ΔΙΕΘΝΗ

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταγγέλλει ξυλοδαρμούς και επαναπροωθήσεις μεταναστών

Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων κατήγγειλε και πάλι στη φετινή έκθεσή της κακομεταχειρίσεις μεταναστών και τις επαναπροωθήσεις στα ευρωπαϊκά σύνορα, ιδιαίτερα σ’ αυτά της ΕΕ.

Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέτει πως πολλές χώρες αγνοούν τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν και οι μετανάστες. «Αυτές οι παράνομες και απαράδεκτες επαναπροωθήσεις πρέπει να σταματήσουν», δήλωσε ο πρόεδρος της CPT Άλαν Μίτσελ.

Η CPT διευκρινίζει πως μετέβη σε αστυνομικά τμήματα, καθώς και σε τμήματα συνοριοφυλακής ή ακτοφυλακής, κέντρα κράτησης και ζώνες διαμετακόμισης «κατά μήκος των κύριων μεταναστευτικών οδών προς την Ευρώπη» (οδός των δυτικών Βαλκανίων καθώς και οι δυτική, κεντρική και ανατολική οδός της Μεσογείου).

Στην έκθεση επισημαίνεται πως «οι ξένοι υπήκοοι εν γένει ξυλοκοπούνται τη στιγμή της σύλληψής τους ή τη στιγμή της επαναπροώθησής τους -με γροθιές, χαστούκια, χτυπήματα με γκλομπ ή άλλα σκληρά αντικείμενα- από την αστυνομία ή τους συνοριοφύλακες».

Στην έκθεση καταγγέλλονται επίσης, μεταξύ άλλων, «άλλες μορφές απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης, όπως πυροβολισμοί κοντά σε ανθρώπους που είναι ξαπλωμένοι στο έδαφος, το σπρώξιμό τους μέσα σε ποταμούς (μερικές φορές με δεμένα τα χέρια τους».

«Χρησιμοποιούν σκυλιά χωρίς φίμωτρο»

«Η χρησιμοποίηση σκυλιών χωρίς φίμωτρο ως απειλή, ακόμη και για να κυνηγήσουν τους ξένους υπηκόους, η κατάσχεση και η καταστροφή αγαθών και η στέρηση τροφής και νερού για παρατεταμένες περιόδους επισημάνθηκαν επίσης συχνά», αναφέρεται στην έκθεση και εκφράζεται ανησυχία για «την παρατεταμένη και μερικές φορές άτυπη κράτηση ξένων υπηκόων που τους σταματούν και τους συλλαμβάνουν σε ακατάλληλες συνθήκες πριν τους απομακρύνουν».

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο είχε ήδη καταγγείλει αυτές τις επαναπροωθήσεις στην περυσινή έκθεσή του, καλεί τα κράτη να εγγυηθούν ότι οι μετανάστες «ταυτοποιούνται και καταγράφονται σε ατομική βάση, τους γίνονται ιατρικές εξετάσεις και αξιολογείται κατά πόσον είναι ευάλωτοι και τους προσφέρεται η δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο», ενώ υπενθυμίζει πως η κράτησή τους «δεν πρέπει να λαμβάνει χώρα παρά μόνο ως ύστατο μέτρο».

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο επιβλέπει την τήρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, συνασπίζει 46 χώρες μέλη. Η Ρωσία αποκλείσθηκε απ’ αυτό μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, όμως παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων.

Το 2022, περίπου 330.000 παράτυπες αφίξεις καταγράφηκαν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, δηλαδή 64% περισσότερες απ’ ό,τι την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τον Frontex, τον ευρωπαϊκό οργανισμό συνοριοφυλακής.

newsitΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ