12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ 2019, ΖΕΙ Η ΡΟΔΟΣ!

Με την τουριστική κίνηση να καταγράφει πολύ καλά νούμερα, η Ρόδος ζει στιγμές του 2019! Σύμφωνα με όσα είδαν τη δημοσιότητα πρόσφατα και με τις αφίξεις να αυξάνονται καθημερινά στο αεροδρόμιο ‘Διαγόρας’ της Ρόδου, οι ροές ήδη αγγίζουν τα δεδομένα του 2019 που ήταν η καλύτερη τουριστική χρονιά (προ κορωνοϊού εποχής) και αν ο Σεπτέμβριος προχωρήσει με τους ίδιους ρυθμούς, θα ξεπεράσουν κάθε αισιοδοξία!

 

Όλοι οι κλάδοι που έχουν σχέση με τον τουρισμό δηλώνουν ικανοποιημένοι προς το παρόν. Ήταν ένα καλό δίμηνο από την έναρξη της τουριστικής κίνησης που εκτόξευσε τα έσοδα στην εστίαση, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δίνοντας μια ανάλογη ώθηση και στην αγορά.

 

Η οικονομία της Ρόδου, σύμφωνα με τους εμπόρους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τουρισμό. Μπορεί το λιανεμπόριο να μην είναι το ίδιο με άλλες εποχές, όμως οι ξένοι επισκέπτες μας, η κίνηση, οι εκπτώσεις και οι προσφορές, βοηθούν αρκετά. Από την άλλη, οι έμποροι περιμένουν ενίσχυση της ρευστότητας από την κυβέρνηση και μια δόση βοήθειας από τις τράπεζες, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε και αρμοδίως η ΕΣΕΕ.

 

Ο κλάδος της εστίασης, που ήταν από τους πιο αδικημένους και χτυπημένους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, πάει ήδη καλά και οι εστιάτορες στο νησί μας εκτιμούν ότι η σεζόν θα κυλήσει ομαλά. Τα περισσότερα εστιατόρια έχουν ανοίξει και ευτυχώς, δεν ανησυχούν για άλλα λοκντάουν αφού ακόμη κι αν αποφασιστούν πρόσθετα μέτρα με κλείσιμο τη νύχτα, δεν θα είναι κάτι που θα επηρεάσει άμεσα τις επιχειρήσεις αυτές.

 

Από την άλλη πολλές νέες επιχειρήσεις με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν ανοίξει μέσα στο δίμηνο: νέα μπαρ, καφετέριες, γρήγορο φαγητό, παγωτά κ.λπ. έκαναν την εμφάνισή τους μέσα στην πόλη κι έχουν αλλάξει αισθητά την εικόνα αλλά και τη λειτουργία της.

 

Εντωμεταξύ, πολλή δουλειά έχουν τα ταξί της Ρόδου μέσα στον Αύγουστο αφού οι πελάτες επιλέγουν αυτό το μέσο για να μετακινηθούν. Στο από το αεροδρόμιο ‘Διαγόρας’ καθημερινά και κυρίως τις ώρες αιχμής με τις συνεχείς αφίξεις, είναι σχεδόν αδύνατο να βρει κάποιος ταξί ενώ τις νυχτερινές ώρες, η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς.

 

Μόνη εναλλακτική λύση είναι η μετακίνηση με τα λεωφορεία της ΡΟΔΑ που βοηθούν την κυκλοφορία αφού σύμφωνα και με τον πρόεδρό της Δ.Τσίκκη έχουν μπει πολλά δρομολόγια για να εξυπηρετούνται οι ξένοι τουρίστες αφού δεν υπάρχει εύκολα ταξί ή άλλα μέσα.   

 

«Ορισμένες ώρες, πράγματι έχουμε σοβαρό πρόβλημα στο να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες και τους ξένους επισκέπτες μας. Ο κόσμος προτιμάει το ταξί. Παρ όλα αυτά, εμείς προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες στο νησί» λέει ο πρόεδρος του συνδέσμου ταξί Θεοδόσης Καστανίδης με την πολύ αυξημένη ζήτηση να επικεντρώνεται από και προς το αεροδρόμιο στην πόλη, στο λιμάνι και στις περιοχές όπως η Καλλιθέα και το Φαληράκι.   

 

Η ίδια εικόνα επικρατεί και στα ενοικιαζόμενα οχήματα όπου μέχρι και το τέλος Αυγούστου δεν βρίσκεις καθόλου εύκολα να νοικιάσεις εκτός αν έχεις συμβόλαιο μέσω πρακτορείου ή ξενοδοχείου πριν το ταξίδι.

 

Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν την μεγάλη ζήτηση που υπάρχει στο νησί της Ρόδου αυτή την περίοδο με την τουριστική κίνηση που εκτοξεύτηκε από τον Ιούλιο και υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα συνεχίσει πολύ καλά και για τον Σεπτέμβριο.

 

Οι αγορές είναι αυτές που προβληματίζουν όπως π.χ. η απουσία από το Ισραήλ και τη Σκανδιναβία. Ωστόσο, σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες η εικόνα αποτυπώνεται στα νούμερα με τις κρατήσεις αφού η αγορά της Γερμανίας εξακολουθεί να είναι πρώτη στη Ρόδο. Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πολωνία, η Γαλλία που στηρίζει πολύ την Ρόδο, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Τσεχία, η Δανία, η Αυστρία, το Βέλγιο και η Σουηδία.

 

Πολύ καλά πηγαίνει και η Κρουαζιέρα για τη Ρόδο αφού οι εταιρείες με τα κρουαζιερόπλοια που προσεγγίζουν το λιμάνι, αφήνουν ελεύθερους τους επιβάτες για να κάνουν εκδρομές αυξάνοντας την κίνηση στην Παλιά Πόλη, στην Νέα Αγορά και στα καταστήματα. Η  Κρουαζιέρα φέτος, αποτέλεσε μια μεγάλη έκπληξη για τον τουρισμό της Ρόδου και θα κάνει το μεγάλο Come Back με το κλείσιμο του 2021 και για τον επόμενο χρόνο.

 

Τέλος να αναφέρουμε ότι οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Τουρισμού, 27 Σεπτεμβρίου δεν θα πραγματοποιηθούν από το Δήμο Ρόδου, λόγω της πανδημίας αλλά σχεδιάζονται άλλες εκδηλώσεις. 


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ