ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Τρέχουν” για να λυθεί η… παρεξήγηση με την Ιταλία – Στην Αθήνα ο Ντι Μάιο

 

Παρ’ ολίγον… παρεξήγηση α λα ιταλικά εξαιτίας της «επικοινωνιακής αστοχίας» του υπουργείου Τουρισμού και της απουσίας της Ιταλίας από τη “λευκή” λίστα με τις πτήσεις και τις χώρες που δεν θεωρούνται επικίνδυνες. Το τηλεφώνημα Δένδια – Ντι Μάιο, η απειλή από την Ιταλία και η επίσκεψη του Ιταλού ΥΠΕΞ στην Αθήνα. Όλο το χρονικό.

Πυροσβεστικά φαίνεται πως λειτούργησε η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας, καθώς η ενόχληση της ιταλικής κυβέρνησης για την παρουσίαση της «λευκής» λίστας του υπουργείου Τουρισμού είναι δεδομένη (από την οποία έλειπε η Ιταλία). Η επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον Λουίτζι ντι Μάιο ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματισμένη, καθώς ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Το δε περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ΥΠΕΞ ακριβώς γι’ αυτό το λόγο ήταν ευρύτερο, ενώ αρχικά αφορούσε κατά κύριο λόγο στα διπλωματικά ζητήματα που απασχολούν Ελλάδα και Ιταλία (π.χ. κατάσταση στη Λιβύη, χάραξη ΑΟΖ, έρευνες υδρογονανθράκων).

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές, η συζήτηση εστιάστηκε σε θέματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενώ ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο σχέδιο της Αθήνας για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας, το οποίο γίνεται με κανόνες και ασφάλεια και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Επίσης, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για την επιστροφή στην ομαλότητα και την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ.

Εξηγήσεις για τη “λευκή” λίστα

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή στην κυβέρνηση, ύστερα από τις αντιδράσεις της Ιταλίας, αλλά και άλλων χωρών, δόθηκαν εξηγήσεις πως η «λευκή» λίστα αφορά στα αεροδρόμια και τις πτήσεις που θεωρούνται «επικίνδυνες» από τον Οργανισμό Αεροπορικής Ασφάλειας και όχι συγκεκριμένα σε χώρες. Πολλώ δε μάλλον, να κατατάσσονται αυτές σε «λευκή» και «μαύρη» λίστα, με αποτέλεσμα κάποιοι στην κυβέρνηση να κάνουν λόγο για «επικοινωνιακή αστοχία» εκ μέρους του υπουργείου Τουρισμού.

Η ενόχληση της Ρώμης δεν κρύφτηκε πάντως, καθώς σε δημόσιες δηλώσεις του ο κ. Ντι Μάιο τόνισε πως «η Ιταλία πιστεύει στο ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορά της σε όποιον δεν τη σέβεται».

Πλέον η επίσκεψη του Ιταλού ΥΠΕΞ στην Αθήνα την επόμενη Τρίτη (9/6) αναμένεται με ενδιαφέρον, κυρίως δε ως προς το εάν θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον τουρισμό, καθώς το μήνυμα της κυβέρνησης είναι πως η κατάσταση είναι δυναμική και όχι στατική και άρα οι αποφάσεις θ’ αναθεωρούνται ανά πάσα στιγμή με βάση τις συνθήκες που επικρατούν.

Σημειώνεται, τέλος, ότι μεθαύριο Πέμπτη θα παρουσιαστεί συμβολικά παρόντος του Κυριάκου Μητσοτάκη η καμπάνια Restart Tourism από τον επικεφαλής δημιουργικού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, Στηβ Βρανάκη. Πρόκειται για μια καμπάνια που θα κάνει το γύρο του κόσμου και θα συνδυάζει την επιτυχή αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από την Ελλάδα με τις φυσικές ομορφιές της και τα πλεονεκτήματα που έχει έναντι των ανταγωνιστών της.

Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα θ’ ανακοινωθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα νησιά. Έως σήμερα, υπάρχουν 470 κλίνες για περιστατικά Covid19, οι οποίες θ’ αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες σε 650, ενώ θα γίνουν αντίστοιχες κινήσεις για ενίσχυση του προσωπικού στις υγειονομικές μονάδες των νησιών. Αυτονόητο είναι ότι θα γίνονται και δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις αφίξεις τουριστών.

Aπό newsit.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ