ΥΓΕΙΑ

Το νέο ΕΚΑΒ: Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την ενίσχυση και αναβάθμιση των αεροδιακομιδών

Tον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την Υγεία -με ειδική στόχευση στο ΕΚΑΒ- παρουσίασε από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Bαρύτητα στην επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα (ΕΚΑΒ), στην επείγουσα Ιατρική και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα αναμένεται να δοθεί το επόμενο διάστημα στον τομέα της Υγείας, όπως σηματοδότησε με την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα έξι από τα οκτώ σημαντικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν αφορούν την ενίσχυση του ΕΚΑΒ, των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Νοσοκομείων και την Πρωτοβάθμια Υγεία.

Αναλυτικά, περιλαμβάνονται 6 μέτρα για το ΕΚΑΒ και την Επείγουσα Περίθαλψη και την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη:

 1. 800 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και προμήθεια νέων ασθενοφόρων
 2. Ίδρυση Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού του ΕΚΑΒ σε κάθε Περιφέρεια της χώρας
 3. Δημιουργία «Πύργου Ελέγχου» του ΕΚΑΒ, ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση του ΕΚΑΒ σε 10 λεπτά σε όλες τις πόλεις
 4. Δημιουργία 6 βάσεων Ιατρικών Ελικοπτέρων για τις διακομιδές από απομακρυσμένα νησιά μέσα στο επόμενο 6μηνο
 5. Αναβάθμιση Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) 96 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας
 6. Επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων του προγράμματος “Δοξιάδη”

Και ακόμη 2 μέτρα για άλλα φλέγοντα θέματα της Υγείας:

 1. 10.000 προσλήψεις υγειονομικών
 2. Ολοκλήρωση του Ψηφιακού Ιατρικού Φακέλου

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Θα έχουν όλοι οι Έλληνες πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας

Μετά τα απανωτά περιστατικά το περασμένο καλοκαίρι με τον θάνατο, ή την ταλαιπωρία -στην καλύτερη περίπτωση- των πολιτών, περιστατικά τα οποία ανέδειξαν ανεπάρκειες, σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να δώσει βαρύτητα στην ενίσχυση του τομέα αυτού.

Οι 800 νέες μόνιμες θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρων, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, αλλά και η προμήθεια νέων νέων ασθενοφόρων προς αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου στόλου, αναμένεται να φέρουν την πρώτη μεγάλη διαφορά.

“Εάν η οικονομία και η νομιμότητα είναι δύο μέτωπα της νέας μάχης, το τρίτο αφορά τις επιδόσεις του κράτους. Με πρώτο τον τομέα της υγείας, με αιχμή το νέο ΕΚΑΒ. Μετά από 40 χρόνια προχωράει πια σε μια ριζική ανασυγκρότηση, 800 νέες προσλήψεις, καινούργια ασθενοφόρα, ενιαίο κέντρο συντονισμού σε κάθε Περιφέρεια της χώρας”, τονισε ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, το νέο ΕΚΑΒ που υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιλαμβάνει πολλά ακόμη σημαντικά μέτρα, εάν και εφόσον αυτά υλοποιηθούν έτσι όπως έχουν εξαγγελθεί.

Οι καινοτομίες που θα εφαρμοστούν στο ΕΚΑΒ

Τα νέα μέτρα που θα αλλάξουν την εικόνα του ΕΚΑΒ είναι τα εξής:

 • Εκπαίδευση προσωπικού με την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για διασώστες για την αντιμετώπιση του τραύματος
 • Ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων επικοινωνίας και ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ, μέσω της δημιουργίας Πύργων Ελέγχου σε όλη την επικράτεια, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα “εικόνας” σε real time (πραγμαγματικό χρόνο), ώστε να υπάρχει άμεση και ταχεία παρέμβαση.
 • Αναβάθμιση του μοντέλου των αεροδιακομιδών: Θα δημιουργηθούν 6 βάσεις Ιατρικών Ελικοπτέρων. Αυτό θα γίνει με επέκταση του σχεδίου “Ερμής Θεοχαρόπουλος”, σύμφωνα με το οποίο το ελικόπτερο θα παραλαμβάνει το επείγον περιστατικό από το συμβάν (κυρίως στις απομακρυσμένες περιοχές και τα νησιά) και θα το μεταφέρει απευθείας στο νοσοκομείο, μειώνοντας τους χρόνους διακομιδής και αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς.

Όλα τα παραπάνω θα συμβάλουν στην ταχύτερη ανταπόκριση των πληρωμάτων των ασθενοφόρων, με τον πρωθυπουργό να υπόσχεται ότι ο χρόνος αυτός δεν θα ξεπερνά πλέον τα λίγα λεπτά.

Με τη δημιουργία Πύργων Ελέγχου, όπως είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης, στα υπερ-επείγοντα περιστατικά το ασθενοφόρο θα μπορεί να φτάνει σε 10 (δέκα) λεπτά.

“Τα κάναμε όλα αυτά στην διάρκεια της πανδημίας. Δεν υπάρχει κανείς λόγος γιατί δεν μπορούμε να τα ξανακάνουμε τώρα. Και έξι βάσεις ιατρικών ελικοπτέρων που θα μεριμνούν για τις διακομιδές σε απομακρυσμένα σημεία της επικράτειας. Ένα πρόγραμμα το οποίο θα εξελιχθεί πολύ γρήγορα”, σημείωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι όλα αυτά θα γίνουν με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέλος, την ενίσχυση της προνοσοκομειακής περίθαλψης θα ακολουθήσει και η αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών σε 96 νοσοκομεία, η αναβάθμιση 156 Κέντρων Υγείας, οι 10.000 νέες προσλήψεις υγειονομικών, η ολοκλήρωση του Ψηφιακού Ιατρικού Φακέλου και η επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων.

Δείτε τα σχετικά γραφικά που συνοψίζουν τα νέα μέτρα

iatropedia

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ