ΥΓΕΙΑ

Το μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να μεταδώσει τη γρίπη των πτηνών, προειδοποιούν οι ειδικοί

 

Ο ιός που προκαλεί γρίπη των πτηνών μπορεί εύκολα να μας μολύνει εάν καταναλώσουμε μη παστεριωμένο γάλα που τον περιέχει, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν με ποντίκια διαπίστωσαν ότι λίγες σταγόνες μολυσμένου, μη παστεριωμένου γάλακτος ήταν αρκετές για να αρρωστήσουν τα ζώα.

Η γρίπη των πτηνών πονοκεφαλιάζει τα τελευταία χρόνια τους επιστήμονες, διότι ένα νέο στέλεχος του ιού Η5Ν1 έχει αποκτήσει την ικανότητα να μολύνει όχι μόνο το άγρια και τα ήμερα πτηνά, αλλά και τα θηλαστικά.

Το στέλεχος αυτό πρωτοανιχνεύθηκε στην Ευρώπη στα τέλη του 2020. Πλέον έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο (μέχρι και στην Ανταρκτική). Το τελευταίο δίμηνο έχει εδραιώσει την παρουσία του και στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες των ΗΠΑ.

Οι ειδικοί συνιστούν εδώ και χρόνια να αποφεύγουμε το μη παστεριωμένο γάλα γιατί μπορεί να περιέχει επικίνδυνα μικρόβια. Τα νέα ευρήματα είναι ένας ακόμα λόγος για να τηρήσουμε αυτή τη σύσταση και να σταματήσει η συνήθεια που έχουν πολλά χωριά να καταναλώνουν ως έχει το γάλα που αρμέγουν.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ουϊσκώνσιν στο Μάντισον και το Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας έδωσαν λίγες σταγόνες γάλα μολυσμένο με τον ιό Η5Ν1 σε πέντε ποντίκια.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα τα τρωκτικά εκδήλωσαν συμπτώματα νόσου (π.χ. λήθαργο). Οι ερευνητές ανίχνευσαν υψηλά επίπεδα του ιού στη μύτη τους και τους πνεύμονές τους. Είχαν επίσης χαμηλά προς μέτρια επίπεδα και σε άλλα όργανά τους. Τα ευρήματα αυτά είναι παρόμοια με εκείνα που εκδήλωσαν άλλα θηλαστικά με γρίπη των πτηνών.

Συνεχείς έλεγχοι σε γαλακτοκομικά, κρέας

Το εν λόγω στέλεχος του ιού Η5Ν1 έχει σκοτώσει πρωτοφανείς αριθμούς άγριων πτηνών και θηλαστικών σε όλο τον κόσμο. Έχει προσβάλλει από πιγκουΐνους και φώκιες μέχρι μινκ και γάτες.

Η εξάπλωσή του στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες των ΗΠΑ φαίνεται ότι είναι μεγάλη. Επισήμως έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του σε τουλάχιστον 63 κοπάδια σε εννέα αμερικανικές πολιτείες.

Έλεγχοι των αμερικανικών Αρχών, όμως, εντόπισαν ίχνη του γενετικού υλικού του στο 20% των γαλακτοκομικών προϊόντων σε 17 αμερικανικές πολιτείες. Στα προϊόντα αυτά συμπεριλαμβάνονταν γάλα, τυριά, γιαούρτια κ.λπ.

Επιπλέον, ίχνη του γενετικού υλικού του βρέθηκαν και στο κρέας μολυσμένων αγελάδων. Τα πρώτα δείγματα ήταν αρνητικά, αλλά καθώς συνεχίζονται οι έλεγχοι βρέθηκαν και θετικά δείγματα.

Η διαφορά είναι ότι το γενετικό υλικό του ιού στο παστεριωμένο γάλα και στα προϊόντα από παστεριωμένο γάλα ήταν αδρανές. Το δε κρέας από μολυσμένα ζώα απορρίπτεται και δεν μπαίνει στην τροφική αλυσίδα.

Οι άνθρωποι πάντως μολύνονται και με την άμεση επαφή με άρρωστα ζώα. Αυτό αποδεικνύει η περίπτωση δύο εργαζομένων σε φάρμες, που μολύνθηκαν από τις άρρωστες αγελάδες. Ο ένας εργάζεται στο Τέξας και ο άλλος στο Μίσιγκαν. Και οι δύο εκδήλωσαν ήπια συμπτώματα.

Πριν νοσήσουν οι άνθρωποι, είχαν μολυνθεί από το μη παστεριωμένο γάλα οι γάτες σε μερικές από τις φάρμες. Όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές Αρχές, πέθαναν περισσότερες από τις μισές γάτες που ήπιαν ωμό γάλα.

Φωτογραφία: iStock

iatropedia

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΕΦΗΜΕΡΙΔΑ