ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Oruc Reis “τορπιλίζει” τις διερευνητικές επαφές – Η οργή της Ελλάδας και το απύθμενο θράσος της Τουρκίας

Αργά το βράδυ της Δευτέρας (12.10.2020), οι Τούρκοι εξέδωσαν νέα Navtex με την οποία χαρακτηρίζουν παράνομη την ελληνική αντι-navtex. Η υποκρισία με τις διερευνητικές, το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων και ο παράγοντας Σύνοδος Κορυφής.

Ύστερα από μία μακρά περίοδο έντασης στις σχέσεις Έλλαδας – Τουρκίας και ένα βήμα πριν από την έναρξη του διαλόγου, οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών… ναυάγησαν, πριν καν αρχίσουν με την επιστροφή του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας (12.10.2020) στην περιοχή της παράνομης NAVTEX, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει τον πομπό του κλειστό και δεν υπάρχει επικοινωνία με τα ελληνικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή.

Η Τουρκία όχι μόνο έστειλε το Oruc Reis γύρω από το Καστελόριζο, αλλά απαιτεί να ακυρωθεί η αντι-navtex που εξέδωσε η Ελλάδα, “κόντρα” στη δική της. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, οι Τούρκοι εξέδωσαν νέα Navtex με την οποία χαρακτηρίζουν παράνομη την ελληνική αντι-navtex.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι “η Τουρκία αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον ενημέρωσε για τις νέες ενέργειες τις Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι θα θέσει στη Σύνοδο της Πέμπτης τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Μπαράζ προκλητικών δηλώσεων

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά ως… ειρηνοποιός, στη συνομιλία του με τον Μισέλ, τονίζοντας πως “παρά την προσέγγιση καλής πρόθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο”.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έστρεψε τα βέλη του προς τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του απαράδεκτες και κατηγόρησε την Ελλάδα για “μαξιμαλιστική στάση”.

Στο ίδιο προκλητικό μοτίβο και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, που κατηγόρησε την Ελλάδα για την ένταση. “Φυσικά, εμείς, ως τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ναυτικό, πρέπει να προστατεύσουμε και να συνοδεύσουμε αυτές τις προσπάθειες. Το Oruc Reis συνεχίζει τις προγραμματισμένες δραστηριότητές του, όπως ήταν στο πλαίσιο των εργασιών που έχει κάνει μέχρι στιγμής”, δήλωσε μεταξύ άλλων.

Η προκλητικότητα της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής

Στη Σύνοδο Κορυφής στις 15 -16 Οκτωβρίου, η Ελλάδα θα θέσει την προκλητικότητα της Τουρκίας και τις νέες παραβατικές της συμπεριφορές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής και ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να πάρει τις αποφάσεις της. Βαρύνουσα σημασία στη λήψη των τελικών αποφάσεων έχει η άποψη της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ