ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Το συγκινητικό κείμενο μιας μαθήτριας “για την Ελένη”

Η Ελένη Κατσαμάνη γράφει για την Ελένη Τοπαλούδη.

Θα μπορούσε να ήταν μία φίλη της, μία συγγενής της, ακόμα και η ίδια. Η Ελένη Τοπαλούδη ήταν ένα κορίτσι της ηλικίας της με ένα τέλος που δεν αξίζει σε κανέναν. Η μαθήτρια της Γ΄τάξης του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου, Ελένη Κατσαμάνη, έγραψε ένα συγκινητικό κείμενο “για την Ελένη”, που ανέβηκε στην εφημερίδα του σχολείου της, ΠΕΙΡΑγΜΑΤΑ.

Όπως εξηγεί στην “Π” η ίδια ταυτίστηκε με την ιστορία της Ελένης και εξοργίστηκε από κάποια σχόλια που υπάρχουν στο διαδίκτυο και κατακρίνουν μία κοπέλα που είχε έναν φριχτό θάνατο. Δεν μπορούσε να χωνέψει, όπως λέει, ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν αυτή τη νοοτροπία.

Αναρωτιέται πώς θα αντιδρούσαν αν η Ελένη ήταν η κόρη τους, ένας δικός τους άνθρωπος, αν ήταν εκείνη η Ελένη Τοπαλούδη και όχι η Ελένη Κατσαμάνη.

Τώρα, η ίδια ετοιμάζεται να δώσει Πανελλήνιες και ονειρεύεται τις σπουδές της στην Ψυχολογία, την Κοινωνική Εργασία ή τα ΜΜΕ, τους κλάδους που την ενδιαφέρουν.

“Για την Ελένη”
Το κείμενό της έχει ως εξής:

“Δεν μιλάω συχνά ανοιχτά, όμως η άποψή μου για συγκεκριμένα θέματα, δυστυχώς ή ευτυχώς θέλω να ακούγεται.

Η Ελένη… μια κοπέλα, μια απλή καθημερινή κοπέλα που ζούσε τη ζωή της, όπως ο καθένας μας. Μιας και έτυχε η συνωνυμία, πείτε πως ήμουν εγώ.

Κατέληξε νεκρή επειδή εμπιστεύτηκε δυο άτομα για μια βόλτα, επειδή ήθελε να περάσει την ώρα της. Διότι προφανώς και πρέπει όλοι μας να φοβόμαστε να βγούμε έξω, να εμπιστευτούμε κόσμο για μια βόλτα… προφανώς και όταν είσαι κοπέλα και βγαίνεις με δυο αγόρια «αυτά πρέπει να τα περιμένεις».

Δεν αντιλαμβάνομαι καν τι μυαλά έχετε κάποιοι και μένετε στο ότι η κοπέλα δέχτηκε τη βόλτα, ή δεν πονηρεύτηκε την κατάσταση. Μαντέψτε, έχω βγει άπειρες φορές σε παρέα με αγόρια και όχι, δε σκέφτηκα ποτέ ότι η κατάληξη θα είναι εγώ μισοπεθαμένη στα βράχια να παλεύω για τη ζωή μου και στο τέλος να πνιγώ. Ούτε η Ελένη όμως, αλλά είναι νεκρή τώρα!

Το χειρότερο της κατάστασης, πέρα απ’ τον ίδιο το θάνατο προφανώς, είναι ότι διακρίνω μια συγκεκριμένη νοοτροπία σε πολλά σχόλια κάτω από δημοσιεύσεις με την ιστορία της Ελένης. Πολλοί, πολλοί όμως, υποστηρίζουν ότι απ’ τη στιγμή που ήταν με δυο «αρσενικά» στο ίδιο σπίτι, ο βιασμός ήταν κάτι φυσικό να συμβεί.

Κάπου εδώ, θέλω να θυμίσω σε όλους αυτούς ότι αύριο μεθαύριο, οι κόρες τους δε θα θέλουν να φοβούνται να βγουν για μια βόλτα για να μη βιαστούν κι έπειτα να `βρεθούν νεκρές με εμφανή κατάλοιπα κακοποίησης… και η κακοποίηση από που ήρθε; Απ’ την αντίσταση. Γιατί; Επειδή η Ελένη αντιστάθηκε, όχι, δεν ήθελε να βιαστεί και, όχι, δεν ήθελε να τη δουν νεκρή σε τέτοια ηλικία οι γονείς της.

Κουνήστε τα κεφάλια σας, ανεγκέφαλα πλάσματα και μεγαλώστε παιδιά με αρχές, που θα σέβονται κάθε άνθρωπο που θα βρίσκεται στο δρόμο τους, είτε αυτός είναι θηλυκού γένους είτε αρσενικού. Κι όχι παιδιά με τέτοιο ύφος όταν γνωρίζουν πως μια κοπέλα σκοτώθηκε απ τα ίδια τους τα χέρια.

Σιχαίνομαι τον κόσμο που ζω αρκετές φορές και αυτή η φωτογραφία (με τους βιαστές) ευθύνεται για τη μια απ’ όλες.

(Για να προλάβω ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια, το μόνο που λέω είναι ότι αν το 2020 θεωρείται ακόμη μαγκιά δυο άντρες να βιάσουν μια κοπέλα, τότε να τον χαίρεστε τον κόσμο σας, αλλά δεν μπορώ να ζήσω σε αυτόν με τέτοιες απόψεις και νοοτροπίες.)”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ