλαβαν οι προτάσεις:

• ECOCup – Επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι για τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης, που ανέπτυξαν οι Α. Κουκούλης, Α. Κατσαούνη, Ι. Μπράντ Ιωαννίδης και Γ. Αντωνόπουλος.

• Cultural Fox Tales – Εφαρμογή Πολυμέσων για Αρχαιολογικούς Χώρους, που ανέπτυξαν οι Ν. Βαμβακίδης και Ε. Καραγιώργη.

Ο Γιάννης Χαραλαμπίδης, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στη Σάμο, και υπεύθυνος των “Aegean Startups” δήλωσε σχετικά: «Η δημιουργικότητα των φοιτητών μας στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και νέων από όλη την Ελλάδα, μας δείχνει τον δρόμο για την ουσιαστική ανάπτυξη, που θα έρθει μέσα από την ίδρυση καινοτομικών επιχειρήσεων με κοινωνικό αποτύπωμα.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που τα “Aegean Startups” συμβάλλουν στην επιτάχυνση των ιδεών των φοιτητών και των ερευνητών μας και τώρα συνεχίζονται σε συνεργασία με πανεπιστήμια από όλη την Ευρώπη».
Περισσότερες πληροφορίες περιλαμβάνονται στον διαδικτυακό τόπο www.aegean-startups.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ