ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το no1 trend του καλοκαιριού: Στο νησί-όνειρο που θα βουλιάξει φέτος από Έλληνες πας με αμάξι (Pics)

Είναι πέραν του αναμενόμενου πως ο κορωνοϊός δημιούργησε προβλήματα που στο ξεκίνημα τους έμοιαζαν ανυπέρβλητα, αλλά στο πέρασμα του χρόνου μαθαίνουμε όλοι μας μέσω της προσαρμογής.

Τέτοιο ον είναι ο άνθρωπος και η προσαρμοστική ανάγκη αυξάνεται ακόμα περισσότερο όταν τίθεται ζήτημα επιβίωσης. Και τέτοιο ζήτημα έχει ήδη τεθεί για πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα που η η ζωή τους εξαρτάται από τον τουριστικό κλάδο. Δεν είναι μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι που περίμεναν τη θερινή σεζόν για να δουλέψουν σε κάποιο νησί και να βγάλουν τα έσοδα ενός χρόνου σε 4-5-6 μήνες. Είναι και οι έμμεσα ενδιαφερόμενοι, αυτοί δηλαδή στους οποίους θα διακινείτο το χρήμα από τα χέρια των ξένων τουριστών στην ελληνική αγορά.

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος σημαντικό ρόλο θα παίξει ο εσωτερικός τουρισμός. Είναι προφανές ότι κάποια ελληνικά νησιά με μεγάλη δημοφιλία, που φιλοξενούσαν για πολλά χρόνια πρόσωπα με μεγάλο πορτοφόλι, έχουν τα μέσα και το know how για να φτιάξουν υποδομές που θα μπορούσαν να προσελκύσουν έναν επαρκή τουριστικό αριθμό και φέτος, ιδίως από χώρες όπου ο ιός τέθηκε υπό έλεγχο με τον εμβολιασμό και η οικονομία δεν υπέστη καταστροφικό πλήγμα.

Μύκονος, Σαντορίνη και Πάρος ενισχύουν τις μονάδες υγείας τους και φροντίζουν να έχουν όλα τα στοιχεία που απαιτούνται, ώστε να μην φοβηθεί ο τουρίστας και ιδίως ο ξένος. Σε σχέση όμως με αυτά τα νησιά, υπάρχει ένα που αριθμεί περισσότερα πλεονεκτήματα και φέτος (όπως και πέρυσι) αναμένεται να βουλιάξει από Έλληνες.

Παραλίες χιλιομέτρων, πας χωρίς πλοίο: Το νησί που τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι θα βουλιάξει από Έλληνες

Η Λευκάδα είναι ένα νησί που ταυτόχρονα… δεν είναι νησί, με την έννοια πως είναι προσβάσιμη και με οδική διαδρομή. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη ευκολία για πολλούς που δεν είχαν σκοπό να αναβάλλουν τις διακοπές τους λόγω του ιού, αλλά δεν ήθελαν και να το ρισκάρουν με καράβια ή αεροπλάνα. Αν βρεθεί ένα κρούσμα στη Λευκάδα, μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα και να πάει σε κάποιο από τα νοσοκομεία της Ηπείρου ή να πάρει το αεροπλάνο από την Πρέβεζα που απέχει 40 λεπτά με το αυτοκίνητο.

Παραλίες χιλιομέτρων, πας χωρίς πλοίο: Το νησί που τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι θα βουλιάξει από Έλληνες

Αυτό αποτελεί ένα στρατηγικό πλεονέκτημα του νησιού σε βαθμό που οι εκτιμήσεις δείχνουν μικρότερη του αναμενομένου μείωση στις τουριστικές αφίξεις που δεν γίνονται με πλοίο.

Το έτερο μεγάλο πλεονέκτημα του νησιού είναι οι παραλίες του. Κάθε χρόνο στη Λευκάδα παρατηρείται τρομερή πολυκοσμία και πολλές φορές μπορείς να πας σχετικά νωρίς και να δεις γεμάτες τις υπέροχες παραλίες του νησιού. Αυτό φέτος θα πρέπει να διαφοροποιηθεί και είναι κάτι που μπορεί να το πετύχει η Λευκάδα, μιας και οι περισσότερες φημισμένες παραλίες του νησιού έχουν μεγάλη ακτογραμμή, άρα μπορούν να φιλοξενήσουν κόσμο στο πλαίσιο των αποστάσεων.

Παραλίες χιλιομέτρων, πας χωρίς πλοίο: Το νησί που τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι θα βουλιάξει από Έλληνες

Εκτιμήσεις του τουριστικού κλάδου κάνουν λόγο για μια θερινή περίοδο που μπορεί τελικά να μην εξελιχθεί τόσο καταστροφικά για την Λευκάδα, πάντοτε τηρουμένων των αναλογιών, με πολλούς να την βάζουν στο πλάνο τους για 2-3 ημέρες γνωρίζοντας ότι θα πάνε και θα γυρίσουν με το όχημα τους, άρα δεν θα έρθουν σε κοντινή απόσταση με άγνωστους ανθρώπους.

Η Λευκάδα για αυτούς τους 2 πολύ σημαντικούς λόγους εκτιμάται ότι θα σημειώσει φέτος ρεκόρ αφίξεων Ελλήνων, καθώς βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων του εσωτερικού τουρισμού.

Παραλίες χιλιομέτρων, πας χωρίς πλοίο: Το νησί που τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι θα βουλιάξει από Έλληνες

Αν οι τιμές παραμείνουν σε λογικά πλαίσια (κι όλα δείχνουν ότι αυτό θα γίνει) η Λευκάδα θα έχει την ευκαιρία να φτιάξει ένα ακόμα πιο δυνατό brand στον τομέα του τουρισμού και να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Γιατί ο τουρίστας που θα ταξιδέψει φέτος και θα ικανοποιηθεί είναι βέβαιο ότι θα το κάνει και του χρόνου…

Παραλίες χιλιομέτρων, πας χωρίς πλοίο: Το νησί που τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι θα βουλιάξει από Έλληνες

Και φυσικά υπάρχει κι ένας τρίτος πολύ σημαντικός λόγος για τον οποίο η Λευκάδα θα κάνει θραύση φέτος. Είναι οι Εγκρεμνοί, η ομορφότερη παραλία στην Ελλάδα η οποία ανοίγει ξανά. Ο δρόμος είναι έτοιμος, η σκάλα επίσης και εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε να κολυμπήσουμε ξανά στα υπέροχα νερά τους…

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ