ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από Καρδίτσα: Χρειάζεται ισχυρό κράτος, όχι επικοινωνία – Ασπιρίνες τα μέτρα για τέτοια ολική καταστροφή

“Η εικόνα που έχουμε από τις καταστροφές στην Καρδίτσα είναι εικόνα ολικής καταστροφής”, τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές.

Όπως εξήγησε: “Συνομίλησα με απελπισμένους ανθρώπους, επαγγελματίες, πολίτες που έχουν χάσει άλλοι την επιχείρησή τους, τα εμπορεύματά τους, άλλοι τις οικοσκευές τους. Πιστεύω ότι είναι μια εικόνα που αξίζει τον κόπο να την δει κανείς γιατί δεν είναι εύκολο να την περιγράψει” σημείωσε, ενώ τόνισε την ανάγκη να κηρυχθεί ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ασκώντας σφοδρή κριτική για το γεγονός ότι για τέταρτη μέρα η Καρδίτσα είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Σε ότι αφορά στις ευθύνες ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: “Υπάρχουν πολύ μεγάλες ευθύνες αλλά νομίζω ότι δεν είναι ακόμα η ώρα να μιλήσουμε γι’ αυτές. Μεγάλες ευθύνες που έχουν να κάνουν τις υποδομές, τα αντιπλημμυρικά έργα, διαχρονικές ευθύνες που όμως κάποιοι πρέπει να τις αναλάβουν και δεν αφορούν μόνο την κεντρική κυβέρνηση αλλά και την αυτοδιοίκηση. Όμως, επαναλαμβάνω ότι τούτη την ώρα το κρίσιμο είναι να μιλήσουμε για το πώς θα μπορέσουμε να απαλύνουμε τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Κι αν εγώ σήμερα θέλω να επιρρίψω μια ευθύνη, βασική ευθύνη, για όλα όσα δεν έγιναν ή δεν προβλέφθηκαν πριν από τον κατακλυσμό, αλλά για το τι έγινε μετά τον κατακλυσμό. Για το γεγονός δηλαδή ότι δεν υπήρξε ένας υπεύθυνος, δήμαρχος, περιφερειάρχης ή αντιπεριφερειάρχης να ‘ρθει και να μιλήσει με αυτούς τους ανθρώπους. Να δει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν”.

Σχετικά με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη του πληγέντων ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: “Όλα όσα ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση και ο κ. Πέτσας από τα κλειστά γραφεία, ίσως είναι δικαιολογημένα γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν εικόνα, αλλά είναι ασπιρίνες για να αντιμετωπίσουν μια ολική καταστροφή. Δεν υπήρξε μαγαζί που να μην επισκεφτώ, που να μην συναντήσω επιχειρηματία και να μη μου μιλήσει για ζημιές άνω των 100 χιλιάδων ευρώ. Με τα 600 ευρώ και τα 5 χιλιάρικα και τα 8 χιλιάρικα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα”.

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, δήλωσε: “Θέλω να απευθύνω μια έκκληση στον κ. Μητσοτάκη. Να μην διστάσει και να έρθει να ακούσει τα παράπονα των πολιτών. Σε αντίθεση με ό,τι έκαναν οι δήμαρχοι, ο περιφερειάρχης και οι υπουργοί του που ήρθαν με ένα ελικόπτερο να εξαγγείλουν δήθεν μέτρα βοήθειας. Η κατάσταση είναι ίσως χειρότερη σε ό,τι αφορά τους αγρότες. Όσοι είχαν βαμβάκι και ανέμεναν να το συλλέξουν το επόμενο διάστημα, έχουν πάθει ολική καταστροφή. Άρα λοιπόν, πιστεύω ότι το βασικό αίτημα όλων των ανθρώπων της περιφέρειας Θεσσαλίας –γιατί η καταστροφή αφορά συνολικά την περιφέρεια Θεσσαλίας– είναι να μην υπάρξουν οριζόντιες αποζημιώσεις και μάλιστα σαν κι αυτές που εξαγγέλθηκαν. Ειρήσθω εν παρόδω, τα πέντε από τα εννιά μέτρα ήταν υποχρεωμένη η κυβέρνηση βάσει νόμου να τα υλοποιήσει.

Τα υπόλοιπα, είπα λίγο πιο πριν, ότι δεν μπορούν να αγγίξουν τα προβλήματα. Άρα λοιπόν να μην υπάρξουν οριζόντια μέτρα, αλλά να υπάρξει στοχευμένα, με συνεργεία που είναι υποχρεωμένη η περιφέρεια να στείλει σε κάθε μαγαζί, σε κάθε οικεία, να δει και να εκτιμήσει επί τόπου τις καταστροφές ώστε να υπάρξει ολική αποζημίωση των ζημιών που έχουν υποστεί τόσο οι επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά”.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως “αν κάτι χρειάζεται ο πολίτης δίπλα του, είναι όχι φιγούρα και επικοινωνία, όχι μεγάλα λόγια για επιτελικό κράτος, αλλά ένα ισχυρό κράτος. Ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος που να μπορεί να δαπανήσει για να καλύψει τις ανάγκες του. Και μετά τις πλήρεις αποζημιώσεις, ένα κράτος ισχυρό θα έπρεπε να δώσει και ρευστότητα, χαμηλότοκα δάνεια, μη επιστρεπτέα ενίσχυση στους επιχειρηματίες, ως κεφάλαιο κίνησης, για να ξαναπατήσουν στα πόδια τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η καταστροφή που βιώνουμε εδώ στην Καρδίτσα και στην Θεσσαλία έρχεται εν μέσω μιας οικονομικής καταστροφής που ήρθε από την πανδημία. Άρα λοιπόν, ανακοινώσεις ψίχουλα σαν τις σημερινές καλύτερα θα είναι όσοι τις έκαναν να το ξανασκεφτούν. Και επαναλαμβάνω, απευθύνω έκκληση στον πρωθυπουργό να μην δειλιάσει να έρθει να δει ο ίδιος, πράγμα που δεν έκαναν οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι υπουργοί του”.

“Να δώσουν τα χρήματα που άφησες, μην τα φάνε”

Κατά τη βόλτα που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στις πληγείσες περιοχές διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής. Στη συνομιλία του που είχε με πολίτες έκαναν λόγο για ολική καταστροφή στα μικρά μαγαζιά, καθώς καταστράφηκε όλος ο εξοπλισμός τους, έσπασαν τα τζάμια από την ορμή του νερού, έκλεισαν δρόμοι, πλημμύρισαν σπίτια και καταστράφηκαν αποθήκες καθώς το νερό έφτασε στο ένα μέτρο.

Να σημειωθεί, δε, πως η Καρδίτσα επί τρεις ημέρες βρίσκεται χωρίς ρεύμα με τους πολίτες να έχουν εξοργιστεί και γι’ αυτό. Μάλιστα όπως σημείωναν οι ίδιοι επί τρεις ημέρες δεν βρίσκουν ούτε την πυροσβεστική, ούτε την αστυνομία.

“Ολική καταστροφή, τι να μου κάνουν τα 8000 ευρώ;” διαμαρτυρήθηκε ένας καταστηματάρχης στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση: “Πετάξαμε τα πάντα, δεν υπάρχει τίποτα. Είναι απελπιστική η κατάσταση!” τόνιζαν και συμπλήρωναν: “Αδιαφορία πλήρης και ανευθυνότητα!”

Μετά την Καρδίτσα ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στο Μουζακι όπου συνομίλησε με κατοίκους και το δήμαρχο Μουζακίου και Αργιθέας. Να σημειωθεί ότι στο Μουζακι υποχώρησε ο δρόμος και κατέρρευσε μαζί και το κέντρο υγείας.

Σε συζήτηση με αγρότες του είπαν “Τα χρήματα που άφησες να πέσουν εδώ, στον πρωτογενή τομέα”, καθώς όπως ανέφεραν μετά τον κορονοϊό, “ήρθε και αυτό και είμαστε αποτελειωμένοι”. Επίσης σε ότι αφορά τα “μαξιλάρι” σημείωναν “Πρόεδρε τα χρήματα που άφησες, να μην τα φάνε. Πρέπει να τα πάρει εδώ ο ελληνικός λαός”.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε από την πλευρά του ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, δεν αρκούν. “Δεν μπορείς να πας οριζόντια. Πρέπει να υπάρξει καταγραφή, ένας προς ένας, τις ανάγκες του και να γίνει η αποζημίωση βάση της ζημιάς που έχεις και να καλυφθείς και να καλυφθούν όλες οι ζημιές”.

Οι αγρότες επίσης διαμαρτυρήθηκαν για την αντιμετώπιση που είχαν από τα ΜΜΕ “Μας περνάνε στα ψιλά. Ήρθαν να δουν εδώ που έχουμε πνιγεί; Εγώ ξέρω γιατί. Γιατί είναι πληρωμένα”.

Την απογοήτευση και την αγανάκτησή τους για την κυβέρνηση και τα media, όμως εξέφρασαν κάτοικοι της Καρδίτσας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

“Ένα κανάλι πέρασε μόνο κι αυτό από τη Θεσσαλία, δεν πέρασε κανένα άλλο, ούτε κρατικά, ούτε ιδιωτικά, ούτε τίποτα!”, φώναζαν και αναρωτιόνταν: “Δηλαδή η Καρδίτσα δεν είναι στην Ελλάδα;”. Συμπλήρωναν, δε, πως “Μόνο στη Μάνδρα έδειχναν”.

NEWSIT

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ