12vima ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

TOYΡΙΣΜΟΣ : Τα νησιά μας κερδίζουν και το στοίχημα του Οκτωβρίου

Πολύ ψηλά κυμάνθηκαν οι αφίξεις στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου όλο τον Σεπτέμβριο, αφού ξεπέρασαν ήδη το μισό εκατομμύριο.
Αυτό σημαίνει ότι το ‘Μεγάλο Στοίχημα’ που έθεσαν όλοι μαζί, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος οι φορείς, παράγοντες, εκπρόσωποι των εργαζομένων, επαγγελματίες και επιχειρηματίες στα νησιά, και ο Περε έφεραν αποτέλεσμα
και η σεζόν επιμηκύνεται σε μεγάλα νησιά όπως
η Ρόδος, η Κως, η Σαντορίνη και η Μύκονος.

ΠΩΣ ΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

Αναλυτικότερα, 4.352 απευθείας διεθνείς πτήσεις, από την 1η έως και την 26η Σεπτεμβρίου, μετέφεραν 565.850 επιβάτες στα αεροδρόμια της Ρόδου, Κω, Σαντορίνης, Μυκόνου και Καρπάθου, οι οποίοι κατανέμονται ως εξής:
-Τις 280.000 πλησιάζουν οι αφίξεις στο νησί της Ρόδου, που ενδεικτικά το τελευταίο Σάββατο του μήνα υποδέχθηκε σε μία μέρα 14.500 περίπου επιβάτες. Τη δυναμική της διατηρεί και η Σαντορίνη με τις αφίξεις του Σεπτεμβρίου να αγγίζουν ήδη τις 90.000. Οι επιβάτες προς Κω ξεπερνούν τις 133.000, η Μύκονος έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 58.500 επιβάτες, ενώ η Κάρπαθος με 9.896 αφίξεις, έως σήμερα, ξεπερνά όσες είχε όλη την τουριστική περίοδο του 2020.
-Τα 2,76 εκατομμύρια φτάνουν οι επιβάτες από τα εξωτερικό προς τα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Ν. Αιγαίου.
-Από την αρχή της φετινής τουριστικής περιόδου μέχρι και τις 26 Σεπτεμβρίου, το Νότιο Αιγαίο έχει υπερδιπλασιάσει το σύνολο των αφίξεων του 2020, αριθμώντας 2,5 εκατομμύρια επιβάτες μέσω των απευθείας διεθνών πτήσεων.
Ειδικότερα, η Ρόδος έχει υποδεχθεί 1.145.023 επιβάτες, όταν το 2020 δεν είχαν ξεπεράσει τις 585.000. Η Κως έσπασε το φράγμα των 500.000 αφίξεων, ενώ η Κάρπαθος υποδέχθηκε μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου περισσότερους από 40.000 επιβάτες, όταν το σύνολο της περσινής χρονιάς είχε περιορισθεί στις 8.237. Δυόμιση φορές πάνω είναι μέχρι την ίδια ημερομηνία οι απευθείας διεθνείς αφίξεις για τη Μύκονο, που φτάνουν τις 335.353, ενώ η Σαντορίνη τριπλασίασε τις αφίξεις του 2020 με περισσότερες από 400.000 αφίξεις την τρέχουσα τουριστική περίοδο.
Σημειώνεται ακόμα ότι αν στις απευθείας διεθνείς αφίξεις προστεθούν και οι επισκέπτες με transfer από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες του Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου, ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών στο Νότιο Αιγαίο μέσω των αεροπορικών εταιριών φτάνει τα 2,76 εκατομμύρια.

ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

Αντίστοιχες των υψηλών επιδόσεων στις αφίξεις είναι και οι επιδόσεις στις πληρότητες των ξενοδοχείων στα νησιά του Ν. Αιγαίου, που υπερβαίνουν έως και 40 ποσοστιαίες μονάδες τα ποσοστά του περσινού Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για την εβδομάδα 1-5 και 6-12 Σεπτεμβρίου, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία, που παρεμπιπτόντως παραμένουν ανοικτά σε ποσοστό 96,8%, κυμαίνονται σε 69% και 68,5% αντίστοιχα, όταν ο μέσος όρος του Σεπτεμβρίου του 2020, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ήταν 28,2%.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Την ικανοποίησή του εξέφρασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία της τουριστικής περιόδου και τόνισε:

«Είμαστε στο τέλος –για πάρα πολλά νησιά- μιας τουριστικής περιόδου, η οποία κύλησε με πάρα πολύ μεγάλη αγωνία. Κληθήκαμε –σαν νησιά και ως οργανισμός ΤΑ- να κάνουμε για 2η χρονιά την προσπάθεια να πετύχουμε ένα επίπεδο τουριστικής περιόδου που θα δώσει εργασία και θα ενεργοποιήσει θέσεις εργασίας. Στα περισσότερα νησιά κλείνει αλλά στα μεγάλα νησιά η τουριστική σεζόν κρατάει. Η μέχρι τώρα εικόνα που έχουμε με βάση τα στοιχεία και τον κύκλο εργασιών που πραγματοποιήθηκε ανά περιοχή δείχνουν πολύ υψηλά αποτελέσματα: στα περισσότερα νησιά (μικρά και μεσαία νησιά) δείχνουν ότι το οικονομικό επίτευγμα είναι πάνω από το 2019 ενώ Ρόδος, Κως, Σαντορίνη υπολείπονται του 2019 και Μύκονος είναι στα όρια του 2019.

 

Ο Σεπτέμβριος πήγε καλά καθώς και για τον Οκτώβριο που έχουμε καλά μηνύματα (κρατήσεις, κ.λπ.) αν δεν συμβεί κάτι άλλο θα συνεχίσουμε και τον Νοέμβρη.

Το 2021 ήταν μια χρονιά – έκπληξη και μάλιστα θετική για την οικονομία των νησιών μας. πρέπει να είμαστε όλοι περήφανοι για την φετινή χρονιά. Είναι μια νίκη ολόκληρης της κοινωνίας. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα πάμε μέχρι και το Νοέμβρη και φυσικά θα δούμε τον συνολικό απολογισμό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Χρυσοχοϊδης πρόσθεσε πως ο Σεπτέμβριος εξελίσσεται με ποσοστά της τάξης του 80 – 81% σε σχέση με το 2019 (για Ρόδο και Κω) και είπε πως «παρακολουθούμε ότι κάθε εβδομάδα που κλείνει παρουσιάζει αύξηση στις αφίξεις από 12 – 14% ενώ για τον Οκτώβριο αναμένουμε επίσης πολύ καλή κίνηση.

«Δεν περιμέναμε ότι η σεζόν θα εξελισσόταν έτσι –ειδικά με βάση τα δεδομένα του 2020. Ευχόμαστε να κρατήσει η κίνηση και τις πρώτες μέρες του Νοέμβρη….» είπε.ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ