ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Τσ. Καραγιάννης: Με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το Φράγμα της Απολακκιάς μπαίνει σε ορθή λειτουργία

Την ανάγκη στήριξης των τοπικών προϊόντων των ντόπιων παραγωγών από τους επιχειρηματίες της Ρόδου και κατά συνέπεια και από τους καταναλωτές, εξέφρασε μέσω του Real Voice 99.5 και τον Τέρη Χατζηιωάννου, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Απολακκιάς Τσαμπίκος Καραγιάννης, αφού τα εκλεκτά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα ξεχωρίζουν –όπως είπε- για την εξαιρετική ποιότητα και γεύση τους, αλλά είναι και σε καλύτερες τιμές, αφού αυτή την περίοδο παρατηρείται το φαινόμενο να μένουν στα χωράφια της ροδίτικης γης τόνοι καρπουζιού.

“Αυτή την περίοδο η τουριστική δραστηριότητα στο νησί είναι υπερπλήρης, άρα λοιπόν τα προϊόντα τα ντόπια, τα ροδίτικα, είναι ένα από τα θέματα τα οποία πρέπει να δει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια, ακόμα και ο κρατικός μηχανισμός, διότι το 80% της παραγωγής των αγροτών το απορροφούν τα ξενοδοχεία”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιάννης και προσθεσε:

Είναι αδιανόητο με τόσο κόσμο και γεμάτα τα ξενοδοχεία και τις τιμές όσον αφορά την κεντρική λαχαναγορά της Ρόδου να είναι τόσο χαμηλές, ενώ το κόστος παραγωγής έχει ανέβει τόσο πολύ, να μένει παραγωγή στο χωράφι. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το κοιτάξουμε όλοι μαζί.

Εγώ δεν θέλω να ρίξω τις ευθύνες κάπου αλλού, γιατί κάποιο μερίδιο ευθύνης έχουμε και εμείς οι ίδιοι οι παραγωγοί, για να μη λέμε ότι φταίνε οι άνθρωποι οι οποίοι διαχειρίζονται τα μαγαζιά στη Λαχαναγορά ή τα ξενοδοχεία, έχουν ένα μερίδιο ευθύνης και αυτοί, έχει ένα μερίδιο ευθύνης και η πολιτεία, αλλά έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης και εμείς οι ίδιοι οι αγρότες, οι οποίοι δεν είμαστε οργανωμένοι, με αποτέλεσμα να μας “εκμεταλλεύονται” αυτοί οι οποίοι απορροφούν τα προϊόντα. Φαινόμαστε αδύναμοι όταν το κράτος μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε ομάδα παραγωγών και δεν την κάνουμε, όταν μας λέει ενωθείτε για να μπορείτε να είστε πιο δυνατοί, γιατί άλλο το ένα χέρι και άλλο τα 10…  Για αυτό είπα και εγώ ότι είμαστε όλοι υπεύθυνοι και πρέπει να το δούμε εάν θέλουμε να μείνουν ακόμα παραγωγοί στα χωριά μας. Τα δικά μας τα προϊόντα επίσης είναι μοναδικά σε γεύση και αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και στον τουριστικό τομέα, ότι δηλ. τα δικά μας προϊόντα τα οποία έρχονται και απολαμβάνουν οι τουρίστες εδώ δεν έχουν καμία σχέση με τα ευρωπαϊκά προϊόντα από άλλες περιοχές.

Όλοι οι αγρότες αυτή την περίοδο είμαστε σε εγρήγορση να πουλήσουμε τα προϊόντα μας για να μπορέσουμε να βγάλουμε το δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Πρέπει να γίνει μία σωστή κατά τη γνώμη μου, εμπεριστατωμένη μελέτη σε συνεργασία των αγροτών με το Επιμελητήριο και να μας πουν οι αρμόδιοι ότι υπάρχουν τόσες ξενοδοχειακές κλίνες, έρχονται τόσοι επισκέπτες, καρπούζι π.χ. χρειάζεται τόση ποσότητα, ντομάτα τόση ποσότητα, να έχουμε και εμείς ένα μπούσουλα, μία μελέτη, γιατί φυτεύοντας μόνο καρπούζι, έρχεται εποχή που μένουν μέσα στα χωράφια. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς, τόνοι καρπουζιού μένουν μέσα στα χωράφια...

ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΠΟΛΑΚΚΙΑΣ

Τον τελευταίο χρόνο οι ευθύνες του Φράγματος, με απόφαση του υπουργείου Γεωργίας, έχουν φύγει από την εποπτεία των Δήμων και έχουν έρθει στην Περιφέρεια.  “Με τον Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο και με τον Πρόεδρο του Περιφερειακού και αρμόδιο σε αγροτικά θέματα Φ. Ζαννετίδη, προχωρήσαμε στην Απολακκιά να κάνουμε κάποιες αλλαγές όσον αφορά τη διαχείριση του Φράγματος της Απολακκιάς.

Ήταν επί σειρά ετών το μεγαλύτερο έργο που έγινε στα Δωδεκάνησα και το οποίο δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε. Διότι ο σκοπός αυτού του Φράγματος ήταν να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας, να ποτίζονται 8.000 στρέμματα και ποτίζονται μόνο 1.000 και αυτό γιατί δεν έχoυν κίνητρα οι αγρότες μας, τα νέα παιδιά να παραμείνουν στα χωριά μας.

Τον τελευταίο χρόνο αρχίζουμε και βάζουμε σε τάξη διοικητικά και πως πρέπει να λειτουργήσει το Φράγμαγιατί δεν θέλω να ρίξω τις ευθύνες στους προηγούμενους που διαχειρίζονταν το Φράγμα οι άνθρωποι έκαναν υπερπροσπάθεια για να λειτουργήσει ένα τόσο μεγάλο έργο με τους ίδιους πόρους, να συντηρήσουν οι αγρότες 60 χιλιόμετρα δίκτυα μεγάλα, ένα χωριό να συντηρήσει ένα τόσο μεγάλο δίκτυο καταλαβαίνετε πως το κόστος είναι τεράστιο και παρόλα αυτά όμως, με υπερπροσπάθεια το συντηρούμε.

Τώρα, με τηνΠεριφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο και τον Φ. Ζαννετίδη, βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, προσλάβαμε νομικό σύμβουλο για την τροποποίηση του καταστατικού, πήραμε λογιστή για να μπορέσουμε και εμείς να ξέρουμε πώς να χρεώνουμε τον κάθε παραγωγό, αρχίζουμε και διανέμουμε το νερό έτσι όπως πρέπει μήπως μπορέσουμε και πάρουμε βοήθεια, νομιμοποιηθούμε δηλαδή στο υπουργείο, γιατί τόσα χρόνια δεν ήμασταν έτοιμοι να απορροφήσουμε κρατικούς πόρους”, είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Απολακκιάς Τσαμπίκος Καραγιάννης.

realvoice995.grΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ