Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία

.

Αποδέχομαι
Τετάρτη, 11 Ιούλιος 2018 13:27

Ρόδος: Φρούδες οι ελπίδες από τις εκπτώσεις

Ελάχιστες είναι οι προσδοκίες των ντόπιων καταστηματαρχών, από τις θερινές εκπτώσεις που ξεκίνησαν την Δευτέρα 9 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν στις 31 Αυγούστου. Αν και οι έμποροι της Ρόδου , αναμένεται να προχωρήσουν σε γενναίες εκπτώσεις  μέχρι και 50% ,για να πουλήσουν τα εμπορεύματα τους , η κίνηση εκτιμάται, πως θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Μπορεί το νησί μας, να είναι γεμάτο από τουρίστες και οι  αφίξεις να σπάνε κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ωστόσο ,όσοι κυκλοφορούν στη Ρόδο είναι με άδεια πορτοφόλια και ,αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία ,που  πλήττεται έντονα από την οικονομική κρίση  και την έλλειψη ρευστότητα που επικρατεί. 

Η μειωμένη κίνηση έχει αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα των καταστημάτων, τα όποια όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες τους έχουν υποστεί καθίζηση. Στο κέντρο της πόλης Ρόδου, υπάρχουν ντόπια καταστήματα που δεν κάνουν ούτε «σεφτέ» γεγονός που προκαλεί «πονοκέφαλο» και στους ιδιοκτήτες τους για το μέλλει γενέσθαι κατά την χειμερινή περίοδο. 

Όπως εκτιμάται , ούτε και κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων η κίνηση στα τοπικά καταστήματα θα ανακάμψει, αφενός επειδή οι ντόπιοι καταναλωτές , δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να ξοδέψουν για να αγοράσουν είδη ένδυσης και υπόδησης και αφετέρου ,λόγω της εξάπλωσης των αλυσίδων καταστημάτων.  

Και την περίοδο των θερινών εκπτώσεων την μερίδα του λέοντος από τους καταναλωτές θα αποσπάσουν  οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων στις οποίες καθημερινά δημιουργείται το αδιαχώρητο από ξένους και ντόπιους που σπεύδουν να επωφεληθούν των εξευτελιστικών τιμών που προσφέρουν τα εμπορεύματα τους. 

Πάντως οι Ροδίτες καταναλωτές, όπως υποστηρίζουν οι καταστηματάρχες έχουν εξαφανιστεί από την τοπική αγορά και την περίοδο των εκπτώσεων καθώς  φαίνεται ότι, έχουν συνηθίσει να ψωνίζουν με τα μάτια παρά, να βάζουν το χέρι στις άδειες τσέπες τους.Αν οι ντόπιοι καταναλωτές δεν διαθέτουν χρήματα αυτή την περίοδο που εργάζονται τότε ο φετινός χειμώνας προμηνύεται δυσβάσταχτος για όλη την τοπική κοινωνία. 

Να σημειωθεί πως τα εμπορικά καταστήματα ,   μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, που είναι η Κυριακή 15 Ιουλίου 2018  με προτεινόμενο ωράριο 11:00 – 19:00.

Στην ανακοίνωση του ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου αναφέρει τα εξής: 

 Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου ενημερώνει ότι σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, το οποίο δεν έχει τροποποιηθεί από τον Κώδικα Δεοντολογίας για τις εκπτώσεις, προσφορές, προωθητικές ενέργειες κλπ (ΥΑ 56885/10-11-2014), οι θερινές εκπτώσεις έτους 2018 θα αρχίσουν τη Δευτέρα, 9 Ιουλίου και θα λήξουν την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018.

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).         Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τις εμπορικές επιχειρήσεις, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.

Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €.   Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.  Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.  Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου διαπιστώνεται η παράβαση.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή 15 Ιουλίου 2018  με προτεινόμενο ωράριο 11:00 – 19:00.

Μοιραστείτε το

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 myCover logo  sarantis glykoepiloges 

Το Βήμα της Δωδεκανήσου

Eβδομαδιαία εφημερίδα της Δωδεκανήσου

Διευθυντής

Στέργος Μάτσης

Ρήγα Φεραίου 22 Κρεμαστή Ρόδος

Τηλ. 22410 92608 fax 22410 96701

Email12vima@gmail.com

Τελευταία άρθρα