ΔΙΑΦΟΡΑ

To παρασκήνιο του εκβιασμού με την επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη – Τραβάει το σχοινί η Τρίπολη

Η ΥΠΕΞ που ενορχήστρωσε το επεισόδιο – Η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης ανακάλεσε τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα – Οι συναντήσεις Δένδια στη Λιβύη

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, η οποία ως μοναδική αρμοδιότητα έχει την διεξαγωγή εκλογών στη χώρα και όχι η υπογραφή παράνομων κειμένων όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο ή συμφωνιών όπως αυτή με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες, να στήσει παγίδα στον Νίκο Δένδια με στόχο ένα φωτογραφικό καρέ του ίδιου με την υπουργό Εξωτερικών, Νάιλα Μανγκούς.

Η προσπάθεια της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης και το «φάουλ πλέι» έγινε αντιληπτή από τον υπουργό Εξωτερικών και γι’ αυτό ελήφθη η απόφαση το αεροπλάνο που είχε προσγειωθεί στην Τρίπολη να μην ανοίξει καν την πόρτα του αλλά αντίθετα να απογειωθεί για τη Βεγγάζη. Η πρόκληση, όμως, δεν σταμάτησε εκεί καθώς η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης προσπάθησε να κάνει και «καψώνι» στην ελληνική αποστολή εμποδίζοντας το αεροσκάφος με τον Νίκο Δένδια να αναχωρήσει για Βεγγάζη και τελικά αυτό χρειάστηκε να ταξιδέψει μέσω του FIR Μάλτας προκειμένου να φτάσει στην ανατολική Λιβύη.

Η εκτίμηση που υπάρχει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι οι λιβυκές αρχές προχώρησαν στην κίνηση αυτή καθώς θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση.

Οι ενέργειες, πάντως, της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης – του ενός εκ των δύο εκλεγμένων οργάνων στη χώρα – Μοχάμεντ Μένφι, να εμφανίζεται δυσαρεστημένος.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα ο Μένφι «είχε ζητήσει από την Νάιλα Μανγκούς να μην πάει στο αεροδρόμιο της Τρίπολης καθώς είχε στείλει δικούς του ανθρώπους να υποδεχθούν τον Νίκο Δένδια και εκείνη δεν το τήρησε».

Το λιβυκό ΥΠΕΞ, πάντως, δεν φάνηκε να πτοείται από τις αντιδράσεις καθώς όχι μόνο εμφανίστηκε να ζητάει τα ρέστα κατηγορώντας τον Έλληνα ΥΠΕΞ για τη στάση του και να αποδοκιμάζει τις ενέργειές του αλλά φέρεται σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu να έχει προχωρήσει και στην ανάκληση του επιτετραμμένου της Λιβύης στην Αθήνα για διαβουλεύσεις.

Η απάντηση της Ελλάδας

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας με ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για ακύρωση της επίσκεψης Δένδια στην Τρίπολη για να συναντήσει τον Μοχάμεντ Μένφι ελήφθη «καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ».

Ο Νίκος Δένδιας, μάλιστα, συνέχισε κανονικά την επίσκεψή του στην ανατολική Λιβύη και συγκεκριμένα στη Βεγγάζη όπου και παρέδωσε 30.000 εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει τον λιβυκό λαό στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας COVID-19, δωρίζοντας επιπλέον εμβόλια, σε συνέχεια δωρεάς 200.000 εμβολίων τον Αύγουστο του 2021.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δωρίσει ακόμα περισσότερα εμβόλια, όσα μπορεί να απορροφήσει η Λιβύη», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι μια κίνηση για το κοινό καλό και ένα αγαθό στο οποίο όλοι οι πολίτες στον κόσμο πρέπει να έχουν πρόσβαση». Επεσήμανε, τέλος, ότι η πραγματικότητα στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είχε συναντήσει στην πρώτη του επίσκεψη.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε, όπως ο ίδιος ενημέρωσε, με τους Προέδρους Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης τους οποίους ευχαρίστησε «για την ξεκάθαρη καταδίκη του τουρκο-λιβυκού “μνημονίου” το ’19, αλλά & αυτού που υπογράφηκε τον Οκτώβριο ’22».

H Νάιλα Μανγκούς

Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης είναι αυτή η οποία το 2019 υπέγραψε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που έκτοτε έχει εξελιχθεί σε «εργαλείο» εκ μέρους της Τουρκίας προκειμένου να προβάλει τις αβάσιμες αιτιάσεις της για την ανατολική Μεσόγειο.

Η Νάιλα Μανγκούς ήταν, επίσης, παρούσα στην υπογραφή της Συμφωνίας (Μνημόνιο Κατανόησης) που υπέγραψε τον Οκτώβριο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Λιβύη, σύμφωνα με το περιεχόμενο της οποίας τουρκικές εταιρείες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν έρευνες στην ΑΟΖ της Λιβύης.

mangush

Η Ελλάδα είχε τότε διαμηνύσει ότι «έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» ενώ τη διαφωνία του είχε εκφράσει το λιβυκό κοινοβούλιο κάνοντας λόγο για «παράνομη» συμφωνία.

Ζητάει και τα ρέστα το ΥΠΕΞ της Λιβύης

Εντωμεταξύ θρασεία απάντηση στο επεισόδιο με τον εκβιασμό σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη εξέδωσε το ΥΠΕΞ της χώρας με αναρτήσεις στον λογαριασμό του στο Twitter.

To υπουργείο Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, την οποία η Αθήνα δεν αναγνωρίζει, κατηγορεί τον Νίκο Δένδια ότι «υιοθετεί προσβλητικές θέσεις απέναντι στα συμφέροντα της χώρας, οι οποίες αντανακλώνται στις ανισοβαρείς δηλώσεις του όσον αφορά την κυριαρχία της Λιβύης και το δικαίωμά της να εκπληρώσει τις προσδοκίες του λαού της».

Παράλληλα το λιβυκό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι έδωσε την άδεια στον Νίκο Δένδια να επισκεφθεί στην Τρίπολη «και τον περίμενε να τον υποδεχθεί όπως προβλέπουν οι κανόνες της διπλωματίας» επιλέγοντας να ξεχάσει ότι, όπως έχει ανακοινώσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η συμφωνία ήταν να μην υπάρξει συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της μεταβατικής κύβερνησης καθώς ήταν αυτή που είχε υπογράψει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης ανακοίνωσε, τέλος, ότι «η υπουργός αποδοκιμάζει τη συμπεριφορά αυτή (σ.σ. του Νίκου Δένδια) και θα λάβει μέτρα για να διατηρήσει το κύρος και την κυριαρχία του κράτους της Λιβύης».

protothemaΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ