ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Τουρισμός: Αρχές Απριλίου αφίξεις σε Κρήτη, Ρόδο και Κέρκυρα

 

Το τελευταίο τρίμηνο, τα ελληνικά ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας δεν είχαν κανονικές πληρότητες με αποτέλεσμα, η λειτουργία τους, σήμερα, να κρίνεται μη βιώσιμη. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόσφατα επανεκλεγείσα πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), μιλώντας στο powergame.gr, με αφορμή την τελευταία έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).

Τα στοιχεία αποτυπώνουν τις βασικές παραμέτρους μέσης τιμής και πληρότητας αποκλειστικά για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας ορεινού όγκου και πόλεων.

Όπως τονίζει, τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας υπέστησαν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την πανδημία COVID-19, καθώς έμειναν ανοιχτά, χωρίς να υπάρχει κινητικότητα, εν αντιθέσει με τα εποχικής λειτουργίας που είδαν ένα καλό τρίμηνο την περίοδο του καλοκαιριού.

«Για αυτό τον λόγο, τα μέτρα στήριξης πρέπει να δίνονται στοχευμένα, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης και όχι οριζόντια», συμπληρώνει η κ. Σβύνου δίνοντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα Συν-Εργασία, για το οποίο οι ξενοδόχοι έχουν ζητήσει παράταση ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Στα χαμηλά η μέση πληρότητα

Ειδικότερα, τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας του ΙΤΕΠ δείχνουν ότι στην υψηλότερη περίοδο από πλευράς κίνησης για τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου – δηλαδή από το Δεκέμβριο του 2021 έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2022 – λειτούργησε το 79,3% των επιχειρήσεων. Με άλλα λόγια, ένα στα πέντε ξενοδοχεία δεν λειτούργησε, επιλέγοντας να παραμείνει κλειστό.

Η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία ήταν 28,2%, που με αναγωγή στο σύνολο των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, γίνεται 21,3%, ενώ η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου ανήλθε στα 48 ευρώ.

«Είναι δύσκολη η επιβίωση των ξενοδοχείων αυτή τη στιγμή που επικρατεί μεγάλη και διττή ανασφάλεια: πρώτον από την άποψη ότι μια πολεμική διένεξη της οποίας η λήξη παραμένει άγνωστη, προκαλεί τεράστια αβεβαιότητα στην τουριστική βιομηχανία και δεύτερον, από την άποψη ότι η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις στα προϊόντα και τις ήδη συμφωνημένες τιμές στα προγεγραμμένα συμβόλαια εντείνουν το πρόβλημα», αναφέρει η κ. Σβύνου, σημειώνοντας πως οι υποχρεώσεις επιστροφής των πακέτων στήριξης είναι πολύ μεγαλύτερες ακόμα κι αν η σεζόν φέρει κάποιο κέρδος.

Εκτιμήσεις για Πάσχα – καλοκαίρι

Πέραν από την προεδρία του ΙΤΕΠ, η Κωνσταντίνα Σβύνου είναι αντιπρόεδρος στο ΞΕΕ και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και ήδη συλλέγει τα πρώτα στοιχεία για τη φετινή σεζόν.

Εκείνο που βλέπει για τους επόμενους μήνες όσον αφορά στη ζήτηση της ελληνικής τουριστικής αγοράς είναι ένα προσωρινό πάγωμα στο ρυθμό των κρατήσεων.

«Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι έχουν παγώσει οι κρατήσεις, αλλά ότι κυλάνε με πιο αργή ταχύτητα. Το θετικό στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις για την ώρα και αυτό είναι άκρως ενθαρρυντικό», υπογραμμίζει.

Ασφαλώς, δεν υπάρχει προσδοκία για τη ρωσική και ουκρανική αγορά. Την ίδια ώρα πλανάται μια ανησυχία για την πολωνική αγορά ενώ υπάρχει μεγάλη επιφύλαξη γύρω από τις ΗΠΑ, καθώς ενδέχεται να επηρεαστούν από τις τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις πολύ περισσότερο από άλλα κράτη.

Σε κάθε περίπτωση, η κ. Σβύνου χαρακτηρίζει επισφαλή την όποια πρόβλεψη για τη φετινή τουριστική σεζόν, βλέποντας τις βασικότερες ροές τουριστών να αναμένονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

«Στα επίπεδα των πληροτήτων βλέπουμε ικανοποιητικές ενδείξεις. Ίσως να προσεγγίσουμε τις κρατήσεις του 2019, αλλά επαναλαμβάνω πως επικρατεί πολύ μεγάλη ανασφάλεια».

H φετινή σεζόν μπορεί να ξεκινήσει για τους εποχικούς προορισμούς, το Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω αλλά και το Ιόνιο για Κέρκυρα και Ζάκυνθο στις αρχές Μαΐου και για ορισμένες περιοχές, δειλά -δειλά από τον Απρίλιο.

«Στην Κω αναμένουμε την πρώτη πτήση στις 27 Μαρτίου. Όσο για την περίοδο του Πάσχα, πέραν από τον εσωτερικό τουρισμό, θα έχουμε αφίξεις από το εξωτερικό στην Κρήτη, τη Ρόδο και την Κέρκυρα, εφόσον θα έχουν ξεκινήσει και οι πτήσεις τσάρτερ».

Τον Απρίλιο τα αποτελέσματα της νέας έρευνας

Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου, το ΙΤΕΠ θα τρέχει μια νέα, έκτακτη έρευνα για τις επιπτώσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας αλλά και την επίδραση της εκτίναξης του κόστους ενέργειας στο επίπεδο των κρατήσεων. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένονται, σύμφωνα με τα όσα λέει η κ. Σβύνου μέσα στον Απρίλιο.

Αυτές τις μέρες, το ΙΤΕΠ τρέχει μία ακόμα έρευνα πάνελ που καταγράφει σε εβδομαδιαία βάση τις πληρότητες των ξενοδοχείων που έμειναν ανοιχτά, αλλά και μια συνέχεια των προηγούμενων ερευνών για την απασχόληση στα ξενοδοχεία του μέλλοντος.

Σχολιάζοντας στο powergame.gr την επανεκλογή της στο Δ.Σ. του ΙΤΕΠ η Κ. Σβύνου είπε ότι το ΙΤΕΠ έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να γίνει σημείο αναφοράς για τα στοιχεία των ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο.

«Ήταν πρόκληση όταν το 2018 πρωτοανέλαβα το ΙΤΕΠ. Βιώνοντας τόσο ακραίες και άνευ προηγουμένου εμπειρίες όπως η πανδημία COVID-19, αλλά και τώρα τη γεωπολιτική και φυσικά ανθρωπιστική κρίση που ξημέρωσε με το ρωσο-ουκρανικό, είμαι βαθιά ικανοποιημένη που μαζί με την πολύτιμη στήριξη του προέδρου του ΞΕΕ, Αλέξανδρου Βασιλικού, και τη συμβολή του γενικού διευθυντή του ΙΤΕΠ και καθηγητή Γιώργου Πετράκου όπως και της επιστημονικής μας συνεργάτιδάς Σοφίας Πανούση, καταφέραμε να κάνουμε το ΙΤΕΠ σημείο αναφοράς για τα ζητήματα της ελληνικής τουριστικής οικονομίας και θα συνεχίσουμε ακόμη πιο δυνατά, την επιτυχημένη πορεία μας».

powergame.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ