ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας: Μπορεί να μείνει η χώρα σε lockdown για 18 μήνες;

 

Η ανοσία, ο βραδύς ρυθμός μεταλλάξεων του κορονοϊού και η διαφωνία με τον ΠΟΥ. Ανακοινώνοντας 16 νέα κρούσματα και κανέναν θάνατο (μέχρι εκείνη την ώρα) ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε αυτό που σκέφτονται όλοι: «δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι».

Ήταν ένας άλλος Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στην ενημέρωση το απόγευμα του Σαββάτου (25.04.2020). Χαμογελαστός σε κάποιες στιγμές. Ίσως γιατί μέχρι εκείνη την ώρα η χώρα δεν είχε καταγράψει, το τελευταίο 24ωρο, κανέναν νεκρό και μόλις 16 κρούσματα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε και πάλι για πολλά. Για την άρση του lockdown, για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, για τις πανελλαδικές, για το πως θα λειτουργήσουν ξανά τα δικαστήρια.

Μιλώντας για την επιστροφή στην επόμενη ημέρα, ο Σωτήρης Τσιόδρας στάθηκε στην επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και είπε ότι «αν δεν χαλαρώσουμε θα παραμείνουμε σε χαμηλά επίπεδα» και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις ζωές μας.

«Η στρατηγική μας στην Ελλάδα βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και όχι στην κοινωνική πίεση» τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε πως «είναι αδύνατο να συνεχίσει ένα lockdown έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο που δεν θα γνωρίζουμε αν είναι και αποτελεσματικό».

Και αναρωτήθηκε: «Πότε είναι καλύτερο να αρχίσουν να ανοίγουν κάποια πράγματα; Τώρα ή το φθινόπωρο που θα κυκλοφορούν και άλλες ιώσεις όπως η γρίπη;».

Όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας η ανοσία του πληθυσμού θα χτιστεί σταδιακά. Αν και πολλοί μιλούν για 50% με 70% ανοσία στον πληθυσμό, όπως εξήγησε αυτό δεν μπορεί να γίνει απότομα. Για την ανοσία, όπως είπε, υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που λέει ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα άτομα που νοσούν, αναπτύσσουν αντισώματα τα οποία τα προστατεύουν και μια άλλη άποψη επιστημόνων με την οποία κι εγώ συντάσσομαι, που εκτιμά ότι μάλλον αναπτύσσουμε αντισώματα τα οποία διαρκούν ένα έτος».

Για αποτελεσματικό εμβόλιο τόνισε, μπορεί να απαιτηθούν έως και 18 μήνες όπως λέει ο ΠΟΥ και αναρωτήθηκε αυτό που αναρωτιόμαστε όλοι: «μπορεί να μείνει η χώρα σε lockdown για 18 μήνες;».

Ο κορονοϊός και ο βραδύς ρυθμός μεταλλάξεων

Ένα από τα αισιόδοξα μηνύματα των όσων είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν το γεγονός ότι φαίνεται ότι ο νέος κορονοϊός δεν μεταλλάσσεται με γοργούς ρυθμούς. «Υπάρχουν μικροδιαφορές το γενετικό του υλικό και αυτές μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να μελετήσουν το νέο ιό» επισήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος πρόσθεσε πως για παράδειγμα τα περιστατικά της Ισλανδίας αποκαλύφθηκε ότι προήλθαν από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

«Η ανάλυση της συνολικής δομής του ιού, το ολικό γονιδίωμα όπως λέγεται δείχνει ένα σχετικά βραδύ ρυθμό μεταλλάξεων τουλάχιστον σε σχέση με τη γρίπη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι τα επόμενα χρόνια αυτό θα είναι μια θετική εξέλιξη εφόσον έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, «με την προϋπόθεση ότι ο ιός θα παραμείνει έτσι» κατέληξε.

Η έλλειψη οξυγόνου και το οξύμετρο

Σε ερώτηση σχετικά με την έλλειψη οξυγόνου σε ασθενείς, χωρίς απαραίτητα αυτό να συνοδεύεται με δύσπνοια και για το αν πρέπει όλοι μας να έχουμε οξύμετρο στο σπίτι μας, απάντησε ότι θα πρέπει να «υπάρχει επαγρύπνηση για τα συμπτώματα. Ο ΠΟΥ έβαλε και νέα συμπτώματα στην λίστα για τον κορονοϊό όπως ο πονοκέφαλος, τα ρίγη, οι μυαλγίες, η έλλειψη όσφρησης και γεύσης».

Μάλιστα όπως ανέφερε «μπορεί να είναι ακόμη και ένας πονόλαιμος που έχει υπό εκτιμηθεί καθώς το έχουμε δει να συμβαίνει». Σημείωσε πως γνωρίζαμε ότι υπήρχε ένα ποσοστό ασθενών που δεν έχει συμπτώματα και ένα άλλο που ήταν στη φάση πριν εμφανίσει συμπτώματα. Και οι δύο αυτές κατηγορίες μπορούσαν να μεταδώσουν τον κορονοϊό στο περιβάλλον τους.

«Τώρα γνωρίζουμε ότι είναι μάλλον περισσότεροι αυτοί που δεν είχαν συμπτώματα αλλά τα εμφάνισαν στην πορεία. Εκτιμάται ότι το 50% των μεταδόσεων προέρχεται από αυτούς τους ανθρώπους» ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντική η ιατρική αξιολόγηση με το παραμικρό σύμπτωμα.

Όσον αφορά το οξύμετρο, είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι αυτό που θα μας δώσει την θεραπεία, την διάγνωση θα την κάνει ο γιατρός. Όσοι το έχουν και είναι συνήθως ασθενείς με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα θα συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν όμως να έχουμε όλοι ένα οξύμετρό δεν είμαι αυτής της λογικής».

Τι θα γίνει με Πανελλαδικές

Μιλώντας για τις Πανελλαδικές και αν αυτές μπορούν να γίνουν με ασφάλεια, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε πως είναι «πολύ νωρίς για να συζητιέται ένα τέτοιο θέμα και καλό είναι να περιμένουμε για να δούμε τα ειδικά μέτρα που αφορούν την διενέργεια των Πανελλαδικών εξετάσεων».

«Καταλαβαίνω το άγχος, καθώς έχω και στο περιβάλλον μου ανθρώπους των οποίων τα παιδιά δίνουν εξετάσεις, αλλά να είστε σίγουροι ότι οι εξετάσεις θα γίνουν με τα μέτρα φυσικής απόστασης και ό,τι είναι δυνατόν ώστε να υπάρξει ασφάλεια και κάνεις μαθητής να μην τις χάσει».

Δείτε όλα όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ